19-11-2018 04:34:23

Hvilken farve har guld og sølv?

Arrangør: IDA E

Hør hvordan plasmoniske effekter kan forklare de fremtrædende farver på glasmalerier på kirkevinduer og hvordan de kan bruges til at skabe kunstige farver der kan tilføjes overfladen i plastikprodukter. Maling af LEGO figurer kan gå hen og blive fjern fortid.

Metaller er kendt for at være gode elektriske ledere og kobber er et godt eksempel som bliver brugt til elektriske ledninger. Når de samme metaller udsættes for optiske felter, fremstår de stærkt reflekterende og skinnende. Ædelmetallerne guld  og sølv er værdsatte eksempler. Højst overraskende, så kan metallers farve ændres, hvis overfladen nanostruktureres. Dette baner vejen for interessante optiske fænomener med potentiel anvendelse indenfor mange områder fra optiske sensorer og detektion af biokemiske molekyler til energihøstning i f.eks. solceller og foto-katalyse. Den nyeste forskning giver håb om at plasmon effekter også kan bruges som et alternativ til mere konventionel indfarvning af plastikprodukter.
Når fri ledningselektroner udsættes for et højfrekvent elektrisk felt, vil de reagere kollektivt. De resulterende svingninger af elektron-plasmaet kaldes plasmoner. Foredraget vil gennemgå de grundlæggende egenskaber ved plasmoner. Der vil være eksempler på plasmoner i ædelmetaller og deres anvendelser samt deres forventede brug i nye avancerede applikationer og teknologier. Endeligt gives der et indblik i den nyeste forskning på området, hvor plasmoner udforskes i strukturer med helt ned til atomare dimensioner, herunder mulig kvantemekanisk opførelse i koblingen af sølv/guld nanopartikler (med kun nanometer gab) og grafen-flager, hvor plasmoner er begrænset til et ét-atom tyndt lag af kulstof atomer. 

Gratis arrangement i samarbejde med IEEE.

Foredrag v/ N.Asger Mortensen, DTU Fotonik.

Kommende arrangementer
fra IDA E

22 nov.
Elektroprisen 2018: Bag om elbil-hypet
  • IDA Mødecenter, København V
  • torsdag d. 22. november kl. 17:00
26 nov.
ESP32 RTOS – Workshop
  • IDA Mødecenter, København V
  • mandag d. 26. november kl. 17:30
27 nov.
Can you remove tattoo with ultrasound?
  • IDA, København V
  • tirsdag d. 27. november kl. 19:30
24 jan.
Industri 4.0 - Fremtidens intelligente industri
  • IDA Mødecenter, København V
  • torsdag d. 24. januar kl. 08:30
25 maj.
Ringsted Radiomuseum - guidet rundtur, Sct. Bendts Kirke og Ringsteds historie
  • Ringsted Radiomuseum, Ringsted
  • lørdag d. 25. maj kl. 10:00
Se alle kommende arrangementer fra IDA E

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close