23-06-2018 23:12:19

AALBORG-SATELLIT KLAR TIL AT SKRIVE EUROPÆISK RUMHISTORIE

Studenterbygget minisatellit fra Aalborg Universitet er klar til at skrive dansk og europæisk rumhistorie, når den på søndag bliver fragtet ud til Den Internationale Rumstation (ISS). Opsendelsen fra Japan bliver fulgt med spænding af studerende og forskere i satellitlaboratoriet i Aalborg, som inviterer ruminteresserede gæster udefra til at komme og se med.
13. aug. 2015 Af Aalborg Universitet

Satellitten AAUSAT5 skal ud og være klar til at blive sendt i kredsløb om jorden i forbindelse med Danmarks første astronaut Andreas Mogensens mission til rumstationen i begyndelsen af september.  Mens astronauten kommer op med en russisk Soyuz-raket 2. september, tyvstarter Aalborg-satellitten altså allerede nu med en rejse, som også har bragt den over USA og en sværm af krævende sikkerhedsprocedurer. Både det europæiske rumfartsagentur ESA og det amerikanske sidestykke NASA skal give grønt lys, og det gør de ikke uden videre.

"Det bliver det suverænt mest gennemtestede produkt, vi nogensinde har sendt op, fordi ESA har stillet meget store krav til kvalitet og test. Her til sidst er NASA og den japanske rumfartsorganisation JAXA også inde over, fordi vores satellit skal op med raketten fra Japan. Så vi har med alle de store at gøre," fortæller lektor Jens Dalsgaard Nielsen fra Institut for Elektroniske Systemer.

FØRSTE GANG FOR ESA OG AAU

Den 1 kg tunge og 10 cm * 10 cm * 11,4 cm store AAUSAT5 er som sine fire forgængere bygget på frivillig basis af universitetets ingeniørstuderende. De tre AAU-satellitter, som tidligere er sendt i rummet, blev frigivet fra ubemandede raketter. Det er første gang, det europæiske rumfartsagentur ESA tager en satellit bygget af studerende med ombord på Den Internationale Rumstation, og første gang i det hele taget at ESA prøver at gøre NASA kunsten efter og sende små cubesats i kredsløb direkte fra ISS.

Premieren er sikret stor hjemlig bevågenhed, fordi astronaut Andreas Mogensen samtidig vil befinde sig på rumstationen på sin 10 dage lange mission. Satellitgruppen i Aalborg fortæller gerne om deres rolle, så dørene til laboratoriet bliver slået op på vid gab flere gange i de kommende uger.

"Vi holder åbent i satellitlaboratoriet både på søndag, hvor AAUSAT5 skal op, og 2. september, når Andreas Mogensen følger efter. Og selvfølgelig igen når det helt store øjeblik kommer, hvor vores satellit skal ud gennem luftslusen og frigives i rummet fra rumstationen, men det er endnu ikke fastlagt, præcis hvornår det bliver," oplyser lektor Jesper Abildgaard Larsen.

HOUSTON KALDTE

Optakten til opsendelsen har været travl for satellitgruppen i Aalborg. Senest har to af de studerende, Michael Juhl Kristensen og Brian Gasberg Thomsen, i sommer været i Houston for at følge den sidste inspektion af satellitten hos den amerikanske rumvirksomhed Nanoracks. Amerikanerne har udviklet det sindrige system, der bliver brugt til at frigøre satellitten fra en aflang beholder for enden af en robotarm på rumstationen. Med i samme beholder som AAUSAT5 er en kommerciel satellit fra Aalborg-virksomheden GomSpace, der er startet af pionerer fra universitetets satellitprogram.

Du kan se programmet for åbning af satellitlaboratoriet og læse originalartiklen på Aalborg Universitets hjemmeside. 


Deltag i debatten

Fremtidsteknologi

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close