18-10-2018 22:46:14

Automatisk cykellås og fjernbetjent raketaffyring

Det kan snart være slut med at bruge tændstikker, lightere eller tændte cigarer når nytåret skal skydes ind, og glemsomme cyklister kan blive reddet af unge opfindere
6. maj. 2015 Af Ulrik Frandsen
Mød de unge opfindere der bl.a. står bag den trådlyse cykellås

Nyere biler låser selv, og den teknologiske udvikling kan også blive virkelighed for cyklisterne, hvis det står til fire gymnasieelever fra2. x på Silkeborg Gymnasium. De har vundet årets opfinder-konkurrence Science Cup som afholdes af Ingeniørforeningen med udvikling af en cykellås, der via bluetooth låser cyklen, når man forlader den, så man ikke længere efterlader en ulåst cykel.

”Når man så kommer tæt nok på sin cykel igen, låser cykellåsen op igen af sig selv,” siger Maria Konge Theilgaard fra vinderholdet, der desuden består af Anton Vigen Smolarz, Christian Smith Bak, Lærke Plougheld Larsen.

Et hold elever fra 2. X på Slotshaven Tekniske Gymnasium i Holbæk har udviklet et elektronisk system, der gør at man med en fjernbetjening i hånden kan antænde nytårsraketterne på sikker afstand. Dette sker gennem opvarmning af en glødetråd, der så antænder lunten på raketten.

Elias Roos Hansen fra Slothavens HTX, som har været med til at udvikle den fjernstyrede antændingsmekanisme til pyrotekniske artikler.

”Så behøver man ikke at stikke fingrene ned i det nytårskrudt, man antænder,” siger han.

Fire Without Wire, som projektet hedder, modtog ved finalen Ellehamerfondens pris for udvikling af finalens bedste prototype. Hvilket uden tvivl kunne medvirke til, at reducere antallet af fyrværkeriulykker.

Gruppen, der desuden består af Simon Nielsen, Lotte Larsen, Jonathan Halvvig, og Magnus Oksbøl har udover den gennemarbejde tekniske løsning samtidig udviklet en meget overbevisende prototype og testet deres løsning af under forskellige temperaturforhold.

Læs mere om Science Cup 2015 her


Deltag i debatten

luk
close