12-12-2018 04:52:12

Anonyme ansøgninger: Her vil man ikke kende navn, alder og køn

Ansøgninger sendt til partiet Alternativet bliver renset for køn, alder og navn, inden de når ansættelsesudvalget. Anonymiteten skal sikre alle lige muligheder. Omstændeligt, men vigtigt, siger fungerende sekretariatschef og MF’er René Gade.
28. feb. 2018 Af Charlotte Holst - journalist, IDA
<p>Alternativet tester en rekrutteringsform, hvor ansøgninger er renset for alder, navn og køn. En temmelig besværlig, men vigtig proces, siger fungerende sekretariatschef og MF'er René Gade. </p>

Alternativet tester en rekrutteringsform, hvor ansøgninger er renset for alder, navn og køn. En temmelig besværlig, men vigtig proces, siger fungerende sekretariatschef og MF'er René Gade. 

”I udvælgelsen af kandidater til første samtale, anonymiserer vi ansøgernes alder, køn og navn.”

Sådan står der i de fem stillingsopslag, der lige nu er slået op på Alternativets hjemmeside. Partiet søger blandt andet en sekretariatschef, en økonomisk rådgiver og en pressemedarbejder.

I efteråret testede man den anonymiserede ansættelsesform på stillinger som studentermedhjælpere og politiske assistenter, men breder det altså nu ud til at gælde alle stillinger. Fungerende sekretariatschef René Gade, der også sidder i Folketinget, fortæller:

-Man sender sin ansøgning til job@alternativet.dk, og der er så én medarbejder, der har adgang dertil, som gennemgår ansøgningerne og streger alt, hvad der kan afsløre alder, køn og navn. Årstal på uddannelse og så videre streges også, og jeg skal da ærlig talt sige, at det er en pænt omstændelig proces, siger han.

Ansættelsesudvalget får så de overstregede ansøgninger til gennemlæsning og melder tilbage, at de gerne vil have eksempelvis nummer 4, 11, 22 og 25 til samtale. 

-Herefter får vi så de rigtige ansøgninger tilsendt inden samtalerne, siger René Gade.

Mellemøstligt navn et handicap

Alternativet har tidligere foreslået at teste den anonyme ansættelsesform på statslige arbejdspladser, for at kunne evaluere metoden videnskabeligt og få et grundlag for ”anti-diskriminerende ansættelseslovgivning.”

Forslaget kom i kølvandet på en undersøgelse, der viste, at ansøgere med mellemøstlige navne skal sende 52 procent flere jobansøgninger for at blive indkaldt til et tilsvarende antal samtaler som personer med et danskklingende navn.

Tal med en karriererådgiver

  • Husk at du som IDA-medlem har mulighed for at få en karrieresamtale af cirka en times varighed hvert halve år.
  • Vores karrierekonsulenter hjælper dig med dine udfordringer og afdækker dine kompetencer, styrker og ønsker.

-Det gør sig måske også gældende for alder, og vi vil jo gerne have folk til at blive på arbejdsmarkedet, siger René Gade og peger på, at Alternativet ønsker at gøre, som man prædiker.

-Egentlig er jeg ikke nervøs for, at vi ville ansætte ikke-mangfoldigt, måske nærmest tværtimod. Men vi må gå foran på det her område og tage vores egen medicin. Når vi er progressive på mangfoldighedsdagsordenen, så må vi også selv prøve at vise vejen, siger René Gade.

Shhh, du må ikke sige noget

Der er nogle ting i processen, der er kommet bag på ham. Blandt andet har det været en udfordring ikke at lytte for meget til de kandidater, der ringer og spørger ind til stillingerne.

-Når man taler med folk, så får man jo noget at vide om dem. Så jeg har startet samtalerne med at forklare, at vi tester den her nye ansættelsesform, at jeg derfor ikke spørger ind til dem, men hellere vil have, at de stiller mig spørgsmål. Men mange bruger jo sådan et opkald til at positionere sig og smide navne på steder, de har arbejdet, eller folk de kender. Der har jeg – nogle gange op til tre gange i løbet af en samtale – måttet sige: Husk nu, vi øver os i det her, så spørg mig om noget i stedet for at fortælle om dig selv, siger René Gade.

Flere får en chance

Han har også måttet tøjle trangen til at researche lidt på ansøgerne.

-Min hjerne forsøgte virkelig at granske: er det her en mand eller en kvinde, hvem er vedkommende? Jeg havde virkelig lyst til at google. For man kan ikke lade være at tænke: hvordan passer det her menneske ind i teamet. Men det kan jeg så først se på senere i forløbet. På den måde giver vi flere individer en chance for at vise, hvad de kan, og hvem de er. Man har så mange billeder i hovedet af, hvem man gerne vil have, siger René Gade.

Videnskabeligt grundlag

Lige nu tester Alternativet den anonyme ansøgningsform i egne rækker. René Gade håber, den omstændelige proces giver resultater og måske ansporer til at flere prøver det af.

-Det tager lang tid, og på sigt skal vi have det standardiseret, og have et system, der gør det lettere at distribuere i anonymiseret form. Men nu prøver vi at gå forrest med den her rekrutteringsform, og så må vi se, hvad vi kan uddrage af det. Jeg håber, at nogle på sigt får lyst til at gå ind og lave noget empiri, så vi også kan få det evalueret videnskabeligt.  

hjælp til jobsøgning

I IDA hjælper vi dig både med den gode ansøgning, et skarpt CV og en optimeret LinkedIn-profil. Vi giver dig også gode råd til, hvordan du bedst forbereder dig til jobsamtalen.

Se mere om IDA's tilbud her

Disse to spørgsmål skal du huske at stille, når du får afslag på en jobansøgning
Disse to spørgsmål skal du huske at stille, når du får afslag på en jobansøgning

Har du gjort dig seriøse anstrengelser i forbindelse med at søge et job, har du også ret til at stille et par spørgsmål til arbejdsgiveren. Læs her, hvad du skal spørge om, og hvorfor du aldrig sk ...

Læs mere
Sådan sender du en uopfordret ansøgning

Der er to gode grunde til at sende uopfordrede ansøgninger: Mange job bliver besat via netværk og uopfordrede ansøgninger, og så viser du handlekraft og initiativ med en uopfordret ansøgning, påpe ...

Læs mere
10 gode råd til din LinkedIn-profil
10 gode råd til din LinkedIn-profil

Din LinkedIn-profil er dit brand - og et vigtigt redskab til opbygning af netværk, til at skabe synlighed over for potentielle kunder eller samarbejdspartnere og ikke mindst til jobsøgning.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close