18-10-2018 22:36:29

Big data: Vi har behov for en national »dataplatform«

I Finland arbejder forskere med en database, der på en og samme tid kombinerer virksomhedernes behov for kunde- og forbrugerdata med borgernes ønske om privatliv. Det er oplagt, at vi kigger på noget tilsvarende herhjemme, skriver dansk journalist.
12. jan. 2016 Af Pernille Dolin - netværksredaktør

Den digitale verden er i dag meget baseret på data og brug af data. Nogen vil sige misbrug.

Vi giver data væk uden at tænke over det, og siger ja til anvendelsen af data i et hav af sammenhænge. Hver gang vi klikker på nettet eller downloader en app, så efterlader vi et fodaftryk. Det samme gælder de betingelser, som vi bliver præsenteret for ved godkendelse af styresystemer og apps. Der kommer sikkert også en del gaver under juletræet som mobile enheder og fitnessure, der opsamler data og er afhængig af en bagvedliggende tjeneste, hvor man ikke forholder sig til det.

Konsekvensen er, at brugerne mister overblikket over deres data. Blandt andet fordi det kan være svært at overskue, hvordan data bruges, når data fra flere kilder over tid kobles sammen.

Virksomhederne kan bruge data til at forbedre deres services med. Det gør det nemmere at foreslå film, der passer til dig eller at udvikle apps, der understøtter din sundhed. Data er penge værd og er med til at understøtte innovationen. Og den innovation vil kun stige i takt med at flere ting bliver forbundet til nettet. En opgørelse fra Boston Consulting Group anslår, at værdien af vores personlige data vil vokse til en billion euro i 2020.

Nogle synes det er ok, at der bliver opsamlet data om dem, fordi det kan forbedre deres søgemuligheder på nettet. Andre står af, fordi de føler sig overvåget, og dermed vender de måske ryggen til den digitale verden. I den sidste ende, er konsekvensen, at det bliver sværere for virksomheder at skabe nye produkter. De tænker, hvorfor skal vi udvikle apps, hvis der ikke er en forretningsmodel?

Spørgsmålet er derfor: Hvordan får man data til at flyde, så det både er et råstof for innovative virksomheder samtidig med, at vi beskytter folks privatliv og skaber værdi for den enkelte? Forskere fra Helsinki Institute of Technology (HIIT) arbejder med en løsning, der hedder MyData, der giver brugeren kontrol over deres egne data.

Mydata skal være med til at integrere digitale rettigheder i et hastigt voksende datamarked. Den store udfordring er selvfølgelig, hvordan man transformerer en lang stribe vertikale persondata om vores sundhed, gps-data, vores færden på nettet ned på en platform. MyData giver overblik over, hvad der er af data, og hvem der ønsker at bruge dataene. Det bliver i princippet en digital bankkonto, der kan give brugeren økonomiske fordele. På samme måde som loyalitetsprogrammer i butikker, så kan platformen gøre det nemmere at dokumentere, at man ofte køber ind i en bestemt butik, og betyde at man får rabat.

En dataplatform kan måske også gøre det nemmere for virksomheder, der ønsker at udvikle nye tjenester, der baserer sig på persondata. App-udviklere kan spørge den enkelte person om de er villig til at give dem deres data. Etisk er en personlig dataplatform måske også det eneste rigtige gøre, fordi ellers kommer vi til at navigere i et meget komplekst system.Ifølge World Economic Forum er det også nødvendigt, fordi der er behov for større tillid mellem brugere og tjenesteudbydere samt andre virksomheder.

Brugerne er bange for, hvad deres data bliver brugt til. Den nye persondataforordning, som EU-rådet og EU-parlamentet netop er blevet enige om, betyder væsentligt større bøder til virksomheder, der bryder loven - op til 4 pct. af omsætningen - giver borgerne større rettigheder over deres personlige data. Men måske gør den det også sværere for innovative virksomheder, og derfor er et system som MyData, der opbygger større tillid nødvendigt. Ellers siger de mindre virksomheder, hvorfor skal vi udvikle en app, der kan forbedre folks liv, hvis folk ikke vil stille data til rådighed. Dermed forsvinder værdien af Big Data.

Af Sebastian Cappelen, journalist i Alexandra Instituttet, oprindelig bragt på finans.dk


Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

luk
close