23-10-2018 05:23:21

Flowbatterier skal sikre stabilitet i forsyningsnettet

Projektet "Organic Redox Flow Battery Systems" er et samarbejde mellem DTU Energi, Aarhus Universitet, Harvard University og industrien. Målet er at udvikle flowbatterier for optimal og rentabel udnyttelse af vedvarende, men varierende energikilder.
Arrangør: IDA E
Medarrangør: IDA Energi

Den største ulempe de vedvarende energisystemer møder, er den manglende regulering for at imødekomme netværkets efterspørgsel. Som vinden blæser er desværre ikke lig med spidsbelastninger eller konstant produktions flow, hvilket har gjort, at andre forsyningskilder er nødvendige for at sikre et stabilt forsyningsnet. Den stærkt varierende vind har til tider medført negative elpriser, så producenter er nødsaget til at betale for at for afsat den tilgængelige grønne energi.

Denne problemstilling håber man på, at kunne finde en rentabel løsning på ved videreudviklingen af flowbatterier i projektet Organic Redox Flow Battery Systems (ORBATS). Projektet er støttet af Inovationsfonden og udvikles i et samarbejde mellem DTU Energi, Aarhus Universitet, Harvard University og de tre danske virksomheder Vestas, Visblue og Lithium Balance.

Teknologien bag flowbatterier bygger på at oplagre energien i to adskilte væsketanke med henholdsvis positive og negative elektrolytter. Flowbatteriets største styrke, i forhold til de faste batterier, er skalérbarheden, der gør det nemt at udarbejde et batteri til den private husstands solceller eller en gigawatt vindmølle. Den hidtil kendte løsning, udviklet ved Aarhus Universitet, er baseret på vanadium-teknologien. Grundstoffet gør batterierne dyre, trods vanadium er billigere end de faste stoffer der anvendes i de mere traditionelle batterier. Hovedformålet ved projektet ORBATS er at udvikle flowbatterier, hvor vanadium erstattes af billigere vandopløselige organiske materialer. I projektet arbejdes der samtidig på generel optimering af batteriudnyttelsen ved udviklingen af styringsstrategier. 

Lektor ved DTU Johan Hjelm vil ved dette foredrag gøre dig klogere på teknologien bag flowbatterier, projektets fremgang, materialeudviklingen og styringsstrategier for optimal batteri ydeevne.

Du kan læse mere om flowbatterier og projektet på følgende link:

http://www.energy.dtu.dk/nyheder/2017/11/orbats?id=8be4e5ea-38d6-44c1-aeaf-279b45267736

Samt på Ing.dk:

https://ing.dk/artikel/forskere-vil-optimere-flowbatterier-energilagring-stor-skala-20904

Kommende arrangementer
fra IDA E

31 okt.
Digitaliseringen af Grundfos
  • Grundfos Syd 1, Bjerringbro
  • onsdag d. 31. oktober kl. 16:30
2 nov.
Driving IT 2018
  • IDA Mødecenter, København V
  • fredag d. 02. november kl. 08:30
22 nov.
Elektroprisen 2018
  • IDA Mødecenter, København V
  • torsdag d. 22. november kl. 17:00
26 nov.
ESP32 RTOS – Workshop
  • IDA Mødecenter, København V
  • mandag d. 26. november kl. 17:30
27 nov.
Can you remove tattoo with ultrasound?
  • IDA, København V
  • tirsdag d. 27. november kl. 19:30
Se alle kommende arrangementer fra IDA E

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close