18-10-2018 00:52:57

30 sekunder til at gribe chancen: Sådan får du pitchet din startup-idé

Hvad skal der til at bryde gennem støjen og overbevise potentielle investorer på rekordtid? IDA Universe har bedt om svar fra direktøren for RoboBusiness.
27. apr. 2016 Af Magnus Boye

Er det en myte, at investorer skal på krogen inden for 30 sekunder af dit pitch? Og hvor mange tekniske detaljer skal på bordet hvornår? IDA Universe har sat direktøren for RoboBusiness Europe, Marianne Andersen, i stævne for at klæde dig på til dit næste pitch. 

Marianne Andersen, CEO RoboBusiness

Nordic Drone Games  og RoboBusiness Europe løber af stablen den 1. juni, og som en del af begge arrangementer afholdes en såkaldt pitchfire-runde, hvor iværksættere kan pitche deres ideer. Her får de mulighed for at overbevise en række eksperter og drone start-ups om, at netop deres projekt fortjener støtte - men taletiden er begrænset til få minutter. 

Hvordan overbeviser man investorer på så kort tid?

- Det er vigtigt at huske, at det er en icebreaker, som skal lede til dybere dialog, indleder Marianne Andersen.

Man skal ikke komme med alle detaljer, men man skal give investorerne lyst til at høre mere. Derefter kan man ved RoboBusiness Europe mødes med investorerne ansigt til ansigt og få en mere uddybende snak om din idé. For det er klart, at der ikke er nogen, der ligger 10 millioner kroner på bordet på baggrund af en to minutters pitch.

Hvad skal man satse på at bruge tiden på?

- Frem for alt skal det være tydeligt, hvad dit produkt er, hvilket problem, du forsøger at løse, og hvem er din kunde er. Det skal være enormt klar - din value proposition. Det er ting. du skal have styr på. Husk at have et klart call to action - Hvis man er ud efter penge, så gør man også det klart. 

- Man skal huske, at investorer ikke bare kigger på produktet eller løsningen, de leder også efter den rette person eller det rette team. Du skal gøre det tydeligt, at du er den rette person. Teamet er mindst lige så vigtigt som løsningen eller produktet. Man skal være sig selv og lade være med at prøve at spille en, man ikke er. Vær autentisk og vis din passion.

Hvordan kan man forberede sig på at levere et godt pitch?

Jeg vil anbefale, at du starter med at finde ud af, hvordan du selv er. Det er den person, du skal vise og være stolt af - uanset hvem du er, og om du er introvert eller ekstrovert. Det er vigtigt at øve sig, på en måde som fungerer for en selv. Men husk, at hvis du har øvet dig 50 gange, så kan det være svært at få din gejst frem - medmindre man er skuespiller. Øv dig i stedet i god tid, og så lad det ligge.

Hvor vigtigt er de to minutter for at overbevise potentielle investorer?

- Nogle siger, at to minutter er meget kort tid til at pitche en ide. Men hvis du ikke kan sælge dit produkt på 30 sekunder, så er det ikke godt. Det gælder stadig mere end nogensinde før. Min telefon har ringet 50 gange i dag, og vi har fået flere hundrede mails. Det er derfor, du ikke har mere tid.  Samtidig er verden blevet så lille, og investorer er i meget tæt på andre muligheder i for eksempel Silicon Valley.  

Et godt eksempel på at sige det rette, når du får dine 30 sekunder, er Henrik Christensen, som gæster Robobusiness som speaker. Han er født i Ålborg og startede sin karriere på Frederikshavn Værft. I dag rådgiver han Obama inden for robotområdet. Det skete, fordi en person fra Det Hvide Hus spurgte, hvorfor Obama skal interessere sig for robotter. Henrik havde 30 sekunder til at svare i, og i stedet for at begynde at tale om en masse detaljer, svarede han, at robotter dels kan løse problemet med at produktionen flytter ud af USA til Asien, og dels kan hjælpe en hårdt prøvet plejesektor, hvor der bliver flere og flere ældre, og færre og færre yngre til at pleje de ældre.

- Det tager ikke langt tid at sige, og han havde under et minut til at svare. Men det viser, at man skal forstå at udnytte øjeblikket, når det byder sig.

Nordic Drone Games
Nordic Drone Games

COME DRONE WITH US! Den 1. juni 2016 blev der afholdt Nordic Drone Games 2016 i Odense. Det var 6 timer med droner, spændende demonstrationer, inspirerende talere og vilde konkurrencer for alle d ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close