12-12-2018 16:25:43

Ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland. Vært: Henrik Føhns.

Astronom vil finde E.T inden for 16 år

En amerikansk forskningsenhed har viet sit arbejde til at finde intelligent liv uden for Jordens atmosfære. Astronomen Seth Shostak sætter sin lid til Moores lov og har lovet kaffe, hvis ikke han finder E.T inden 2033.
26. jul. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist

Hvis det så ikke lige bliver E.T. på sin cykel, så bliver det noget andet. Det er Seth Shostak sikker på, og derfor har han 42 enorme antenner stående i Californien, der hver dag intenst søger efter det mindste pip i galaksens uendelige afkroge.

Seth Shostak er senior astronom ved SETI Institute, der står for The Search for Extraterrestrial Intelligence. Det er en non-profit forskningsinstitution med 70 forskere, hvoraf hovedparten arbejder intenst med spørgsmålet, der holder verdens scifi-nørder vågne om natten: Findes der intelligent liv uden for Jordens atmosfære?

"Normalt leder vi efter radiosignaler. Og det handler ikke om at kigge på signalerne og sige, 'det her er et interessant besked, det er cirkeldiagram' eller sådan noget i den retning," siger han til Ingeniørforeningens nye teknologipodcast Techtopia og konstaterer, at det vil være en stor skuffelse, hvis hans første kommunikation med rumvæsnerne var et cirkeldiagram. 

"Vi gør noget meget simplere. Vi kigger bare efter de former for signaler, der laver den mindste larm på radioen. For det er den form for signaler en sender laver, siger Seth Shostak, der byggede sit første teleskop som tiårig. 

70 millioner radiokanaler på én gang 

Seth Shostak tror mest på, at signalet en dag kommer i vores eget solsystem, på Mars eller nogle af månerne omkring Jupiter og Saturn. Og eftersøgningen er kun lige gået i gang.  

Det siger sig selv, at det ikke er 42 normale parabolantenner, Seth Shostak sætter sin lid til. Og så alligevel, for de ligner til forveksling de skålformede antenner, som tv-seere har stående på taget eller i baghaven. Der er blot den forskel, at de er 6 meter i diameter. 

"Ideen var at bygge hundredvis, men vi løb tør for penge,  jeg håber, vi kan finde nogle flere på et tidspunkt," siger Seth Shostak til Techtopia og forklarer lidt om sit drømmeprojekt. 

"Vi peger dem alle i samme retning. De arbejde som et hold. Og disse antenner er tilsluttet nogle meget sofistikerede modtagere, der kan se  50-70 millioner radiokanaler  én gang. Det er nærmest en mands drøm," forklarer han. 

Hjælp fra kunstig intelligens 

Hvis du lige nu tænker, at der sidder 70 fuldvoksne astronomer og stirrer ind i hver deres computer og venter på et tegn, så tror du fejl, selvom det er en fordom, Seth Shostak ofte møder. For udover antennerne får Seth Shostak og hans stab uundværlig hjælp fra en enorm computerkræft. Det er den, der laver al lytteriet, og sender besked, hvis noget usædvanligt støj opstår. Så er det op til SETI-folket at kigge den data igennem, som computerne spytter ud. 

"Det, computerne gør, er, at de giver os lov til at lytte til mere på en gang. Det er én ting. Og selvfølgelig øger den søgehastigheden, fordi vi er nødt til at dække så mange frekvenser som muligt, for E.T. sendte mig aldrig en email, om at vi kunne mødes over en 15-16 megahertz frekvens," siger han. 

Og selvom det indimellem lyder som en leg for Seth Shostak, så mener han, at hans arbejde kan være med til bringe menneskeheden fremad. Hvordan ved han ikke helt. 

"Dette er opdagelse. Opdagelse plejede at blive gjort af sejlskibe, men hvis du dengang havde givet dem en form for moderne turbinedrevet skib, så havde de fundet tingene hurtigere. Det er det, vi prøver at gøre," siger han til Techtopia og uddyber: 

"Opdagelse er ikke en bekvem ting at gøre oven på alt muligt andet. Det er faktisk essentielt at gøre. Sådan er forskningens natur." 

Som at lede efter elefanter i Afrika 

Tilbage i 1997 modtog Seth Shostak det nærmeste, han er kommet på et tegn fra det ydre rum, hvor han blev kaldt ind på instituttet midt i aftensmaden. Men signalet forsvandt igen, og siden har SETI Instituttet arbejdet videre uden held. Det tager Seth Shostak dog med en ophøjet ro og tro på teknologiens stadig hurtigere fremskridt. 

"Indtil videre har vi kun kigget på få tusinde stjernesystemer, og det lyder af meget, men det er det ikke. Det er meget få i forhold til de hundrede af millioner stjernesystemer i vores galakse. Men på grund af Moores lov, det faktum at teknologien udvikler sig så hurtigt, vil vi være i stand til inden for 24 år at kigge på millioner af stjernesystemer," lyder hans optimistiske forudsigelse. 

Seth Shostak sammenligner det med at kigge efter elefanter i Afrika 

"Hvis du har kigget i en byblok efter elefanter, så finder du ingen, men kan du pludselig forbedre den søgning til at dække tusinder af tusinder af kvadratmeter, så forbedrer du din chance," forklarer han og forsætter: 

"Og hvis vi ikke finder noget, så betyder det ikke, at rumvæsnerne ikke er der. Det betyder bare, at vi ikke fandt dem, så det handler mere om opdagelsen," slår han fast igen. 

På en konference i Tyskland for otte år siden lovede Seth Shostak alle de tilstedeværende en kop kaffe, hvis ikke han havde fundet ET inden for 24 år. Nu har han 16 år igen. 

Du kan høre hele udsendelsen på Techtopia.dk eller direkte på iTunes.

Techtopia #5: Mød Danmarks nye tech-ambassadør
Techtopia #5: Mød Danmarks nye tech-ambassadør

Podcast: Som det første land i verden har Danmark fået en tech-ambassadør, der skal operere fra Silicon Valley. Hvem er han? Hvad skal han lave? Vært: Henrik Føhns.

Læs mere
Techtopia #12: Mød IBM's gale videnskabsmand
Techtopia #12: Mød IBM's gale videnskabsmand

Podcast: John Cohn er chef for internet of things i IBM’s nye globale hovedkvarter, der ligger i München, fordi byen er centrum for Industri 4.0. Han er stolt af at være nørd med stort N, og han beskriver ...

Læs mere
Techtopia #3: iPhone fylder 10 år - SLUK den nu!
Techtopia #3: iPhone fylder 10 år - SLUK den nu!

Podcast: Den har brummet og forstyrret i din lomme i 10 år. Har den også lavet om på din hjerne og ødelagt din koncentrationsevne? Det mener den nye SLUK-bevægelse. Vært: Henrik Føhns.

Læs mere
Techtopia #9: Er Kina det nye Silicon Valley?
Techtopia #9: Er Kina det nye Silicon Valley?

Podcast: Er Kina det nye Silicon Valley? Er det i Kina , at banebrydende ny teknologi møder forretningsideer, som kan forandre verden med en pose risikovillig kapital?

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close