21-11-2018 05:08:42

Hospital 4.0 er en revolution og opbrud med det danske sundheds- og hospitalsvæsen, og det sker lige nu. Se eller gense, hvad der skete på Driving Health Tech konferencerne i 2016 og 2017 og glæd dig til 2019, hvor vi gentager succesen.

5 teknologier, der viser fremtiden på hospitalerne

Med små chatbot-avatarer, robotkirurger og doktor Watson er sundhedsvæsnet ved at ændre sig fundamentalt. Vi har fundet en håndfuld teknologier, der er med til at bringe vores hospitaler ind i den digitale tidsalder
7. nov. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Nye teknologier som virtual reality, robotteknologi, big data og kunstig intelligens er ved at ændre sundhedstektoren, som vi kender den.</em></p>

Nye teknologier som virtual reality, robotteknologi, big data og kunstig intelligens er ved at ændre sundhedstektoren, som vi kender den.

Mens tyskerne introducerede begrebet industri 4.0 om smart teknologi i industrien, kunne vi i Danmark meget vel slå på trommer for hospital 4.0 eller bare sundhedsvæsnet i den digitale tidsalder. 

Væk fra snakken om varme hænder på hospitalerne sker der store ting på de danske såvel som andre vestlige hospitaler, der udnytter sammensmeltningen af nye teknologier – fra kunstig intelligens og robotteknologi til virtual reality og internet of things. 

Vi har samlet 5 konkrete teknologier, der i ind- og udland er med til at ændre vores patientoplevelse på hospitalerne.  

1. Doktor Watsonkræftbehandling og billedanalyse   

Selvom der findes mange programmer, der bruger kunstig intelligens, er IBM's banebrydende platformWatson, ikke til at komme udenom, når det kommer til teknologier inden for sundhedsvæsnet. Det gælder særligt kræftområdet, hvor man bruger kunstig intelligens til at forstå, hvordan man giver den bedst mulige behandling til en person, der er blevet diagnosticeret med kræft. Her har blandt andre Region Hovedstaden lavet en aftale med IBM om brug af Watson i kampen mod brystkræftknuder. 

Watson har ellers på det seneste være under hård kritik efter en række formodede livsfarlige behandlingsforslag, der kunne have slået patienter ihjel. 

Et andet område, hvor Watson virkelig er ved at gøre sit indtog er sammenkoblingen mellem kunstig intelligens og billedanalyse. IBM udvikler løsninger, hvor computere automatisk kan udføre den tidskrævende øvelse at gennemse og analysere store mængder MRI- og CT-scanninger for så at sammenligne med eksisterende data.

2. Chatbot-avatarer til børn 

Det er ikke kun kræftdiagnoser og billedgenkendelse, IBM's Watson har tilvejebragt hospitalerne. I disse dage kører der et pilotprojekt på børnehospitalet Alder Hay i England, hvor børn via en app kan chatte med små virtuelle avatarer om deres bekymringer  vej til en operation. 

Børnene vælger selv avataren, det kan være en drage eller en bi, og så taler de ellers med den alvidende Watson-platform. Fx kan de spørge, om operationen kommer til at gøre ondt, om det er okay, at deres venner kommer med. Omvendt kan chatbotten spørge ind til favoritfodboldhold eller fritidsinteresser, så det bliver nemmere for lægerne at skabe en beroligende stemning omkring operationen. 

3. Selvkørende robotter

varemodtagelsen under Herlev hospital trisser 11 store lyserøde automatiserede robotter rundt. De dækker et areal på 2400 kvadratmeter og håndterer 200 transportvogne i døgnet.  

På deres vej mellem varemodtagelsen til centrale fordelingscentre kan robotterne navigere rundt om de mennesker, der måtte krydse deres vej. De kan sågar tale og sige "jeg drejer til venstre," så personalet også har bedre forudsætninger for ikke at snuble over de automatiserede hjælpere. 

Da robotterne i marts flyttede ind i kælderen, lagde Herlev Hospital sig i spidsen i verden, når det gælder automatiseret transport af affald og varer. 

4. UV-bakteriedræber 

Det er ikke sådan, at man ved at vifte et UV-lys rundt på en operationsstue kan fjerne al snavs og farlige bakterier og så erstatte alt, der hedder våde klude, støvsugere og desinfektion. Så let går det ikke. 

Flere producenter er i disse dage ved at udvikle selvkørende robotter, der kan køre rundt på hospitalets operationsstuer og desinficere hele rummet blot ved hjælp af UV-lys. UV er et ikke-kemisk lys, der dræber mikroorganismer som fx smitsomme bakterier ved at forstyrre deres DNA. 

Studier har vist, at hygiejnen i sundhedssektoren er et stort problem, idet under 50 procent af hospitalerne har tilfredsstillende renlighed. Det efterlader patienter sårbare over for sygdomsfremkaldende organismer, hvilket den nye UV-metode bærer potentialet til at forbedre markant. 

5. Robotkirurger 

Hvis der er en ting, der i mange år har været nævnt som lægens fineste opgave, så er det kirurgien. De fine bevægelser, når hud, tarme og indre organer skal lappes sammen, er ofte blevet omtalt som noget, kun mennesket mestrer. Men de seneste år har robotkirurgien vist sig konkurrencedygtig - også ved komplicerede operationer. 

Særligt robotten STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) har været på folks læber, da den som den første robot udførte en vanskelig sammensyning af to tarmender tidligere i år. Det er blandt andet forskere ved John Hopkins University i USA, der arbejder på, at vi i fremtiden måske vil vælge en robot frem for en erfaren menneskelig kirurg, når vi skal igennem en kompliceret operation. 

Ligesom ansigtssporingsteknologi fra Hollywood bruger STAR markører, kameraer og 3D-modeller til at danne et overblik over kroppens væv. Herefter bestemmer software, der bygger på data fra tidligere operationer, hvor stingene skal lægges på 3D-modellen.

30. november er det netop teknologien på hospitalerne, der bliver sat fokus på konferencen Driving Health Tech i aalborg.

IBM: Sådan kommer teknologien til at ændre sundhedssektoren
IBM: Sådan kommer teknologien til at ændre sundhedssektoren

Watson er én af verdens helt store spillere, når det kommer til kunstig intelligens, og supercomputeren er da også rygraden i hele IBM's indsats på sundhedsområdet. IBM's John Crawford giver 4 bud ...

Læs mere
På vej i fremtiden - disruption i sundhedsvæsnet
På vej i fremtiden - disruption i sundhedsvæsnet

Keynote: Janne Vinderslev vil samle op og perspektivere dagens oplæg ved at adressere det afgørende spørgsmål - hvordan får vi så det her til at ske i praksis? - set fra klinikerens - lægens - perspektiv.

Læs mere
The Learning Hospital
The Learning Hospital

Keynote: Ranging from the initial processes around drug development to the analyses of real-world data, and from population health to personalized care, we now have the opportunity to improve the quality a ...

Læs mere
Med lidt blockchain og en smartphone kan vi erobre vores sundhedsdata tilbage
Med lidt blockchain og en smartphone kan vi erobre vores sundhedsdata tilbage

Blockchain er digitaliseret tillid og varsler et paradigmeskifte inden for håndteringen af de persondata, vi alle sammen er ved at drukne i, mener Lars Handrup. Med et klik på en app får danskerne ...

Læs mere
Læge: Teknologi kan skabe ulighed
Læge: Teknologi kan skabe ulighed

Teknologiens indtog på hospitalerne ændrer ikke bare lægens men også patientens rolle markant. Men hvad enten man omfavner kunstig intelligens og gadget-bølgen, så skal man holde tungen lige i mun ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close