21-11-2018 01:07:25

5 karakteristika der har gjort Elon Musk til en fantastisk iværksætter

Iværksætteri: Hvad driver entreprenøren Elon Musk, og hvorfor lykkes han med de fleste af sine ambitiøse projekter? Vi har samlet fem af Musks kendetegn, der gør ham til den innovator, han er.
4. maj. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
5 karakteristika der har gjort Elon Musk til en fantastisk iværksætter

Der findes mennesker, det er svært at se som andet end iværksættere. Et af den slags mennesker er den Sydafrikansk-fødte forretningsmand og ingeniør Elon Musk. Selv om Musk blot er 44 år, står han allerede bag banebrydende selskaber som Paypal, SpaceX og Tesla Motors, og i 2016 står han om nogen som definitionen på en hyperiværksætter.

Og selvom direktør-rollen i både Tesla Motors, der arbejder benhårdt på at have niveau 5 selvkørende biler på vejene i løbet af få år, og SpaceX, der satser på at have en bemandet mission på Mars i 2018, burde være mere end fuldtidsjob, spytter Musk stadig ideer ud i alle mulige andre retninger. Blandt eksemplerne er Hyperloop-konceptet, der ser ud til at blive udrullet i både USA og Europa, samt projektet OpenAI, der skal sikre, at kunstig intelligens ikke kører af sporet.

Men hvad præger Elon Musk, og hvorfor virker han ustoppelig i øjeblikket? Det amerikanske magasin Entrepreneur har peget på fem ting, der har været med til at gøre Elon Musk til den iværksætter og entreprenør, han er i dag.

1: Musk er en bogorm 

Elon Musk har tidligere fortalt, hvordan han allerede i folkeskolen læste 10 timer om dagen. Og lillebroderen Kimbal Musk fortæller, at musk ofte læste mindst to bøger om dagen. 

De mange timers læsning blev blandt andet brugt til at tygge sig igennem hele den britiske encyklopædi, ligesom han har gennemført et seks-måneders BASIC programmeringskursus på tre dage.

Men det er ikke kun faglitteratur og teknik Elon Musk har slugt råt. Lillebro Kimbal fortæller, at broderen i sine tidlige teenageår havde en eksistenskrise, hvor han læste “et bjerg af filosofiske og religiøse tekster”. Men den eneste bog, der for alvor kunne svare på Musks søgen, var The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy”, fordi den lærte Musk, at det ikke handler om at læse sig til svar, men selv at stille de rigtige spørgsmål.

Selv om Elon Musk altid har elsket at læse, droppede han hurtigt at studere. Efter blot to dage på det anerkendte Stanford University belsuttede han sig for, at han langt hellere ville gå efter at blive iværksætter end at færdiggøre sin PhD.

Drømmer du om at blive selvstændig?

Hvis du overvejer at blive iværksætter eller selvstændig, kan du melde dig ind i IDA Selvstændig. 

IDA Selvstændig er et landsdækkende selskab. Vores arbejdsområde er aktiviteter for selvstændige, herunder iværksættere og frie agenter

Læs mere om IDA Selvstændig 

2: Han forfølger nådesløst egne interesser

Som bekendt har Elon Musk mange jern i ilden, og det kan være svært at gennemskue, hvad et bilfirma, en betalingsløsning, et rejseselskab, der sælger ture i rummet og et gigantisk solcelle-anlæg har til fælles. Men i virkeligheden er svaret nok ret simpelt. Det er områder, der interesserer ham, og derfor lægger han gerne mange timer i firmaerne.

Efter at have lært sig selv BASIC som 12-årig, programmerede Musk sit første spil, Blastar, som han solgte for 500 dollars. Det gjorde han, fordi han synes, programmering var spændende. Og flere medier peger på, at Elon Musks ultimative interesse er det ydre rum, hvor især drømmen om en dag at flyve til Mars er stor. Og det er i høj grad noget, der driver ham til at arbejde hårdt.

“Jeg tror ikke, at han slapper af, før han lykkes med det,” siger Ashlee Vance, der er journalist hos Bloomberg Businessweek og har skrevet en bog om Elon Musks rumambitioner.

Andre peger på, at Elon Musk er iværksætter, fordi han helt grundlæggende ønsker at gøre verden til et bedre sted. Og det er derfor, han blandt andet satser på bæredygtighed og er meget optaget af, at kunstig intelligens skal blive en gevinst for verden og ikke et fremtids-mareridt ala Skynet i Terminator.

3: Han er utrættelig optimist

Laver du en Google-søgning på Elon Musk, vil du se, at han smiler på langt de fleste billeder. Og generelt går han for at være en ukuelig optimist.

Da Elon Musk lancerede sine ambitioner om at sende folk på tur i rummet, var der mange, der var skeptiske. Og da han i 2008 blev interviewet som SpaceX-direktør af Wired, efter at de første tre forsøg på at sende raketter i kredsløb var gået galt, blev han spurgt, hvordan han bevarede sin optimisme. Svaret er blevet et klassisk iværksætter-citat.

"Optimism? Pessimism? Fuck that. We're going to make it happen. As God as my bloody witness, I'm hell-bent on making it work."

Og SpaceX fik det til at virke. Tidligere på året havde SpaceX også held med at lande en genanvendelig raket på vand - efter flere forsøg. Et typisk eksempel på, hvordan Musks insisteren har været en vigtig kraft, og der er i dag også langt færre, der griner, når han fortæller om sine ambitioner om selvkørende biler mm.

4: Men han anerkender at man kan fejle

Som utrættelig optimist er det en evig fare, at man begynder at føle sig uovervindelig. Og nogle vil måske mene, at Musk i perioder udfordrer myten om Ikaros med sine meget ambitiøse projekter og målsætninger. Men et andet ofte brugt citat af Elon Musk viser, at han er klar over, at det er muligt at fejle.

“Failure is an option here. If you’re not failing, you’re not innovating enough”.

Musk har også tidligere indrømmet, at han kan være bange for at fejle. I perioden 2008-2009 stødte han ind i talrige problemer hos både SpaceX og Tesla. Hos SpaceX var det fjerde forsøg på at sende en raket i kredsløb også det ultimativt sidste, så det var “make or break”

“Jeg var så anspændt under opsendingen, at jeg ikke følte egentlig glæde, da det lykkedes. Jeg kunne blot mærke, hvordan stressniveauet faldt. Det var det,” siger Musk ifølge The Next Web.

5: Han er en festabe

Det sidste punkt Entrepreneur peger på, er at Elon Musk forstår at feste. De peger på flere situationer, hvor han har lavet spektakulære fester som fx en middelalder-fest i Venedig, og hvordan han i gymnasietiden omdannede sit broderskabs bygning til en velkørt natklub.

“Jeg betalte for min universitetstid via festerne, og jeg kunne tjene en måneds leje på en enkelt aften,” har Musk fortalt Esquire.

Siden er Elon Musk blevet kendt for at arrangere storslåede fester, og det er på mange måder en position, der gør ham i stand til at møde interessante personer og potentielle partnere.

The dark side of startups
The dark side of startups

Iværksættere har ofte for høje forventninger til dem selv, og nogle af verdens mest geniale iværksættere døjer med psykiske problemer. De psykiske problemer bliver ofte gemt væk, og det kan i værs ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close