20-10-2018 07:03:52

Hvad gør Roskilde Kommune ved skybrud og stormflod?

Hør om Roskilde Kommune nye beredskabsplan for skybrud og stormflod, samt havvandsstigninger.
Arrangør: Roskilde-Køge Afdeling, IDA Sjælland

Den 6. december 2013 stig vandet i Roskilde havn med over 2 m over normal vandstand på grund af stormfloden Bodil, som presset vandstanden i Roskilde Fjord op i et faretruende niveau, således at vikingskibsmuseet nær var blevet oversvømmet, samt flere jordområder blev oversvømmet.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde mod vandet fra fjorden er der begyndt at trænge vand ind. Efter pres fra Roskilde Fjords vande fredagen igennem gav enkelte af vinduerne i Vikingeskibsmuseet op, og der opstod sprækker i dem. Beredskabsstyrelsen havde sat træplader på den vinduesfacade, der vender ud mod vandet, ligesom soklen er blevet beskyttet med sandsække for at beskytte de fem uerstattelige vikingeskibe. Politiet måttet afspærre Sct. Claras Vej, der løber ved museet, over en strækning på 300 meter, fordi den er oversvømmet. Især området ved Roskilde Fjord blev hårdt ramt, og i Frederikssund og Jyllinge Nordmark mistede i alt ca. 600 familier deres hjem.  I Danmark kostede Bodil en 72-årig kvinde livet. Stormen var forholdsvis langvarig og skabte helt ekstraordinært stormflod i dele af de indre danske farvande. I Europa døde 15 mennesker.

I forbindelse med klimatilpasningen skaber vi plads til vandet i byerne og det åbne land ved at ændre og supplere eksisterende tekniske løsninger og anlæg.

Oversvømmelser rammer bredt og kan true kritiske funktioner i samfundet og mange sektorer kan være under pres på samme tid fx oversvømmede veje, forurening med spildevand med sygdomsfremkaldende organismer, vandskadede institutioner, drikkevandsforurening og strømsvigt. Beredskab handler derfor også om ledelse, ansvarsfordeling, kommunikation og prioritering.

Du vil på mødet få indsigt i beredskabsplanlægning, organisering af beredskabet, behovet for ledelse og osv., som Roskilde Kommune vil gøre ved chefkonsulent Hans Chr. Jensen, Roskilde Kommune.

Herefter vil forsker Tyge Kjær fra RUC fortælle om Klimatilpasning:

Hvad kan vi gøre med de stigende nedbør, pludselig regn og havvandsstigninger med praktiske eksempler og udfordringer, især om såkaldt intelligent styring af ekstremregn med brugen af drænsystemet som en midlertidig lagring af pludselig regn, plus andre løsninger. Planlægning af  havvandsstigninger med indsatsplaner over hele landet.

 

Program:

Chefkonsulent Hans Chr. Jensen vil fortælle om Roskilde Kommune stormflodssikring

Forsker Tyge Kjær fra RUC vil fortælle om klimatilpasning og havvandsstigning.

 

Roskilde Kommune skal godkende deres stormflodssikring i starten af september, som er afhængig af Hans Chr. Jensen deltagelse.

Medarrangør: IDA Mechanical Sjælland, Byg Sjælland.

Kommende arrangementer
fra Roskilde-Køge Afdeling, IDA Sjælland

25 okt.
Premierefilm: "Journal 64" med lækker sandwich og drikkevarer i Solrød Bio
  • Solrød Bio, Solrød Strand
  • torsdag d. 25. oktober kl. 18:00
30 okt.
Hugo's Pub Quiz
  • Hugos Vinkælder, Køge
  • tirsdag d. 30. oktober kl. 18:00
8 nov.
Oplev forskellige skibssimulatorer
  • FORCE Technology - Lyngby, Kongens Lyngby
  • torsdag d. 08. november kl. 17:00
11 nov.
Gode specialøl og traditionel julemiddag
  • Hugos Vinkælder, Køge
  • søndag d. 11. november kl. 18:00
12 nov.
Roskilde Domkirke – Krypter og gravmæler
  • Roskilde Domkirke, Roskilde
  • mandag d. 12. november kl. 18:00
Se alle kommende arrangementer fra Roskilde-Køge Afdeling, IDA Sjælland

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close