25-09-2017 17:11:26

3D-print spiller en hovedrolle i Qatars arbejde med VM 2022

3D-print: En dræbende varme risikerer at gøre VM i fodbold 2022 ulideligt for spillere og tilskuere. Værtslandet, Qatar satser på, at 3D-printede modeller kan redde VM.
15. jun. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
3D-print spiller en hovedrolle i Qatars arbejde med VM 2022

Seks år før VM i fodbold 2022 har der allerede været massiv kritik af valget af Qatar som værtsland. Især de ekstreme temperaturer på +40 grader, som er normen i ørkenstaten i løbet af sommermånederne, har været genstand for debat, og det er endda foreslået at flytte VM til vintermånederne. Qatar er en lav, gold halvø i Golfen, og på grund af beliggenheden er der ikke bare ekstremt varmt, men også ofte sandstorme.

Derfor har et team af forskere i mere end et halvt år arbejdet med at lave 3D-print i skala 1:3000 for at at teste, hvordan stadions reagerer termisk og aerodynamisk, når de bliver indsat i en specialdesignet vindtunnel. Forskerne fra Qatar University’s College of Engineering bruger de i alt seks 3D-modeller samt laserteknologi til at simulere, hvordan selv de mindste ændringer i vejret ændrer på vindforhold og temperaturer inde på de stadions, ørkenstaten står over for at bygge.

Det tager omkring en uge at printe at printe en perfekt 3D-model af et stadion, og sammen med den avancerede vindtunnel bliver de brugt til at lave præcise analyser af, hvilken effekt forskellige tilskuertal har på temperaturen.

“Vi kan aflæse temperaturerne per række og tilføje en række variabler som hvor meget folk sveder, antallet af tilskuere og så køre simuleringerne igen for at se, hvad det har af betydning for temperaturen inde på stadion,” fortæller Prof. Dr. Saud Abdul Aziz Abdu Ghani, der er en af forskerne til Doha News.

De primære udfordringer i forhold til at bygge de nye stadions i Qatar er vejrforholdene. Men 3D-modellerne har også hjulpet forskerne til at skære ned på forbruget af stål.

Interesserer du dig for 3D-print? Vi har samlet en håndfuld artikler om emnet: 

Når teknologierne smelter sammen og ændrer alt
Når teknologierne smelter sammen og ændrer alt

Fremtidsteknologi: De biologiske, informations-, nano- og kognitive teknologier smelter i stigende grad sammen og det rejser spørgsmål ved, hvordan vi bygger vores samfund, men også hvad det vil sige at være menneske

Læs mere
Europas første 3D-printet hus skal ligge i Nordhavn
Europas første 3D-printet hus skal ligge i Nordhavn

3D Print: Al begyndelse er svær, men tirsdag blev fundamentet lagt for Europas første 3D-printede hus i Nordhavn som demonstration for en skeptisk byggebranche

Læs mere
Selvkørende elbiler forandrer 100 år gammelt firma
Selvkørende elbiler forandrer 100 år gammelt firma

Techtopia: Fremtiden for bilsektoren er både eldrevet, 3D-printet og selvkørende, og derfor har den 100 årige danske bilimportør Semler Group kastet sig ind i at udvikle fremtidens busser, som forventes på d ...

Læs mere
Michelin skaber 3D printet dæk
Michelin skaber 3D printet dæk

Michelin har produceret et 3D printet dæk i et biologisk nedbrydeligt materiale. Dækket er også luftløs og skal aldrig skiftes, da det ved slitage blot behøver et nyt 3D-lag.

Læs mere
Ingen sundhedsrisiko ved 3D-print
Ingen sundhedsrisiko ved 3D-print

3D-print: 3D-printede produkter afgiver kemiske stoffer i så små mængder, at det ikke udgør en sundhedsrisiko, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close