21-11-2017 16:26:18

3D-print spiller en hovedrolle i Qatars arbejde med VM 2022

3D-print: En dræbende varme risikerer at gøre VM i fodbold 2022 ulideligt for spillere og tilskuere. Værtslandet, Qatar satser på, at 3D-printede modeller kan redde VM.
15. jun. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
3D-print spiller en hovedrolle i Qatars arbejde med VM 2022

Seks år før VM i fodbold 2022 har der allerede været massiv kritik af valget af Qatar som værtsland. Især de ekstreme temperaturer på +40 grader, som er normen i ørkenstaten i løbet af sommermånederne, har været genstand for debat, og det er endda foreslået at flytte VM til vintermånederne. Qatar er en lav, gold halvø i Golfen, og på grund af beliggenheden er der ikke bare ekstremt varmt, men også ofte sandstorme.

Derfor har et team af forskere i mere end et halvt år arbejdet med at lave 3D-print i skala 1:3000 for at at teste, hvordan stadions reagerer termisk og aerodynamisk, når de bliver indsat i en specialdesignet vindtunnel. Forskerne fra Qatar University’s College of Engineering bruger de i alt seks 3D-modeller samt laserteknologi til at simulere, hvordan selv de mindste ændringer i vejret ændrer på vindforhold og temperaturer inde på de stadions, ørkenstaten står over for at bygge.

Det tager omkring en uge at printe at printe en perfekt 3D-model af et stadion, og sammen med den avancerede vindtunnel bliver de brugt til at lave præcise analyser af, hvilken effekt forskellige tilskuertal har på temperaturen.

“Vi kan aflæse temperaturerne per række og tilføje en række variabler som hvor meget folk sveder, antallet af tilskuere og så køre simuleringerne igen for at se, hvad det har af betydning for temperaturen inde på stadion,” fortæller Prof. Dr. Saud Abdul Aziz Abdu Ghani, der er en af forskerne til Doha News.

De primære udfordringer i forhold til at bygge de nye stadions i Qatar er vejrforholdene. Men 3D-modellerne har også hjulpet forskerne til at skære ned på forbruget af stål.

Interesserer du dig for 3D-print? Vi har samlet en håndfuld artikler om emnet: 

Dansk robot holder printshoppen kørende 24/7
Dansk robot holder printshoppen kørende 24/7

Ingeniøren: Via en robotarm fra Universal Robots har en amerikansk 3D-printshop flerdoblet sit printeroutput. Automatisk ind- og udfødning af printplader gør, at printshoppen nu kan køre i døgndrift.

Læs mere
3D-printet mad: Første skridt er hospitalspatienter
3D-printet mad: Første skridt er hospitalspatienter

På Teknologisk Institut i Aarhus eksperimenterer de med stjerneformede gulerødder og staser på, at man inden for 4 år kan 3D-printe mad tilpasset de enkelte danske hospitalspatienters allergi og p ...

Læs mere
Nu bliver det muligt at 3D-printe alle legeringer og metaller

Mange materialer - for eksempel højstyrke-legeringer af aluminium til fly - har hidtil været umulige at printe. Men ny teknik baner vejen.

Læs mere
Rotterdam vil 3D-printe sig til verdens mest intelligente havn
Rotterdam vil 3D-printe sig til verdens mest intelligente havn

Interview: Europas største havn i Rotterdam kastede sig i 2016 for alvor ind i kampen for at blive verdens mest intelligente havn, da de stiftede 3D-laboratoriet RAMLAB. Direktør Vincent Wegener ser for sig ...

Læs mere
Professor: "3D-print er den ultimative frihed"
Professor: "3D-print er den ultimative frihed"

Interview: Det er lykkedes danske forskere gennem topologioptimering at lave en vinge til den enorme Boeing 777. Det er 3D-printteknologien, der for alvor har gjort det muligt, og det mener professor Ole Sig ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close