19-07-2018 17:17:13

Sahel – elendighed og ustabilitet bare én grænse fra Europa

Sahelbæltet strækker sig gennem 11 lande fra Atlanterhavet i vest til det Røde Hav i øst - Området er præget af elendighed, fattigdom, hurtig befolkningsvækst, klimaforandring, gentagne ernæringskriser, væbnet konflikt, og vold. Og transit for migration.
Arrangør: IDA Global Development

Sahelbæltet strækker sig fra Atlanterhavet i vest til det røde hav i øst. Det har altid været et komplekst sårbart økosystem mellem ørkenen i nord og savannen i syd. Delvist under radaren er bæltets internationale rolle ved at øges. I dag er området præget af elendighed, fattigdom, hurtig befolkningsvækst, klimaforandring, gentagne fødevare og ernæringskriser, væbnet konflikt og vold, og transit for migration. Nærheden til Europa betyder at området har stor betydning også på Europa.

Arrangementet vil søge at afdække

  • Hvad er årsagerne til krisen i Sahel?
  •  Hvordan ser krisen ud i dag og hvad vil fremtiden bringe?
  • Hvad kan vi gøre og hvad gør vi?
  • Hvad er effekten af det vi gør?

Oplægsholdere:

  • Kjeld Rasmussen, Forsker i Sahel, Lektor emiritus, Geografisk Institut
  • Anders Garly Andersen, Chef for Afrika kontoret, Udenrigsministeriet,
  • Anne Højmark Andersen, Program koordinator for CARE

Program

17:00 – 17:10 Velkommen Kristine og Introduktion Knud B

17:10 – 17:30 Kjeld Rasmussen: Årsagerne til krisen i Sahel     

17:30 – 17:50: Anders Garly Andersen. Udenrigsministeriets analyse og politik for Sahel regionen.

17:50 – 18:10: Anne Højmark Andersen, CAREs arbejde i Sahel

18:10– 18:40: Pause

18:40 – 19:30: Debat

 

Baggrunds Artikler

http://www.economist.com/topics/sahel

https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2017/jul/19/will-africas-great-green-wall-discourage-migration-to-europe

https://www.theguardian.com/global-development/poverty-matters/2013/feb/27/how-build-resilience-sahel

https://globalnyt.dk/content/er-klimaforandringer-aarsagen-til-konflikt-i-sahel-landene

 

Beskrivelse af oplægsholdere:

Kjeld Rasmussen, Cand.scient i geofysik, lic.scient i geografi. Ansat som adjunkt og lektor ved Geografi på KU 1980-2015. Har siden 1985 arbejdet med Sahel-området, med særlig vægt på landbrug og miljø, ørkendannelse, klimaændringer og energiforsyning, og har besøgt Senegal, Burkina Faso og Mali talrige gange.  Hovedansvarlig for etablering af KU’s nye kandidatuddannelse ’Climate Change, Impacts, Mitigation and Adaptation’. Problemstillingen omkring klimaflygtninge har han beskæftiget mig med, både i forbindelse med forskning i Sahel og i Salomon-øerne i Stillehavet.

Anders Garly Andersen, Chef for Afrika kontoret, Udenrigsministeriet. Han har i 19 år arbejdet i Udenrigsministeriet inden for en række sagsområder og været udstationeret i bl.a. Sydamerika, Thailand, Etiopien og senest som dansk ambassadør i Mali

Anne Højmark Andersen, Program koordinator for CARE. Anne Højmark Andersen har igennem mere end 25 år arbejdet i Sahel, hvor hun har arbejdet som konsulent og boet og arbejdet af flere omgange, dels som programkoordinator på den danske ambassade i Burkina Faso og som JPO for UNDP i Senegal. Det sidste år har hun arbejdet som programkoordinator i CARE med ansvar for Niger og Sahel. Anne er uddannet geograf fra Københavns Universitet og har derudover en mastergrad fra Montpellier i tropisk agronomi.

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close