23-07-2017 10:44:26

3D-print spiller en hovedrolle i Qatars arbejde med VM 2022

3D-print: En dræbende varme risikerer at gøre VM i fodbold 2022 ulideligt for spillere og tilskuere. Værtslandet, Qatar satser på, at 3D-printede modeller kan redde VM.
15. jun. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
3D-print spiller en hovedrolle i Qatars arbejde med VM 2022

Seks år før VM i fodbold 2022 har der allerede været massiv kritik af valget af Qatar som værtsland. Især de ekstreme temperaturer på +40 grader, som er normen i ørkenstaten i løbet af sommermånederne, har været genstand for debat, og det er endda foreslået at flytte VM til vintermånederne. Qatar er en lav, gold halvø i Golfen, og på grund af beliggenheden er der ikke bare ekstremt varmt, men også ofte sandstorme.

Derfor har et team af forskere i mere end et halvt år arbejdet med at lave 3D-print i skala 1:3000 for at at teste, hvordan stadions reagerer termisk og aerodynamisk, når de bliver indsat i en specialdesignet vindtunnel. Forskerne fra Qatar University’s College of Engineering bruger de i alt seks 3D-modeller samt laserteknologi til at simulere, hvordan selv de mindste ændringer i vejret ændrer på vindforhold og temperaturer inde på de stadions, ørkenstaten står over for at bygge.

Det tager omkring en uge at printe at printe en perfekt 3D-model af et stadion, og sammen med den avancerede vindtunnel bliver de brugt til at lave præcise analyser af, hvilken effekt forskellige tilskuertal har på temperaturen.

“Vi kan aflæse temperaturerne per række og tilføje en række variabler som hvor meget folk sveder, antallet af tilskuere og så køre simuleringerne igen for at se, hvad det har af betydning for temperaturen inde på stadion,” fortæller Prof. Dr. Saud Abdul Aziz Abdu Ghani, der er en af forskerne til Doha News.

De primære udfordringer i forhold til at bygge de nye stadions i Qatar er vejrforholdene. Men 3D-modellerne har også hjulpet forskerne til at skære ned på forbruget af stål.

Interesserer du dig for 3D-print? Vi har samlet en håndfuld artikler om emnet: 

Ingen sundhedsrisiko ved 3D-print
Ingen sundhedsrisiko ved 3D-print

3D-print: 3D-printede produkter afgiver kemiske stoffer i så små mængder, at det ikke udgør en sundhedsrisiko, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen

Læs mere
Iværksætter: Tankevækkende, at state of the art-3D-print skal kvalitetssikres manuelt
Iværksætter: Tankevækkende, at state of the art-3D-print skal kvalitetssikres manuelt

3D-print: Den sjællandske virksomhed Addifab håber at gøre 3D-printeren præcis nok til masseproduktion. Men som det er i dag, er 3D-print en alt for manuel proces, mener firmaets direktør.

Læs mere
Forskere 3D-printer levende knogler
Forskere 3D-printer levende knogler

Det er lykkes forskere fra SDU at 3D-printe kunstige knogler, som gror naturligt sammen med kroppens egne knogler. I museforsøg har de kunstige knogler endda dannet marv. Det giver helt nye perspe ...

Læs mere
Fire webinarer der gør dig klogere på 3D print
Fire webinarer der gør dig klogere på 3D print

Webinar: Bliv klogere på 3D print, og hvilke muligheder teknologien skaber gennem fire webinarer. Webinarerne ser både nærmere på materialevalg til 3D printere, 3D print i hospitalsvæsenet, og hvordan 3D p ...

Læs mere
3D-printede gulerødder er det nye orange
3D-printede gulerødder er det nye orange

3D-print: Der er enorme gevinster at hente i forhold til madspild og individuelt tilpassede måltider i både industri- og familiekøkkenet. 3D-printerne lander snart i fødevareindustrien, mener ekspert.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close