20-10-2018 08:41:09

Sikkerhed i Cyberspace – et fælles ansvar

Sikkerheden i ”Cyberspace” er med god grund et emne som de fleste interesserer sig for, og som også har medlemskredsens store bevågenhed. Ikke mindst set i lyset af de talrige angreb og sikkerhedsbrud vi næsten dagligt kan læse om i medierne.
Arrangør: IDA Militærteknik

Derfor fortsætter IDA Militærteknik samme spor som det sidste arrangement og vil denne gang sætte fokus på emnet fra et nyt perspektiv.

Orlogskaptajn Peter Jacob Blædel Gottlieb, tidligere ansat ved Forsvarsakademiet med Cyber Security som fokusområde, har velvilligt sagt ja til at stille op til dette medlemsarrangement, hvor han vil tage udgangspunkt i Cyber Security generelt, og forklare om cyberspace, aktører, virkemidler, myter/fakta, jura, og hvorfor dette udgør en sikkerhedspolitisk udfordring, og herunder at Computer Network Operations (CNO) også gennemføres i samme cyberspace.

En kronik i Berlingske Tidende den 13. marts 2012 beskriver problematikken således:
Netop nu er et sikkerhedspolitisk skakspil i gang i cyberspace. Skakbrættet er fundamentalt anderledes end det, vi kender fra de traditionelle kamprum på land, til søs, i luften og i rummet – i cyberspace er der ingen geografiske grænser, vi kender ikke altid identiteten på vores modstandere, og vores sikkerhedspolitiske brikker rykker sig med lynets hast ligesom nogen endog er uden for vores kontrol. Indsatsen på skakbrættet er national sikkerhed, hvorfor det ikke er ligegyldigt, om vi taber eller vinder. En myriade af statslige og ikke-statslige aktører forsøger alle at opnå deres forskellige mål – økonomiske, politiske eller militære – og Danmark kan umuligt forlade brættet. Sådan er den bratte opvågning for samfund, der er afhængige af moderne teknologi og cyberspace.

I FE’s ”Efterretningsmæssige Vurdering 2014” står der på siderne 31-33 bl.a.:
Den teknologiske udvikling gør, at risikobilledet fortsat ændrer sig. Dette skyldes, at antallet af maskiner og mængden af udstyr, der er koblet til internettet, stadig stiger kraftigt år for år. Udviklingen af internetforbundne enheder såsom telefoner, fjernsyn og systemer, der styrer adgang til bygninger, lys, varme osv., gør det sandsynligt, at mellem 25 og 50 milliarder enheder globalt vil være forbundet til internettet i 2020.

Truslen fra enkeltpersoner og kriminelle grupper er rettet mod danske borgere og virksomheder. Borgere risikerer, at deres personlige oplysninger bliver stjålet og misbrugt, og virksomheder kan rammes, ikke mindst økonomisk, af kriminalitet udøvet med udgangspunkt i stjålne oplysninger.

Dette foredrag er med udgangspunkt i tjeneste ved Forsvarsakademiet. Det er ikke Værnsfælles Forsvarskommando der udtaler sig. Dette er et privat indlæg fra Peter Jacob Blædel Gottlieb's side, og har ikke noget at gøre med hans nuværende ansættelse.

Husk også at tilmelde jer til IDA Militærtekniks Generalforsamling, der gennemføres samme dag, den 19. marts 2015, kl. 16.00 - 17.00.

Deltagelse i henhold til IDA´s regler. Gratis-møde. Der er lettere forplejning i pausen.

Medlemskab af IDA Militærteknik er gratis for IDA medlemmer, tilmeld dig her (husk du skal være logget på).

Kommende arrangementer
fra IDA Militærteknik

23 okt.
Orientering om Missilforsvar
  • IDA Mødecenter, København V
  • tirsdag d. 23. oktober kl. 17:00
15 nov.
Homeland Security Conference 2018
  • IDA Mødecenter, København V
  • torsdag d. 15. november kl. 09:00
20 nov.
Nyt Institut for Militær Teknologi oprettet på Forsvarsakademiet
  • IDA Mødecenter, København V
  • tirsdag d. 20. november kl. 17:00
12 maj.
Besøg på Stevnsfortet – Danmarks Koldkrigsmuseum
  • Koldkrigsmuseum Stevnsfortet, Rødvig, Stevns
  • søndag d. 12. maj kl. 10:00

Netværk

Få højt specialiseret viden og rabat på arrangementer, som medlem af IDAs 40 fagtekniske netværk.

Meld dig ind i et netværk

luk
close