10-12-2018 05:34:56

Australsk murer-robot bygger hus på to dage

Byggeri: Efter ti års udvikling præsenterer en opfinder fra Australien en murer-robot, som er i stand til at lægge 1.000 mursten i timen.
8. jan. 2016 Af Bjørn Godske - Journalist på Ingeniøren

Mark Pivac fra Perth fik ideen til en murer-robot, da byen oplevede en krise i 2005, hvor der simpelthen manglede murere:

»Mennesker har lagt mursten i omkring 6.000 år, og lige siden den industrielle revolution har man prøvet at automatisere den proces,« siger han til internetmagasinet PerthNow.

Derfor gik han selv i gang med at udvikle en murer-robot med udgangspunkt sin egen uddannelse som maskiningeniør og et arbejde for det australske luftvåben, hvor blev 'udsat for noget rigtig lækker teknologi og moderne fremstillingsmetoder', som han selv siger det.

Fra en fast placering er murer-robotten Hadrian i stand til at bygge yderskallen på et enfamiliehus på to dage. 
Murer-robotten har fået navnet 'Hadrian' efter den romerske kejser fra der 2. århundrede, som nok er mest kendt for at have bygget en 120 km lang mur mellem England og Skotland.

Hadrian er baseret på en godt 10 meter lang teleskoparm. På forhånd har et computerprogram på basis af en CAD-tegning beregnet armens bevægelser, og hvor murstenene skal lægges. Robotten kan lægge murstenene med mørtel imellem, skære dem til, så de passer i længden, samt opmåle og scanne muren for at sikre kvaliteten.

Efter australsk målestok betyder det, at den er i stand til at bygge den ydre skal på et enfamiliehus hver anden dag året rundt.

Der er investeret mere end 35 mio. kroner i udviklingen, og det australske investeringsfirma DMY Capital Limited har netop overtaget alle aktier i virksomheden Fastbrick Robotics, som Mark Pavic har oprettet.

Australierne er ikke ene om at interessere sig for murer-robotter. Kort før sommerferien blev en amerikansk murer-robot præsenteret. Den hedder SAM, der står for Semi-Automated Mason. I modsætning til den Hadrian, kører SAM på en lift. Også det danske firma Carlsberg Mur har haft kig på murer-robotter, men nedlagde projektet igen under finanskrisen.


Deltag i debatten

luk
close