26-09-2018 01:26:42

Kemien bag god vin - på Danmarks eneste BOB - med vinsmagning

Kom og besøg Danmarks første autoriserede og mest præmierede vingård. Boblerne har nu fået den fornemme udnævnelse som beskytet oprindelses betegnelse under EU. I den anledning skal vi høre om hvordan Skærsøgaard sikrer præmievine gennem kemiske analyser

Hvornår?

tirsdag d. 13. november 2018 KL. 16:30 - 19:30
Tilmeldingsfrist
tirsdag d. 06. november 2018 - 23:55
Arrangementsnummer
327593
66 ledige pladser

Hvor?

Skærsøgaard Vin
Nørresøvej 12, Dons,
6051 Almind
Arrangør: Kemiteknisk Udvalg, IDA Syd
Medarrangør: Trekantafdeling, IDA Syd

Vinbonden Sven Moesgaard har en baggrund som ingeniør og videnskabsmand. Ved hjælp af en videnskabelig tilgang og et blik for detaljen er det lykkes at skabe og producere en dansk vin som høster anerkendelse efter anerkendelse, hvilket nu er blevet belønnet med den europæiske anerkendelse BOB (beskytet oprindelses betegnelse) som den første i Danmark.

Sven Moesgaard vil fortælle os om hvad der kemisk betegner en god vin og hvordan man ved hjælp af analyser kan vurdere om vinen er god eller dårlig. Han kobler med andre ord analysen med den sensoriske oplevelse. For at underbygge fortællingen tager han i alt 6 vine med som vi skal smage under aftenens arrangement

3 mousserende vine
1 hvidvin
1 rødvin og
1 hedvin

I anldening af at Dons er blevet anerkendt som et beskyttet område, vil Sven også fortælle om hvad det vil sige at få denne udmærkelse og hvordan vejen til den er.

IDA vil være vært ved en let sandwich.

Her lidt historisk info om vingården.

Det var ikke bare for sjov, Sven Moesgaard begyndte at dyrke vin for 20 år siden. Længe inden han fyldte 50 år, var han på udkig efter en retrætepost. Han var overbevist om, at det for en aktiv erhvervsmand som ham ville være usundt en dag at gå på pension uden en solid interesse.
Han valgte vinen af flere grunde. Han blev fristet af, at det er svært at lave vin, og han blev tiltrukket af, at det var forbudt. Dengang måtte man ikke producere vin i Danmark med henblik på salg. Endelig spillede det også ind, at orkanen i 1999 havde omdannet en del af skoven omkring hans gård, Skærsøgaard, til pindebrænde.
Han ville som Danmarks første vinbonde vise, at man godt kunne fremstille vin i Danmark, vel at mærke god vin. Undervejs har kloakken ifølge Sven Moesgaard været flittigt brugt.
- Jeg har lavet meget dårlig vin, som er smidt ud gennem kloakken, for hvis man ikke er kritisk nok, går det galt. Man skal være meget selvkritisk, siger Sven Moesgaard.
Der er også flere gode grunde til, at det lykkedes ham at blive vinbonde med en for danske forhold betragtelig produktion fra de ca. 16.000 vinstokke. Ikke nok med, at han var den første, der seriøst gik efter at opbygge en vinproduktion. Han har også haft mulighed for at tilføre mange ressourcer til i projektet takket være sin position som teknisk direktør og medejer af Pharma Nord, der sælger kosttilskud og lægemidler til godt 50 lande.
I sin fritid har den 66-årige vinbonde en videnskabsmands tilgang til vinproduktionen. Når han viser rundt på vingården, er han iført en knitrende hvid kittel og hvide træsko, og stakkels nullermænd, der tør vise sig inden for rækkevidden af hans falkeblik. Vin er blevet en lidenskab for ham, og til trods for at han har fire ansatte på vingården, er han detaljens mester, der hele tiden snuser og smager sig frem til det bedste resultat af årets druer. Han kender indholdet i hver en tønde og hver en tank på Skærsøgaard.
Siden 2001 har han hældt vin på flasker, og noget af det sjoveste ved at være vinbonde er for Sven Moesgaard, at han kan genkende alle årene gennem en flaske.
- For mig er vin en slags tidskapsel med en samlet sum af klimaet det år, siger Sven Moesgaard, der derfor ved, at somrene 2006, 2009 og 2014 har været de bedste i hans tid som vinbonde.

Tilmeld

Tilvalg

Ledsager
kr. 150
Yderligere ledsagere
kr. 250

Kommende arrangementer
fra Kemiteknisk Udvalg, IDA Syd

9 okt.
Fermentering af grøntsager kursus - hands on
  • Vinding skole, Vejle
  • tirsdag d. 09. oktober kl. 17:00
17 okt.
Besøg hos Kaffe Smedens barista
  • Kaffe Smeden, Esbjerg
  • onsdag d. 17. oktober kl. 19:00
23 okt.
Foredrag: Dit indre liv med millioner af mikroorganismer med netværk og spisning
  • Nicolai biograf og cafe, Kolding
  • tirsdag d. 23. oktober kl. 17:45
13 nov.
Kemien bag god vin - på Danmarks eneste BOB - med vinsmagning
  • Skærsøgaard Vin, Almind
  • tirsdag d. 13. november kl. 16:30
18 feb.
Eske willerslev - DNA-detektiven - foredrag
  • Comwell Kolding, Kolding
  • mandag d. 18. februar kl. 18:55
Se alle kommende arrangementer fra Kemiteknisk Udvalg, IDA Syd

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close