26-02-2018 02:27:58

3D-print spiller en hovedrolle i Qatars arbejde med VM 2022

3D-print: En dræbende varme risikerer at gøre VM i fodbold 2022 ulideligt for spillere og tilskuere. Værtslandet, Qatar satser på, at 3D-printede modeller kan redde VM.
15. jun. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
3D-print spiller en hovedrolle i Qatars arbejde med VM 2022

Seks år før VM i fodbold 2022 har der allerede været massiv kritik af valget af Qatar som værtsland. Især de ekstreme temperaturer på +40 grader, som er normen i ørkenstaten i løbet af sommermånederne, har været genstand for debat, og det er endda foreslået at flytte VM til vintermånederne. Qatar er en lav, gold halvø i Golfen, og på grund af beliggenheden er der ikke bare ekstremt varmt, men også ofte sandstorme.

Derfor har et team af forskere i mere end et halvt år arbejdet med at lave 3D-print i skala 1:3000 for at at teste, hvordan stadions reagerer termisk og aerodynamisk, når de bliver indsat i en specialdesignet vindtunnel. Forskerne fra Qatar University’s College of Engineering bruger de i alt seks 3D-modeller samt laserteknologi til at simulere, hvordan selv de mindste ændringer i vejret ændrer på vindforhold og temperaturer inde på de stadions, ørkenstaten står over for at bygge.

Det tager omkring en uge at printe at printe en perfekt 3D-model af et stadion, og sammen med den avancerede vindtunnel bliver de brugt til at lave præcise analyser af, hvilken effekt forskellige tilskuertal har på temperaturen.

“Vi kan aflæse temperaturerne per række og tilføje en række variabler som hvor meget folk sveder, antallet af tilskuere og så køre simuleringerne igen for at se, hvad det har af betydning for temperaturen inde på stadion,” fortæller Prof. Dr. Saud Abdul Aziz Abdu Ghani, der er en af forskerne til Doha News.

De primære udfordringer i forhold til at bygge de nye stadions i Qatar er vejrforholdene. Men 3D-modellerne har også hjulpet forskerne til at skære ned på forbruget af stål.

Interesserer du dig for 3D-print? Vi har samlet en håndfuld artikler om emnet: 

Digitaliseret 3D-print i metal åbner ny verden for industrien
Digitaliseret 3D-print i metal åbner ny verden for industrien

Indenfor dansk produktionsindustri er 3D-print i metal stadig et nyt og relativt uprøvet område, hvor man i høj grad mangler digitale redskaber til at håndtere produktionen.

Læs mere
3D-printlaboratorium vil være Spotify for reservedele
3D-printlaboratorium vil være Spotify for reservedele

Techtopia: Europas største containerhavn i Rotterdam vil med et 3D-printlaboratorium gøre det muligt at printe reservedele on demand, imens skibene sejler i havn. Konceptet kan brede sig til hele verden og s ...

Læs mere
Cloud-opkoblet testkylling kan forbedre fødevaresikkerhed
Cloud-opkoblet testkylling kan forbedre fødevaresikkerhed

Ingeniøren: En 3D-printet sensor-kylling og en cloud-løsning er næste skridt for danske SonoSteam, der står bag et bakteriedræbende procesanlæg til behandling af madvarer og hospitalsudstyr. Målet er bl.a. be ...

Læs mere
Endnu en dansk robotvirksomhed klar til verdensmarkedet
Endnu en dansk robotvirksomhed klar til verdensmarkedet

Ingeniøren: Den lille læringsrobot ­Fable fra Shape Robotics er sat i produktion og solgt til en række danske skoler. Nu vil folkene bag robotten ud i ­Nordeuropa, Nordamerika og derefter resten af verden.

Læs mere
Tunet 3D-printer syvdobler sin ydeevne
Tunet 3D-printer syvdobler sin ydeevne

Ingeniøren: To forskere på MIT har med succes tunet en 3D-printer til at spurte fra de kommercielle printere. Foreløbig dog på bekostning af styrken

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close