26-05-2018 11:40:59

62-årig: Krævede 100 ansøgninger at få job

Der skulle over 100 ansøgninger til før 62-årige Per Udsen fik drømmejobbet som projektleder i Banedanmark. En kamp han aldrig har været i tvivl om, at han skulle kæmpe, da han vil arbejde 10-12 år endnu.
15. feb. 2017 Af Annika Ipsen
<p>62-årige Per Udsen har scoret et drømmejob i Banedanmark, og han føler sig meget heldigt, da han om et år ville miste retten til dagpenge, to år før han kunne gå på pension. Han mener, at det måske er et lykketræf fra de højere magter.</p>

62-årige Per Udsen har scoret et drømmejob i Banedanmark, og han føler sig meget heldigt, da han om et år ville miste retten til dagpenge, to år før han kunne gå på pension. Han mener, at det måske er et lykketræf fra de højere magter.

62-årige Per Udsen er ikke typen, der opgiver. Med en uddannelse som elektriker og stærkstrømsingeniør har han haft en spændende karriere – og i næsten tyve år været selvstændig med eget firma – men efter årtusindskiftet har han haft perioder med tidsbegrænsede ansættelser og ledighedsperioder.

Ved årsskiftet fik han, det han kalder, drømmejobbet i Banedanmark i Fredericia, hvor han er projektleder på elektrificeringen af jernbanen fra Fredericia til Aarhus. Men det har ikke været en let vej. Over 100 ansøgninger er sendt afsted gennem de sidste halvandet år – og afslagene har lugtet langt væk af årstallet på hans dåbsattest.

”Jeg har da stødt på en del knaster med tidsbegrænsede ansættelser og rekrutteringsfolk, der har sagt, at arbejdsgiverne har rykket sig. Nu er det ikke kandidaterne på 50 år, de viger udenom. Nu er det os på 60 år og opefter, der har svært ved at bide os fast på arbejdsmarkedet,” siger Per Udsen, der senest har været underviser på Erhvervsakademiet Sydvest, hvor han har undervist på El-installatør uddannelsen og Teknisk Manager Offshore. Før det har han været projektleder, produkt- og salgsingeniør forskellige steder – og fra 1986 til 2003 haft sin egen virksomheden Udsen & Co.

Seniorer vælges ofte fra

Per Udsen har oplevet stillinger, hvor han har fået afslag, hvorefter stillingen er blevet slået op igen. Til trods for, at de har søgt to senior projektledere. Der er også rådgivende ingeniørvirksomheder, som har skreget på stærkstrømsfolk, men når der har været 60 ansøgere vidste Per Udsen, at han med sin alder kom nederst i bunken.

”Jeg er tilknyttet Senior Erhverv Horsens og Vejle, hvor jeg er sammen med ligesindede til virksomhedsgruppemøder. Det er voksne mennesker, der virkelig gerne vil have et job, men det er svært i vores alder. Her var der én, der havde søgt job i Jyske Sparekasse – og da vi havde virksomhedsbesøg derfra, var beskeden klar: Du er for gammel,” fortæller Per Udsen, der har delt skæbne med mange aldersfæller.

Arbejde 10-12 år mere

Per Udsen har tænkt sig at arbejde 10-12 år endnu. Hvis han ikke havde fået job fra årsskiftet, ville han efter et år løbe tør for dagpenge – to år før han kunne gå på pension. Efterlønnen er nemlig fravalgt, da han i sin tid regnede med at leve af sin virksomheden resten af sine dage.

”Det er en udfordring at få virksomhederne til at ansætte os ældre. Alle siger vi er standhaftige og trofaste, lige indtil de selv skal skrive en kontrakt med en nyansat,” siger Per Udsen, der undervejs mellem kontraktansættelser og perioder med arbejdsløshed har holdt modet oppe.

Til jobsamtalen i Banedanmark gik hans chef også op i, hvor længe han havde tænkt sig at arbejde.

CV Per Udsen

  • December 2016 Stærkstrømsingeniør og projektleder Banedanmark Fredericia
  • August 2011 Underviser Erhvervsakademi Sydvest
  • Marts 2011 Teknisk projektleder Ribe Jerniindustri
  • November 2009 Projektleder ComBigaS
  • Februar 2007 Produktingeniør Solar Group
  • Oktober 2005 Konsulent og rådgiver Dansk Fjernvarme, Kolding
  • August 1986 Salgsingeniør og indehaver Udsen & Co. Aps.
  • April 1984 Salgsingeniør Plastic Processing Equipment ApS
  • Juni 1983 Salgsingeniør Dansk Klöckner Möller A/S
  • September 1981 Projektingeniør B&S Rørteknik (i dag COWI)

”Der er masser af oplæring og efteruddannelsesprogrammer, der skal gøre mig bedre til mit job. Derfor vil Banedanmark selvfølgelig gerne vide, at jeg bliver nogle år, når de ofrer efteruddannelse på mig,” siger Per Udsen, der er glad for sin rolle i at skulle udvikle morgendagens jernbane langt ud i fremtiden.

