15-10-2018 13:02:59

Meteren og kilogrammet - før, nu og i fremtiden, foredrag ved forsker Jan Hald

Arrangør: Seniorudvalg, IDA Vestjylland

Mål og vægt er en af de mest naturlige redskaber i vores hverdag, men kunne du ikke tænke dig at vide mere om baggrund og udvikling?

Seniorudvalget i Vestjylland  har "lånt" en forsker, Jan Hald fra DTU, til at holde et foredrag om dette spændende emne: 
Meteren og kilogrammet - før, nu og i fremtiden.

Mål og vægt har i tusinder af år været en væsentlig del af civilisationen, både når der skulle handles, og når der skulle bygges stort, f.eks. en Keobs pyramide eller en Storebæltsbro. Vores nuværende enhedssystem (SI systemet) har sit udgangspunkt i meteren og kilogrammet, som blev introduceret under den franske revolution i slutningen af 1700-tallet. Før den franske revolution fandtes der mere end 250 000 forskellige definitioner for de måleenheder, der blev brugt ved handel inden for Frankrig. Revolutionen blev set som en oplagt lejlighed til at afskaffe de gamle franske enhedssystemer. Siden de første definitioner har meteren og kilogrammet sammen med de øvrige enheder i SI systemet gennemgået en til tider turbulent udvikling både internationalt og nationalt.

I dag arbejdes der ihærdigt på at redefinere kilogrammet og de øvrige SI-enheder, så de alle udtrykkes ved uforanderlige naturkonstanter. Inden for området masse er der to kandidater til erstatning af det gamle Platin-Iridium kilogram, der opbevares ved det International Kontor for Mål og Vægt i Paris. Watt-vægten er baseret på et princip, hvor tyngdekraften og elektromagnetisk kraft ligestilles, og enheden for masse kan således udtrykkes ved elektriske enheder. Inden for Avogadro-projektet arbejdes der på at realisere et nyt kilogram ud fra Silicium-atomet masse samt en optælling af antallet af atomer i en makroskopisk siliciumkugle. Udover fornyelser i definitionen af de grundlæggende enheder, forskes der i udvikling af nye avancerede og nøjagtigere målemetoder. Dette arbejde er nødvendigt for, at målinger kan foretages med den øgede nøjagtighed, som den teknologiske udvikling kræver.

Foredraget vil tage udgangspunkt i den historiske udvikling af enhedssystemet og den måletekniske infrastruktur både internationalt og i Danmark. Herefter ses på nutidige forskningsområder inden for måleteknologi, med fokus på målinger af emner så små, at de kun kan observeres med særlige mikroskoper.

Forplejning: I forbindelse med arrangementet serveres en let middag med en øl eller vand.

Oplægsholder:  Forsker Jan Hald, DTU

Deltagergebyr: Gratis for IDA Medlemmer. Kr. 75,- for ledsagere

Kommende arrangementer
fra Seniorudvalg, IDA Vestjylland

25 okt.
Bilmuseum i Skjern
  • Løvens bilmuseum, skjern
  • torsdag d. 25. oktober kl. 18:30
8 nov.
Portvinssmagning
  • Westergaards Hotel, Videbæk
  • torsdag d. 08. november kl. 18:30
29 nov.
Rundvisning på Nr vosborg og goumet middag
  • Nr Vosborg, Vemb
  • torsdag d. 29. november kl. 18:30

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close