26-04-2018 15:17:54

Ny forskning af neurofysiologiske studier, kiropraktik samt udvikling af nyt materiale til katetre

Dette event vil give dig indblik i et intelligent styresystem, som oversætter informationer i hjernen til computeren. Hør også om forskning inden for muskelfunktion og belastning samt meget mere.
Arrangør: IDA Sundhedsteknologi
Medarrangører: IDA Bioteknologi, IDA Elteknik, IDA Embedded, IDA Fyn, IDA Materialeteknologi, IDA Proces, Ungdomsudvalg, IDA Fyn

Program

Kl 16:45 Kaffe/te

Kl 17:00 Indledning og dagens program v/ Keld Olsen IDA, Sundhedsteknologi.

Kl 17:05 Udviklet nyt materiale til katetre og tætte samarbejde mellem Industri /ingeniører og hospital er nødvendigt v/ Thomas Emil Andersen, Seniorforsker, Klinisk Mikrobiologi (KMA), Klinisk Institut, OUH.

Kl 17:50 ”Robot skal scanne patienter” v/ Jørgen Christian Larsen, PhD, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, SDU.

Kl 18:30 Pause med traktement i form af sandwich og drikkevarer.

Kl 19:00 Forskning indenfor kiropraktik og fysioterapi v/ Karen Søgaard Professor, forskningsleder, cand.scient. i Idræt, SDU.

Kl. 20.00 Afslutning v/ Keld Olsen, IDA Sundhedsteknologi.


Efter hvert oplæg er der afsat tid til spørgsmål


Uddybning af program:

Udviklet nyt materiale til katetre og tætte samarbejde mellem Industri /ingeniører og hospital er nødvendigt
v/ Thomas Emil Andersen, Seniorforsker, Klinisk Mikrobiologi (KMA), Klinisk Institut, OUH.

Molekylærbiolog, erhvervsphd og seniorforsker ved Odense Universitetshospital (OUH), Thomas Emil Andersen, har i en årerække arbejdet i tværfaglige projekter som kræver tæt samarbejde mellem ingeniører fra industrien og hospitalslæger. Et arbejde som indledtes for ca. 10 år siden gennem et erhvervsph.d.-projekt hvor en coatingteknologi udviklet af NKT research skulle overføres fra silikoneknapper i Mercedes biler til antibakterielle silikonekatetre.

Sidenhen har projektsamarbejdet mellem ingeniører og hospital udviklet sig gennem to højteknologifondsprojekter, til at omfatte udviklingen af kunstige blodårer, som i øjeblikket afprøves i samarbejde med kirurger ved OUH.

Med udgangspunkt i disse projekter fortæller Thomas Emil Andersen om de udfordringer der ligger i at etablere et produktivt projektsamarbejde inden for sundhedsteknologi. Et samarbejde som kræver input og dedikation fra begge sider for at kunne lykkes og en forståelse for de forskellige interesser hos hospital og industri.

"Robot skal scanne patienter”
v/ Jørgen Christian Larsen, PhD, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, SDU

Hjernen simulerer handling

- Inden vi foretager en handling, planlægger eller simulerer hjernen handlingen, og selve handlingen foretages langt hen ad vejen per refleks.
- Målet med vores forskning er at forstå den forudgående hjerneaktivitet og bruge den viden til at styre og forbedre enheder i fremtidens smarte hjem, forklarer Poramate Manoonpong og fortsætter:
- Neurofysiologiske studier har for nyligt vist, at mental simulering hos dyr er meget mere udbredt end antaget. Eksisterende hjerne-maskine-interfaces tager ikke hensyn til den hjerneaktivitet, som sker i den fase. Derfor vil vi i projektet begynde med at studere abers forudsigelige hjerneaktivitet.

Oversættelse til computersprog

Ved the German Primate Center i den tyske by Göttingen har forskerne udstyret en abe med elektroder, som kan føre dens hjerneaktivitet over i en computer.

Aben bliver trænet i at foretage forskellige handlinger og får en godbid, når den gør det rigtigt.
De to SDU-forskeres opgave i forskningsprojektet er at udvikle et intelligent styresystem, der oversætter informationerne fra abens hjerne til computersprog, så abens hjerneaktivitet kan bruges til at udvikle bedre styresystemer til fremtidens smarte hjem.

Forskning indenfor kiropraktik og fysioterapi
v/ Karen Søgaard Professor, forskningsleder, cand.scient. i Idræt, SDU.

I mere end 20 år har Karen Søgaard gjort forskning inden for muskelfunktion og belastning, smerter i bevægeapparatet og genoptræning. Karen Søgaard har fokuseret på funktionen af de sunde muskler under lav kontinuerlig belastning, det arbejdsrelaterede muskulære slid og genoptræning via træning.

Hendes fokus har været skulderen, som Karen Søgaard har undersøgt fra monotont computerarbejde til komplekse rengøringsopgaver.

Det er gratis at deltage – dog opkræves et no-show-gebyr på DKK 200,-, dersom evt. afmelding ikke sker inden 3. dage før afholdelsen.


Kommende arrangementer
fra IDA Sundhedsteknologi

7 maj.
3D print i sundhedssektoren
  • Teknologisk Institut, Taastrup
  • mandag d. 07. maj kl. 08:30
7 maj.
Udvikling af fremtidens høreapparater samt hjertelydsmåling og analyse
  • EY Huset, Aarhus C
  • mandag d. 07. maj kl. 17:00
16 maj.
Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg
  • Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, København NV
  • onsdag d. 16. maj kl. 16:00
22 maj.
Strengthening the health sector and creating growth with new technologies
  • IDA Mødecenter, København V
  • tirsdag d. 22. maj kl. 12:00
Se alle kommende arrangementer fra IDA Sundhedsteknologi

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close