17-12-2018 06:23:28

Er du nu helt sikker på det?

Usikkerhed og forudsigelser gennem et halvt årtusinde. Rasmus Dahlberg tager dig med gennem usikkerhedsbegrebets historie fra Oplysningstiden til det 21. århundrede.
Arrangør: IDA Risk

”Vi kan betragte universets tilstand som en virkning af fortiden og årsagen til fremtiden. For et væsen, som til en given tid kender samtlige naturkræfter og alle naturens elementers position (…) er intet ukendt, og for dette væsen vil såvel fremtiden som fortiden være åbenlys.”

Sådan skrev den franske matematiker og astronom Pierre Simon, marquis de Laplace (1749-1827) i forordet til sin bog om sandsynlighed fra 1814. Dermed udtrykte han i få sætninger oplysningstidens våde drøm om videnskabelig determinisme – og skabte dermed en dæmon, som er i stand til at forudsige alt. Mange drabsforsøg på dette væsen er siden blevet gjort i termodynamikkens, kvantemekanikken, kaosteoriens og kompleksitets navn, men dæmonen lever stadig på trods af usikkerheder og uforudsigelighed.

Som et vilkår fylder usikkerheden fylder meget i vores moderne (risiko)samfund. Nogle beregner den. Andre frygter den. Og så er der dem, som omfavner usikkerheden og enten tjener godt eller går rabundus. Men hvad er usikkerhed egentlig, og hvor kommer den fra? Og hvad kan vi gøre ved den? Foredraget sporer usikkerhedsbegrebets historie fra Oplysningstidens deterministiske drømme om total forudsigelighed til det 21. århundredes sorte svaner, ”deep uncertainties” og ”Fat Tails”.

Rasmus Dahlberg er cand.mag. i historie og har skrevet en række bøger om bl.a. kontrafaktiske hypoteser og katastrofe- og beredskabshistorie. Han arbejder i p.t. i Beredskabsstyrelsen og ved KU’s Copenhagen Center for Disaster Research på en Ph.D.-afhandling om usikkerhed og uforsigelighed.

Til arrangementet vil der være let forplejning i form sandwich, øl, sodavand og kaffe.

Program for aftenen:
17:00 Velkomst v. Emil Petersen, Selskabet for Risikovurdering.
17:05 Oplæg v. Rasmus Dahlberg
17:40-17:55 Pause.
17:55 Oplæg v. Rasmus Dahlberg
18:30 Slut – Generalforsamling, RISK.

Mødeleder: Emil Fischer Petersen, tlf: 42403050 – mail: emil@duks.dk

Kommende arrangementer
fra IDA Risk

12 mar.
Generalforsamling IDA Risk
  • IDA Mødecenter, København V
  • tirsdag d. 12. marts kl. 18:00

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close