18-02-2018 08:06:58

Mangler der faglighed i ingeniøruddannelsen?

”Har vi den rigtige ingeniøruddannelse?” ” Mangler der faglighed i ingeniøruddannelsen ?”
Arrangør: IDA Syd

”Har vi den rigtige ingeniøruddannelse?”

 

”Mangler der faglighed i ingeniøruddannelsen?”

 

Rekrutteringsgrundlaget har ændret sig meget i de sidste 30-40 år. Oprindeligt blev civilingeniørerne rekrutteret fra gymnasierne og teknikumingeniørerne fra studerende med en håndværksmæssig baggrund. Nu sker rekruttering fra gymnasierne, og kun 8 % af de studerende kommer i dag med en håndværksmæssig erfaring til ingeniøruddannelsen. Det er klart en svaghed i produktion og udvikling, da den håndværksmæssige indfaldsvinkel betyder meget for produktionen og fastholdelse af produktion i Danmark.

Vi ved, at den håndværksmæssige ingeniørbaggrund er efterspurgt, Skal vi have den håndværks faglige kompetence tilbage i ingeniøruddannelsen. Kan håndværket læres på en værkstedsskole, eller kræver det en mesterlæreplads? Skal uddannelsen gennemføres på f.eks. engelsk, for at tilgodese udenlandske studerende? Det og andre spørgsmål vil blive debatteret på mødet

I Danmark er det maskinmester uddannelsen, der erstatter de ingeniører, der tidligere kom med den teoretiske og håndværksmæssige baggrund, og de vil ofte på det praktiske niveau kunne løse problemerne på tværs af de faglige og sproglige barrierer.

Skal dette løses i fremtiden er en af løsningerne, værkstedsskolerne, der kan danne baggrund for at dygtige unge med faglig baggrund får øget adgang til ingeniør uddannelsen. Om ingeniør uddannelsen skal ændres fra det nuværende teoretiske niveau til et mere praktisk uddannelse, når det ikke lige gælder forskningsopgaver.

 

Dette og andre aspekter drøftes meget i det politiske system i øjeblikket. Kom og vær med i debatten.

 

Kemiingeniør m. af IDA, Birgit Storm, og ingeniør m. af IDA Direktør Jørgen Thyrsted Thomsen, der begge i mange år har undervist ingeniør studerende, og stået som vejledere og censorer ved eksamener, giver hver deres indlæg og debatterer problematikken. Jørgen Thyrsted Thomsen har i mange år været en aktiv erhvervsmand og på egen krop følt krav og behov for kvalifikationer og kompetencer til ingeniører.

 

Forplejning: Der serveres sandwich og forfriskninger i forbindelse med mødet.

 

 

Kommende arrangementer
fra IDA Syd

15 mar.
IDA Syd - Middag forud for foredrag og generalforsamling
  • Hotel Scandic Kolding, Kolding
  • torsdag d. 15. marts kl. 17:45
15 mar.
IDA SYD - Foredrag med Henrik Føhns fra Techtopia
  • Scandic Kolding, Kolding
  • torsdag d. 15. marts kl. 19:00
15 mar.
Generalforsamling IDA SYD 2018
  • Hotel Scandic Kolding, Kolding
  • torsdag d. 15. marts kl. 20:00
30 maj.
IFAC Workshop on Automation Control in Offshore and Gas Production
  • Musikhuset i Esbjerg
  • onsdag d. 30. maj kl. 08:30

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close