20-11-2018 19:00:00

Dansk radarovervågning af luftrummet over Afghanistan

Danmark har haft udsendt et mobilt luftoperationscenter til Afghanistan. Det er nu kommet hjem og historien kan fortælles mere frit.
Arrangør: IDA Militærteknik

Det mobile luftoperationscenter, Mobile Air Control Centre (MACC), har udgjort et stort løft i flyvesikkerheden i den nordlige del af Afghanistan. Her havde der, indtil det danske bidrag kom, kun været en sporadisk radardækning leveret af NATOs AWACS-fly. Disse er meget dyre i drift og meget mere afhængige af vejret, end det danske luftoperationscenter.

Bidraget har bestået af i alt fem hold af ca. 43 mand, der har indgået i ISAFs luftoperationer i Afghanistan. Operatørerne har overvåget og kontrolleret et større tildelt luftrum således, at ISAF-styrkerne har kunnet få et detaljeret billede af luftrummet over det meste af det nordlige Afghanistan.

Luftoperationscenteret har ydet over 10938,20 timers operativ tid, hvilket svarer til en oppetids-procent på 99,50 og haft over 69135 timers kontroltid. 
I alt har 37.000 flyvende kapaciteter været i kontakt med GOTHAM, som luftoperationscenterets kaldesignal er, siden 1. marts 2012.

Til medlemsmødet har vi fået to af de udsendte til at fortælle om deres erfaringer fra missionen set både med operative og tekniske briller.

Der vil være en lettere forfriskning i pausen.

Kommende arrangementer
fra IDA Militærteknik

10 dec.
Anskaffelse af MH-60R Seahawk til Flyvevåbnet
  • IDA Mødecenter, København V
  • mandag d. 10. december kl. 18:30
12 maj.
Besøg på Stevnsfortet – Danmarks Koldkrigsmuseum
  • Koldkrigsmuseum Stevnsfortet, Rødvig, Stevns
  • søndag d. 12. maj kl. 10:00

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close