19-09-2018 03:48:11

Amsterdam får de første selvstyrende både

I år 2017 vil hollænderne kunne sejle rundt i en selvstyrende robotbåd på kanalerne i Amsterdam. Et nyt forskningsprojekt ser på, hvordan automatisering kan bruges til at forbedre urbane vandveje i Amsterdam.
21. sep. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen
I 2017 vil bådene i Amsterdams kanaler være selvstyrende.
I 2017 vil bådene i Amsterdams kanaler være selvstyrende.

Med næsten en fjerdedel af byen dækket af vand, er Amsterdam et ideelt sted at afprøve en selvstyrende robotbåd. Derfor har et projekt kaldet ”roboat” til formål at udvikle en flåde at automatiserede både, der skal undersøge, hvordan urbane vandveje kan bruges til at forbedre byens funktion og livskvalitet i Amsterdam. 

Projektet er et samarbejde mellem forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) og the Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute).

“This project imagines a fleet of autonomous boats for the transportation of goods and people that can also cooperate to produce temporary floating infrastructure, such as on-demand bridges or stages that can be assembled or disassembled in a matter of hours,” siger Carlo Ratti, professor ved urbane teknologier på MIT, til MIT.  

De selvstyrende både skal ikke blot fungere som transport. Forskerne håber, at man gennem projektet kan få robotbådene til at fungere som opryddere af det flydende affald, som havner i kanalerne, som fx de 12.00 cykler der hvert år ender der.

“Water is the bearer of life. By focusing on the water system of the city, ROBOAT can create opportunities for new environmental sensing methods and climate adaptation. This will help secure the city’s quality of life and lasting functionality,” siger Arjan van Timmeren, professor på AMS.

Planen er, at de selvstyrende både skal testes i Amsterdams kanaler i 2017, og forskerne håber at resultaterne fra ROBOAT projektet kan inspirere andre byer i verden til at overveje automatisering af det maritime.  

Du kan læse mere om projektet på MIT. 

Selvkørende lastbiler er på vej
Selvkørende lastbiler er på vej

Der bliver i øjeblikket eksperimenteret meget inden for automatisering af transport, og nu er turen kommet til selvkørende lastbiler.

Læs mere
Nvidia klar med supercomputer til selvkørende biler
Nvidia klar med supercomputer til selvkørende biler

Selvkørende biler: Nvidia vil som opfindere af GPU’en for de fleste være synonym med grafikkort. Men firmaet har mange strenge at spille på, og med supercomputeren Drive PX2 satser de på at blive en stor spiller på ...

Læs mere
Dansk Obama-rådgiver: Lav Danmark til testzone for selvkørende biler
Dansk Obama-rådgiver: Lav Danmark til testzone for selvkørende biler

Transport: Udviklingen for selvkørende biler er nu så meget i overhalingsbanen, at det er umuligt for Danmark at blive en spiller. Men vi kan stadig spille en rolle i udviklingen af alt omkring bilen, mener ...

Læs mere

Deltag i debatten

Trafik og infrastruktur

luk
close