21-11-2018 13:20:42

Udvikling af ny type sensorer med mulighed for visualiseringer og billeddannelser ved hjælp af matematik

Hør hvordan sensorer kan styre processerne i produktionstanke og hvordan billedanalyse kan hjælpe industrien. Du får også indsigt i hvordan man kan skabe billeder ved brug af mikroskopiske lasere.
Arrangør: IDA Mechanical
Medarrangører: IDA Embedded, IDA Matematik, IDA Mechanical, IDA Mechanical Sjælland, IDA Proces, IDA Sjælland

Program:

Kl 16:45 Kaffe/te

Kl 17:00 Indledning v/ / Keld Olsen, IDA Mechanical

Kl 17:05 Kloge golfbolde til bioindustrien v/ Krist Gernaey, professor, DTU Kemiteknik

Kl 17:50 Et billede siger mere end tusind ord v/ Anders Dahl, professor, DTU Compute

Kl 18:45 Pause med sandwich og drikkevarer.

Kl 19:15 Mikroskopiske lasere v/ Jesper Mørk, professor, DTU Fotonik

Kl 20:15 Afslutning

Efter hvert indlæg er der afsat tid til spørgsmål.

Nærmer uddybning af emnerne.

Kloge golfbolde til bioindustrien v/ Krist Gernaey, professor, DTU Kemiteknik

En fritflydende sensor holder styr på processerne i store produktionstanke.

Med sin diameter på 45 mm kunne kuglen, som Jonas Bisgaard sidder med, fint være en golfbold. Men et lille drej ved kuglens ækvator vrider de to halvdele fra hinanden, og den elektroniske indmad kommer til syne. ”Størrelsen har vi eksperimenteret os frem til. Kuglen skal være netop så stor, at den kan flyde frit i et produktionskar i bioindustrien. Den skal følge med rundt i det almindelige flow i tanken. På den måde får man et realistisk billede af opblandingen. Man kan bruge informationen til at justere processen, hvis der er for dårlig opblanding,” siger civilingeniør Jonas Bisgaard. Han er erhvervs-ph.d. i startup-virksomheden Freesense med DTU Kemiteknik som akademisk bagland.

Sensoren er udviklet af den lille startup-virksomhed Freesense.

Et billede siger mere end tusind ord v/ Anders Dahl, professor, DTU Computes

Imaging handler om at skabe billeder. Det bliver en kerneteknologi i Industri 4.0 og er det allerede inden for f.eks. medicinsk diagnostik og udvikling af lægemidler, der sammen med sine kolleger skabte international opmærksomhed inden for billedanalyse. Her svarer han på spørgsmål om imaging.

Hvad er imaging?

Imaging er at skabe billeder. Lige siden fortidsmenneskets hulemalerier har mennesket forsøgt at gengive verden ved hjælp af billeder. I dag har vi mange avancerede måder at lave billeder på, f.eks. ved hjælp af kameraer, røntgenapparater samt en række skanningsteknologier. Vi bruger billeder til at forstå vores omgivelser og den verden, vi befinder os i. Den gamle vending ’Et billede siger mere end tusind ord’ indeholder en beskrivelse af mennesket; nemlig at synssansen er en afgørende sans for os. Den er for os mere generelt anvendelig end f.eks. lugtesansen, fordi vi med synet kan se både langt væk og tæt på. Og vi kan bruge den samme slags matematik til at beskrive fænomener, vi ser, både på nano- og mikrometerskala og på meter-, kilometer- og lysårskala

Mikroskopiske lasere v/ Jesper Mørk, professor, DTU Fotonik

I indlægget vil jeg beskrive de generelle fysiske principper bag lasere og forklare hvorfor lasere spiller en afgørende rolle for internettet. Derefter vil en ny type laser blive beskrevet og dens mulige anvendelser diskuteret. Denne laser, en såkaldt "Fano laser", er ekstremt lille – af størrelsesordenen en mikrometer – og benytter sig af et nyt, "usynligt", spejl som giver laseren karakteristika som adskiller den væsentligt fra hidtil kendte typer lasere. En af anvendelserne af laseren er indenfor integreret fotonik, hvor datasignaler bliver sendt som lys mellem f.eks. elektroniske computer chips.

-----------------------

Det er gratis at deltage dog opkræves et gebyr på DKK 200,-, dersom evt. afmelding ikke sker inden 3 arbejdsdage før afholdelsen.

Er du ikke medlem af IDA eller har du ikke i forvejen en brugerprofil skal du oprette en brugerkonto her https://universe.ida.dk/bruger/login/

Brugerprofilen giver dig adgang til at tilmelde dig arrangementer, deltage i debatten på Universe og downloade præsentationer fra vores arrangementer. Bemærk, ved oprettelse af brugerprofil får du adgang til IDA's online tjenester - du bliver ikke medlem af IDA.

Kommende arrangementer
fra IDA Mechanical

26 nov.
Augmented reality i praksis hos MAN Energy Solutions
  • IDA Mødecenter, København V
  • mandag d. 26. november kl. 17:45
29 nov.
Konference om 3D print i byggeriet
  • Teknologisk Institut, Taastrup
  • torsdag d. 29. november kl. 09:00
2 dec.
Film og foredrag i Planetariet
  • Tycho Brahe Planetarium, København V
  • søndag d. 02. december kl. 09:30
5 dec.
Micro Nano Moulding Seminar – Technology and Applications
  • DTU, Lyngby
  • onsdag d. 05. december kl. 08:00
5 dec.
Film og foredrag i Planetariet
  • Tycho Brahe Planetarium, København V
  • onsdag d. 05. december kl. 19:00
Se alle kommende arrangementer fra IDA Mechanical

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close