16-07-2018 04:42:17

»A-kraft i en dansk kontekst er nok den mest irrelevante debat, jeg kan komme i tanke om«

Thorium: Efter mange år i hi er diskussionen om kernekraft i Danmark igen blusset op. Det er dog en fuldstændig unødvendig diskussion, mener Dansk Energi.
12. maj. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
»A-kraft i en dansk kontekst er nok den mest irrelevante debat, jeg kan komme i tanke om«

Danske kernekraft-tilhængere vejrede morgenluft, da Liberal Alliance sendte thorium-forskning og dermed kernekraft til afstemning i Folketinget. Og den øgede fokus blev fulgt op, da DR2 i anledningen af 30-året for det ukrainske kernekraft-værk Tjernobyls nedsmeltning, dedikerede en hel temalørdag til at diskutere fremtiden for kernekraft. Her blev der blandt andet sat fokus på thoriums potentiale.

Men selv om diskussionen om kernekraft i Danmark igen er blusset op efter at have været død i årtier, kan vi ligeså godt lægge den i graven igen, mener Dansk Energi. Ideen er dødfødt, skriver adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard i et debatindlæg på Altinget.dk.

“Nu ligger det ikke til mig at takke nej til at deltage i en debat på energiområdet. Men med denne debat – om atomkraft – tænkte jeg faktisk over min deltagelse to gange. For sandheden er, at A-kraft i en dansk kontekst nok er den mest irrelevante debat, jeg kan komme i tanke om”, skriver han.

Lars Aagaard peger på, at han i sine 10 år i den danske energisektor endnu har til gode at møde investorer, der har nævnt kernekraft i Danmark med ét ord. Samtidig mener han, at prisen alene bør lukke diskussionen.

“Priserne falder og er historisk lave. Kraftværkerne lukker. Det gør de i Danmark og i vores nabolande. Ja, faktisk er priserne så lave, at a-kraft i Sverige er ved at lukke før udløbsdatoen. Det kan simpelthen ikke betale sig. Seneste eksempel er Hinkley Point C i England, der lige nu vurderes til at blive knap 6 milliarder pund dyrere end først antaget, og som kommer til at koste i omegnen af 18 milliarder pund”, skriver han videre.

Aagaard afslutter med at betone, at det ikke betyder, at kernekraft ikke er en del af løsningen på verdens klimaproblemer på globalt plan. Men i Danmark giver det ingen mening.
Altinget.dk har udover Dansk Energi modtaget indlæg fra REO (Ren Energi Oplysning), der peger på, at Frankrig har udbygget deres atomkraft med succes, samt kernekraft-skeptikerne NOAH, der mener, at atomkraft kan levere for lidt – for sent – og med for store omkostninger og risici.

Nej tak i Folketinget

Vender vi tilbage til afstemningen i Folketinget, er der heller ikke noget, der tyder på, at kernekraft vender tilbage som et politisk emne. Selv om fire ud af 10 danskere ifølge en nylig meningsmåling er åbne over for forskning i atomkraft-teknologi, og mere end 70 procent af Ingeniørens læsere mener, at der bør gives penge til udvikling af en thorium-reaktor, er Folketingets medlemmer klart imod.

Det stod helt klart, da Folketingets medlemmer onsdag aften diskuterede et beslutningsforslag, der skulle sikre, thoriumteknologi offentlig støtte på lige vilkår med andre teknologier. Kun Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti støttede forslaget, der nu overgår til energi-, forsynings- og klimaudvalget. Her håber Liberal Alliances energiordfører, Villum Christensen, at diskussionen kan få nyt liv.

"Jeg er glad for, vi får startet diskussionen om atomkraft. Debatten vil fortsætte, men det er en sej omgang, når gamle spøgelser (Tjernobyl og Fukushima, red.) trækkes frem. Tak for debatten".

Norske Thor Energy: “Thorium er en evolution - ikke en revolution”
Norske Thor Energy: “Thorium er en evolution - ikke en revolution”

Thorium: Det norske selskab Thor Energy har siden 2013 testet thorium som brændstof til atomkraftværker. Resultaterne er lovende, og det åbner op for, at firmaets koncept allerede kan sælges fra 2018.

Læs mere
Er Thorium løsningen på verdens energiproblemer?
Er Thorium løsningen på verdens energiproblemer?

Thorium: Det danske startup Seaborg Technologies drømmer om at gøre thorium til en del af løsningen på verdens energiproblemer. Thorium er dog ikke tale om en her-og-nu løsning, så derfor gælder det om at ...

Læs mere

Er det relevant at tale A-kraft i Danmark? Eller er det for sent at omstille vores energiproblem nu?

luk
close