Har været villig til at flytte efter jobbet

Han betegner sig selv som rimelig tykhudet i jobsøgningsprocessen efter et permanent job – og med indstillingen om, at han ikke har haft noget valg. Hans kone døde for seks år siden – og han har koncentreret sig om at komme videre.

Han bor i Give mellem Vejle og Herning og har indenfor 50 kilometer syv købstæder – og derfor har han søgt stillinger i mange retninger geografisk.

”Jeg har ikke været utilbøjelig til at flytte helt op til Limfjorden, til grænsen sydpå eller til Vestfyn, hvis det rigtige job var der. Men som sagt har afslagene altid lugtet af at bunde i min alder. Jeg har oplevet stillinger hos Cowi, Rambøll og Atkins, som takker nej, og så ser jeg annoncen køre videre,” siger Per Udsen, som ikke kan se sig selv leve en pensionisttilværelse.

Nu kan jeg komme videre

Heldigvis har han fået et spændende job, som også betyder, at han føler, at han komme videre. Fordi hans situation har været uafklaret, har han ikke vidst, hvad han skulle med huset, der er for stort til ham.

”Det har ikke været sjovt ikke at have indflydelse på, hvordan og hvorledes. Nu kan jeg sælge huset, så jeg kommer tættere på jobbet. Eller jeg kan blive boende i området i et hus, der passer størrelsesmæssigt til mig. Give ligger tæt på motorvejen til Fredericia – og der er lyntogsbetjening i Give, når jeg cirka en gang om ugen skal til København at arbejde,” konkluderer Per Udsen.

Lange fremtidsudsigter i Banedanmark

Per Udsens nye job som projektleder i Banedanmark er på fuld tid – og projektet med elektrificeringen af jernbanen fra Fredericia til Aarhus skal først stå færdig om otte år i år 2024, hvor der skal strøm til banestrækningen. Så kommer strækningen Fredericia til Aalborg – og banen fra Vejle til Struer og på Sjælland.

”Min fornemmelse er, at jeg kan blive i Banedanmark indtil jeg ikke selv vil mere, så længe jeg trives med det og helbredet holder. Jeg har gode kolleger, et uformelt arbejdsmiljø, masser af frihed og ansvar – og en masse at lære. Det gør livet spændende for mig,” siger han og er lykkelig for, at han ikke endte i en situation, hvor han var tvunget at af leve af sin opsparede pension.

Derfor er hans håb, at Dansk Industri, Dansk Erhverv og Dansk Arbejdsgiverforening tager deres del af ansvaret, når seniorer falder mellem de to stole – dagpengeperiodens udløb og nogle år til pensionen.

Sætter sig tungt på opgaven som specialist

Der er ingen tvivl om, at Per Udsen er mere glad for sin faglighed og sit fag – end udsigten til en pensionist-tilværelse med rejser og rødvin.

”Jeg kan rejse seks uger om året – det er rigeligt. Jeg kunne nok finde en dame, der ville bo med mig, men jeg vil ikke tilvejebringe en kunstig situation – så vil jeg hellere koncentrere mig om at bruge min faglighed og gøre en forskel ved at blive specialist, så jeg sætter mig fast i elektrificeringsprojektet,” siger han om projektet i Banedanmark.

Sådan sender du en uopfordret ansøgning
Sådan sender du en uopfordret ansøgning

Der er to gode grunde til at sende uopfordrede ansøgninger: Mange job bliver besat via netværk og uopfordrede ansøgninger, og så viser du handlekraft og initiativ med en uopfordret ansøgning, påpe ...

Læs mere
Giv dit CV slagkraft
Giv dit CV slagkraft

Dit CV skal være målrettet og have slagkraft. Virksomheder bruger få minutter på at sortere jobansøgninger - derfor er det vigtigt med et gennemarbejdet CV. Det hjælper CV-assistenten med gennem r ...

Læs mere
Test dig selv: Jobsamtalens svære spørgsmål
Test dig selv: Jobsamtalens svære spørgsmål

Hvad er din største svaghed, bliver du nemt stresset og hvad vil du have i løn? Ved du, hvad du skal svare, når de svære spørgsmål dukker op til jobsamtalen?

Tag testen
Jytte Hinnerup har passionen for at hjælpe ledere
Jytte Hinnerup har passionen for at hjælpe ledere

70-årige Jytte Hinnerup startede i 2011 sin egen virksomhed Hinnerup Management med konceptet Karriere24syv, hvor hun er mentor og ledelsesrådgiver for ledere i alle afskygninger. Pension og alder ...

Læs mere

Deltag i debatten

Job & Karriere

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close