19-09-2018 03:44:38

Andreas Mogensens rumrejse – i rummet

Andreas Mogensen fortæller i denne video, som er den anden i en serie på 3, om ankomsten på rumstationen, sit arbejde på deroppe, og han viser samtidig nogle af sine optagelser derfra.
6. jan. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Da Soyuz ankommer til den russiske rumstationen, bliver Andreas Mogensen modtager af 6 andre astronauter, som er begejstret for at se, at de er kommet godt derop. Han bliver ført hen til rumstationen, men kan pludselig ikke genkende noget som helst.  

”Jeg var helt forvirret, for jeg havde jo trænet for at kunne genkende rumstationen. De andre fortalte mig så, at jeg stod på loftet, og det var derfor, at alt var vendt på hovedet. Det er sjovt, hvordan hjernen kan blive forvirret, når man pludselig ser noget fra en anden vinkel og perspektiv”, fortæller han.

Andreas Mogensen fortæller om oplevelsen i rummet, at det virkede som en drøm og lidt uvirkeligt, da han hver dag fik nye oplevelser og indtryk på så kort en tid.

Andreas Mogensen opgave på rumstationen var at teste det fysiologiske, om hvad sker der med kroppen på længere sigt, når den er i vægtløs tilstand. Samtidig skulle han for DTU Space studere kæmpe lyn. Han tog nattebilleder og optog film af voldsomme uvejr.

”Da jeg filmede, så jeg et blå lyn skyder op ud mod rummet, og det er første gang, at det er blevet set og filmet,” siger han.

Optagelserne og billedernes skulle bruges i forhold til den globale opvarmning, og skulle beskrive vekselvirkning mellem troposfæren til stratosfæren. Her kan vandamp, som er en drivhusgas, bevæge sig mellem disse, og have en betydning for temperaturforholdene på Jorden, når det transporteres op i stratosfæren, hvor det kan være i længere tid.

”Jorden er vores rumskib på vores rejse rundt om solen, og vi har ingen redningsbåde, så hvis der skulle ske noget med Jorden, så er der ingen udvej. Vi må derfor passe på den, for det er vores rumskib,” fortæller han.

Se de to andre videoer, hvor Andreas Mogensen fortæller om opsendelsen samt hjemturen herunder: 

Andreas Mogensens rumrejse - opsendelsen

Hør Andreas Mogensen fortælle om sin rumrejse, hvor han tager dig med ind i rumraketten Soyuz. Denne video er den første i en serie på 3, hvor han fortæller om selve opsendelsen, og de tanker han ...

Læs mere
Andreas Mogensens rumrejse - hjemturen
Andreas Mogensens rumrejse - hjemturen

I denne video fortæller Andreas Mogensen om hjemturen fra rumstationen. Denne video er den sidste og tredje i en serie, hvor han fortæller, hvordan hjemturen føltes og hans håb for fremtiden.

Læs mere

Deltag i debatten

Fremtidsteknologi

luk
close