12-12-2018 04:14:41

98 procent af Costa Ricas energiforbrug i 2016 kom fra vedvarende energi

Grøn omstilling: Det lille mellemamerikanske land Costa Rica har i flere år været en klimapolitisk duks med et meget lavt forbrug af fossile brændsler. I 2016 kom 98 procent af landets energiforbrug fra vedvarende energi.
4. jan. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
98 procent af Costa Ricas energiforbrug i 2016 kom fra vedvarende energi

2016 blev på mange måder et interessant klima-år. Ganske vist har den kommende amerikanske præsident, Donald Trump udtalt sig meget skeptisk i forhold til den globale opvarmning og til fordel for den amerikanske kulbranche. Men 2016 blev også året, hvor USA og Kina ratificerede Paris-aftalen og dermed forpligtede 195 lande sig på at de vil reducere verdens CO2-udslip, ligesom der på det seneste har været adskillige historier fremme om, at solenergi nu er billigere end fossile brændsler.

I den positive ende del af klimalandskabet hører også det mellemamerikanske land Costa Rica, der med sine 51.000 km2 ikke er meget større end Danmark. Costa Rica har i de seneste år flere gange markeret sig med spektakulære historier flere måneder lange stræk, hvor landets energiforsyning udelukkende har brugt vedvarende energi(+). Senest har en optælling vist, at landet havde en periode på ikke mindre end 250 dage, hvor der slet ikke blev anvendt fossile brændsler, og i alt står vedvarende energi for 98,12 procent af Costa Ricas energiforbrug i 2016, skriver Science Alert.

Med til historien hører selvfølgelig, at Costa Rica har gode forudsætninger for et skifte til grøn energi. Alene landets vandenergi-anlæg producerer 74,35 procent af det totale forbrug af elektricitet. Derudover har Costa Rica adgang til geotermisk energi, som står for 12,74 procent af forbruget, mens vindenergi skabte 10,3 procent.

Læs mere om Costa Ricas 250 dage uden brug af fossile brændsler.

Meld dig ind i IDA Energi
Meld dig ind i IDA Energi

Som medlem af IDA Energi får du rig lejlighed til at holde dig ajour med den udviklingen på energiområdet, og du møder ligesindede med samme faglige interesser som dig selv.

Læs mere
IDA Oraklet 2019:  Tip en 13'er om fremtiden
IDA Oraklet 2019: Tip en 13'er om fremtiden

Vi har lavet en fremtidsquiz om CO2-emission, motorcykler, GDPR-bøder og en række andre ting, der vil præge det kommende år i din og IDAs verden. Gæt med, og du kan vinde fine præmier.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close