18-10-2018 22:29:55

Anbefalinger om cirkulær økonomi: En underlig rodebunke af stort og småt

Cirkulær økonomi: Regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi har præsenteret 27 anbefalinger, der skal gøre Danmark til et mere bæredygtigt samfund. Men ifølge IDAs ekspert på området, har de ikke formået at løfte opgaven.
8. jun. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Anbefalinger om cirkulær økonomi: En underlig rodebunke af stort og småt

Regeringen nedsatte i efteråret et Advisory Board. der skulle rådgive regeringen om cirkulær økonomi og dermed øge virksomhedernes indtjeningsmuligheder, minimere miljøpåvirkningen og fremme en bedre anvendelse af ressourcerne. I går kom så de 27 anbefalinger, som udvalget kom med, og ikke alle er lige begejstrede for de længe ventede anbefalinger.

»I min optik har de ikke formået at løfte opgaven. Det er en underlig rodebunke af stort og småt,« siger Michael Søgaard Jørgensen, der er teknisk talsmand for klima- og miljøinnovation hos IDA, til Ingeniøren.

Michael Søgaard Jørgensen er lektor på Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling på Aalborg Universitet, og selv om han mener, at visionen og de overordnede pejlemærker indeholder nogle spændende analyser, blandt andet i forhold til at virksomheder skal blive bedre til at lave produkter med en længere levetid, er det ikke tilstrækkeligt.

»Det slår slet ikke igennem i anbefalingerne - her er det nærmest ikke nævnt,« uddyber han.

Et udsnit af anbefalingerne er blandt andet: 

  • Etablere cirkulære kommuner
  • Udvikle standarder som understøtter cirkulær økonomi
  • Udarbejde et cirkulært bygningsreglement
  • Udvikle de cirkulære aspekter ved relevante mærkningsordninger og udbrede brugen af dem

Michael Søgaard Jørgensen mener, at “den cirkulære metafor er forførende”, men at anbefalingerne ikke fokuserer nok på forebyggelse frem for håndtering af affald. Der findes dog også enkelte lyspunkter i den lange liste af anbefalinger. Fx anbefalingen om, at regeringen laver et nationalt forum, hvor erhvervsliv, myndigheder og uddannelsesinstitutioner kan udveksle praksisnære erfaringer og at cirkulær økonomi bliver tænkt ind som et begreb i hele uddannelsessystemet.

»Men det kræver jo, at regeringen er villige til at sætte penge af til det,« understreger han.

Læs hele artiklen på Ing.dk

Læs alle anbefalinger på regeringen.dk 

Cirkulær økonomi vinder indpas: Fra ressource til ressource
Cirkulær økonomi vinder indpas: Fra ressource til ressource

Cirkulær økonomi: En ressource skal forblive en ressource fremfor at ende som affald. Det er tanken bag cirkulær økonomi, som vinder stadigt større indpas blandt virksomheder og politikere. Vi opdaterer dig her.

Læs mere
Cirkulært byggeri er ikke bare muligt. Det er god forretning
Cirkulært byggeri er ikke bare muligt. Det er god forretning

Byggeri: Det er ikke dyrt at bygge bæredygtigt. Tværtimod er der mange penge at spare i byggeriet, hvis vi begynder at tænke cirkulært. Det viser en ny bog fra to af byggeriets store spillere.

Læs mere
Dansk Genbyg vil være linket, der muliggør cirkulært byggeri
Dansk Genbyg vil være linket, der muliggør cirkulært byggeri

Cirkulær økonomi: En ny dansk internetportal vil sætte cirkulært byggeri i system ved at formidle kontakt mellem købere og sælgere af genbrugs- og overskudsbyggematerialer fra byggeriet.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close