18-10-2018 07:30:03

Amerikanske grise skal hjælpe folk med type-2 diabetes

Forskning: Ti grise fra en lille amerikansk ø skal sendes til Risø på DTU for at hjælpe forskere med at udvikle behandling af type-2 diabetes. Grisene har nemlig den særlige egenskab, at de er gode til at æde sig tykke.
10. jan. 2018 Af Katja Isabel Romme Simonsen

På en ø kaldet Ossabaw Island, der ligger i Georgia ved den amerikanske østkyst, blev der får 500 år siden sluppet grise løs af spanske opdagelsesrejsende. Nu skal ti af grisenes efterkommere sendes til Danmark og mere specifikt til Risø DTU, der ligger ved Roskilde. Grisene har nemlig en hel særlig egenskab. De er gode til at blive tykke. Det skriver DR.dk.

”Grisene er gode til at blive fede og syge på den måde, som mennesker også bliver syge og fede, siger Peter Mikael Helweg Heegaard, der er professor på DTU Veterinærinstituttet, til DR.dk.

Grunden til, at de er gode til at blive fede er, at de har gået isoleret rundt på øen, hvor der er masser af føde om sommeren, men meget lidt om vinteren. De er derfor gode til at lagre fedt.

Grisene skal hjælpe forskerne på Risø til at udvikle behandlingen af type 2-diabetes, som godt 260 tusinde danskere lider af.

”Hvis man med en blodprøve kunne forudsige om en person var på vej til at få type-2 diabetes som følges af en fedmetilstand, så ville vi kunne gribe ind tidligere med diæt eller behandling," siger Peter Mikael Helweg Heegaard til DR.dk.

Planen er, at grisene kommer til Risø DTU engang i februar, hvor de derefter skal formere sig til omkring 40-50 Ossabaw-grise, der skal fedes op, så de får livsstilsygdomme inden for seks måneder. Sygdommene er blandt andet begyndende åreforkalkning, for højt blodtryk, fedt omkring organerne og moderat insulinresistens, hvilket er et tegn på begyndende type 2-diabetes.

Transplanteret grisehjerte har levet i en bavian i mere end to år
Transplanteret grisehjerte har levet i en bavian i mere end to år

I mere end to år har et tysk-amerikansk forskerteam holdt liv i et grisehjerte, der er transplanteret til en bavian.

Læs mere
CRISPR skaber fedtfattigt bacon
CRISPR skaber fedtfattigt bacon

Kineserne har med genteknologien CRISPR skabt en fedtfattig gris. Det kan gavne alle bacon-elskerne.

Læs mere

Deltag i debatten

Sundhedsteknologi - Nyheder og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close