23-09-2018 08:59:32

3D-pioneer: Det største potentiale for 3D-printet byggeri ligger i rummet

3D Print: Behrokh Khoshnevis var blandt de første i verden, der kastede sig over 3D-print i byggeriet. Han ser et stort potentiale i teknologien, men især i rummet er mulighederne enorme.
14. dec. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
<p><span style=Behrokh Khoshnevis ser 3D-printede bygninger som en effektiv måde at hjælpe hjemløse verden over eller til hurtigt at skabe nye boliger i områder, der er plaget af tilbagevendende jordskælv. Men han ser et endnu større potentiale i at 3D-printe i rummet. 

" />

Behrokh Khoshnevis ser 3D-printede bygninger som en effektiv måde at hjælpe hjemløse verden over eller til hurtigt at skabe nye boliger i områder, der er plaget af tilbagevendende jordskælv. Men han ser et endnu større potentiale i at 3D-printe i rummet. 

3D-print har de seneste år bevæget sig fra at være en interessant teknologi til på særlige områder at være en modnet teknologi. Også i byggeriet ser vi de første spæde erfaringer med teknologien. Fx i Nordhavn i København, hvor det første 3D-printede hus blev bygget i efteråret.

I USA var professor Behrokh Khoshnevis blandt de første, der prøvede kræfter med 3D-print, da han allerede i 1994 blev overbevist om, at teknologien var som skræddersyet til byggebranchen. I dag arbejder han med firmaet Contour Crafting Corporation på at gøre 3D-print til en faktor inden for byggebranchen, fortalte han, da han i forrige uge var gæst i Ingeniørhuset.

“Jeg bemærkede allerede i 90’erne, at alle 3D-print tilgange byggede på en lag-på-lag metode. Og så slog det mig, at det eneste, mennesker nogensinde har skabt på den måde, er bygninger,” sagde Behrokh Khoshnevis og pegede på produktionen af mursten og hele bygninger fra oldtiden, der blev bygget ved at lægge lag på lag af ler og strå oven på hinanden.

Behrokh Khoshnevis ser 3D-printede bygninger som en effektiv måde at hjælpe hjemløse verden over eller til hurtigt at skabe nye boliger i områder, der er plaget af tilbagevendende jordskælv. Det gælder fx hans eget hjemland Iran.

Men da han var blandt hovedtalerne ved arrangementet 3D printet byggeri - “State of the Art” i december, gjorde han det klart, at han ikke kun ser en stor fremtid for 3D print og automatisering i byggeriet på jorden.

“I mine øjne ligger det største potentiale for 3D-printet bygger i rummet, selv om folk ikke tager rummet alvorligt,” siger han og peger på, at folk bruger teknologier skabt til brug i rummet på daglig basis men uden at tænke over det.
Og i fremtiden vil vores liv afhænge endnu mere af rumteknologi, mener han. Både i forhold til at bygge miner i rummet, hvor vi kan hente energi og råstoffer tilbage til jorden. Men på længere sigt også en egentlig kolonisering.

Behrokh Khoshnevis har arbejdet med NASA de seneste 15 år på at skabe 3D-printere, der fungerer i vægtløs tilstand og kan printe med en cement uden vand. Planen er at de skal kunne skabe boliger på andre planeter, Men 3D-print skal også være med til at løse en anden af de udfordringer, vi står overfor, når vi for alvor begynder at sende materiale ud i rummet.

“I fremtiden vil fartøjerne være meget tungere, for hvis vi skal udforske Mars for alvor, kommer vi også til at medbringe meget materiale, og derfor har vi behov for solide landingsplatforme,” siger han om den model for printede landingsbrikker, som Contour Crafting arbejder på.

Stor fremtid i sigte - når barrierne først er væk

Allerede i 80erne forsøgte flere store japanske entreprenører at revolutionere byggebranchen ved hjælp af 3D-print, men fejlede stort. Og det er 23 år siden, at Behrokh Khoshnevis begyndte sit arbejde med teknologien, uden at den for alvor er slået igennem. Alligevel er han overbevist om, at 3D-print går en stor fremtid i møde, når teknologien, lovgivningen og vanerne er helt på plads.

“Jeg tror ikke, at der vil blive bygget noget i hånden i fremtiden. Byggebranchen vil ændre sig - det er der slet ikke nogen tvivl om,” sagde han og understregede, at det selvfølgelig ikke bliver en nem omvæltning på den korte bane.

Behrokh Khoshnevis pegede på flere barrierer i forhold til en implementering i byggeriet. For det første er branchen fortsat konservativ. Det skyldes blandt andet, at der er tale om en branche med en lav profitmargin, og derfor bliver der eksperimenteret mindre. Og så er der udfordringer i forhold til lovgivningen, ligesom arbejdsstyrken i mange lande - fx USA - består af dårligt betalte arbejdere, så incitamentet er ikke så stort her som i Europa.

“Hvis du ser på historien og disruptive teknologier, vil du bemærke, at ingen af dem har haft en nem start,” siger han og nævner telefonen som et eksempel.

Problemet var blandt andet, at der i lang tid var så få telefoner, at man alligevel var nødt til at sende et telegram og fortælle, at man ville ringe. Så det ellers åbenlyse realtids-potentiale var i starten kun teoretisk, og kun en stor og dyr indsats for at skabe den nødvendige infrastruktur gjorde teknologien til den succes, som telefoni fortsat er i dag.

“Man skulle tro, at det var en slam dunk-opfindelse, der ville blive en kommerciel succes med det samme. Men i 15 år blev Graham Bell ved med at hamre sit hoved mod døren, fordi der ikke skete noget. Men pludselig var den der, og vi vil se noget tilsvarende med 3D-print”.

3D print
3D print

3D-print er kommet for at blive. Vi har samlet alt det, du har brug for at vide her. 

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close