18-10-2018 07:29:26

1 ud af 25 netværk er ikke beskyttet

De fleste mennesker låser hoveddøren, når de forlader deres hjem. Anderledes står det til, når det kommer til vores trådløse netværk. Her står hvert 25. netværk i private hjem åbent for alle, der kommer forbi – også it-kriminelle. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA.
8. apr. 2016 Af Søren Lorentzen - Presserådgiver, IDA Politik og Presse

Rundt om i Danmark står 114.000 trådløse netværk i private hjem åbne for enhver, der kommer forbi med en smartphone, en tablet eller en pc. Det svarer til, at hvert 25. trådløse netværk ikke er beskyttet af en sikkerhedsnøgle og krypteret. Dermed kan uvedkommende frit logge på og udnytte netværket. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, Userneeds har lavet for IDA.

Risikoen for, at andre snylter på internetforbindelsen og måske henter ulovligt indhold via din internetforbindelse er én ting. Noget andet er, at fremmede også kan kigge dig over skulderen og se med i e-mails, chatbeskeder og yderste konsekvens opsnappe brugernavne og passwords til de tjenester, du bruger.

”Trådløse netværk kommunikerer via radiobølger, og det gør det muligt for uvedkommende at opsnappe kommunikationen på netværket, hvis datastrømmen ikke er krypteret. Så når du sætter en router op i dit hjem, så bør du også bruge de få minutter, det tager, at sætte en lås på netværket eller i det mindste tjekke, at den opdateret sikkerhedsmæssigt fra udbyderens side. Ellers udsætter du dig selv helt unødigt for at blive offer for it-kriminalitet,” siger Jørn Guldberg, it-sikkerhedsekspert i IDA.

Er dit trådløse netværk ikke krypteret, så gør man sig også sårbar overfor indtrængen i al den elektronik, der er koblet til netværket, fx tablets, køleskab, varmestyring, tv eller overvågningskameraer.

”Al den ny teknologi, vi omgiver os med i hjemmet, er sjældent sikkerhedsmæssigt up-to-date og måske blot udstyret med en simpel defaultkode fra producenten, som er nem at bryde. Så er det altså nemmere at lave en solid sikkerhedsnøgle på netværket og dermed hoveddøren åben, så det er krypteret og lukket for vedkommende,” siger Jørn Guldberg, som anbefaler, at man bruger den krypteringsstandard, der hedder WPA2, Wifi Protected Access 2.

Undersøgelsen viser også, at langt de fleste har beskyttet deres netværk med en adgangskode. 

”Det er glædeligt, at næsten 9 ud af 10 private netværk er beskyttede, men det er bekymrende, at alvoren ikke er gået op for de sidste,” siger Jørn Guldberg.

Er dit trådløse netværk i hjemmet beskyttet af en adgangskode?

Du kan se tallene fra undersøgelsen her: 

 

Hovedstadsområdet

Øvrige Sjælland, Lolland og Falster samt Bornholm

Fyn

Syd- og Sønderjylland

Østjylland

Vestjylland

Nordjylland

Hele landet

Ja

89%

90%

86%

90%

91%

83%

87%

89%

Nej

4%

3%

6%

5%

2%

9%

6%

4%

Har ikke trådløst netværk i hjemmet

5%

5%

3%

2%

5%

5%

4%

4%

Ved ikke

1%

2%

5%

3%

1%

4%

4%

2%

Total

100%

100%

100%

100%

100%

100%

100%

100%

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.025 svar)


Deltag i debatten

luk
close