17-10-2018 11:53:38

Besøg på Veterinærhistorisk Museum

Arrangør: IDA - Historisk Teknologi, HITEK

 

I Søndre Sidebygning, der er en af Bindesbølls smukke gamle bygninger, ligger på førstesalen Veterinærhistorisk Museum, og her findes en ren guldgrube af alt inden for veterinærernes historie med et utal af kuriositeter.

Så snart døren åbnes ind til trappeopgangen, møder der gæsten et farverigt skue af gamle spændende malerier og skilte, så det kan godt tage lidt tid, inden man når op ad trappen til det hyggelige lavloftede rum, der er fyldt med alskens ting og sager fra dyrlægernes verden.

Veterinærskolens grundlægger Peter Christian Abildgaard grundlagde en samling bestående af sygdomsramte hesteknogler, heste- og oksebeslag samt en instrument- og bogsamling. I 1783 overdrog Abildgaard disse samlinger til "Den Kongelige Veterinærskole".

Samlingerne blev suppleret af professorerne Erik Viborg, Carl Wiborg og H.C.Stock-fleth, der i 1877 udgav "Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskoles Instruments-samling".

Senere supplerede professorerne A. W. Mørkeberg og A. Møller-Sørensen disse registreringer. Overdyrlæge F. C. Elvinge og professor G. Espersen foretog en katalogisering og registrering af instrumentsamlingen.

I perioden 1983 til 2009 er instrumentsamlingen blevet ajourført af dyrlæge Viggo Jensen Pedersen, Jens Munk og cand. pharm. Bendt Schmidt og suppleret med ca. 7000 emner indsamlet blandt andet fra praktiserende dyrlæger i hele landet.


I 1908 grundlagde professor P. Grunth Beslagsamlingen på grundlag af undervisnings-samlingerne angående heste- og oksebeslag.

I 1940 begyndte professor P. Grunth indsamlingen til et Veterinærhistorisk Museum.

De forskellige samlinger var dog spredt rundt omkring på Landbohøjskolens institutter, men professor i kirurgi Gert Espersen fik i 1967 samling på samlingerne, således at der i 1973 kunne indvies et Veterinærhistorisk Museum. Gert Espersen udgav senere i 1981 sin meget skattede bog ”Danske dyrlægeinstrumenter gennem 200 år” med udgangspunkt netop i museets samlinger.

Kommende arrangementer
fra IDA - Historisk Teknologi, HITEK

12 nov.
Overvågningens historie - fra Enevældens postspionage til den digitale masseovervågning
  • IDA Mødecenter, København V
  • mandag d. 12. november kl. 16:30
21 nov.
Historien bag Ringsted Radiomuseet og Danmark som unikt land for elektronik, radio & TV
  • IDA Mødecenter, København V
  • onsdag d. 21. november kl. 16:45
6 dec.
Ejderkanalen, nogle pakhuse og et fyrtårn på Anholt - om to ingeniørbrødre fra 1700-tallet
  • IDA Mødecenter, København V
  • torsdag d. 06. december kl. 16:00
16 jan.
Diplomati på et teknologisk grundlag
  • IDA Mødecenter, København V
  • onsdag d. 16. januar kl. 16:30
19 feb.
Årsmøde i HITEK
  • IDA Ingeniørforeningen, København V
  • tirsdag d. 19. februar kl. 15:00
Se alle kommende arrangementer fra IDA - Historisk Teknologi, HITEK

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close