12-12-2018 15:35:40

Ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland. Vært: Henrik Føhns.

Blå robotsommerfugle kan vise vejen for Industri 4.0

Techtopia: Den tyske teknologivirksomhed Festo lærer fra naturen, når de eksperimenterer med blå robotsommerfugle på størrelse med måger, robotarme drevet af trykluft og digitale ventiler, der kan programmeres via apps.
18. okt. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Festos elegante blå robotsommerfugle ved gennem sensorer, hvor hinanden er, så de ikke kolliderer.</em></p>

Festos elegante blå robotsommerfugle ved gennem sensorer, hvor hinanden er, så de ikke kolliderer.

Der flakser to sommerfugle rundt i loftet. Det er langt fra to normale sommerfugle, de er på størrelse med måger, basker med hver deres sæt blå vinger og har lysende diode i bagenden. Men når det kommer til bevægelserne, så minder de i den grad om rigtige sommerfugle, blandt andet fordi de hele tiden ved, hvor hinanden er og derfor aldrig kolliderer.

Ingeniørforeningen IDAs teknologipodcast Techtopia er på 2-dages messen Technomania i Herning, hvor den tyske teknologivirksomhed Festo viser deres seneste opfindelser med afsæt i naturen.

Og så kan man spørge sig selv, hvad et par forvoksede blå sommerfugle har af relevans for en stor teknologivirksomhed. Men det falder ifølge Steffen Henne fra Festos Bionic Learning Network perfekt i tråd med virksomhedens visioner inden for det, man kalder Industri 4.0, hvor smart teknologi integreres i industrien.

Når man begynder at smelte industri- og digital produktion sammen, så kan man nemlig putte en vis mængde intelligens ind i industriproduktionen. Fx kan et samlebånd blive mere effektivt, hvis de forskellige funktioner ved, hvad de andre gør. Derfor kigger man på naturen og forsøger at lade sig inspirere af den.

Techtopia podcast

Her finder du Techtopia podcast:

Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland.

Bliv medlem af Techtopia Backstage på Facebook.

Vært: Henrik Føhns.

Gode råd om podcast.

Ingeniørforeningen, IDA producerer og udgiver Techtopia i samarbejde med Ingeniøren og partnerne AM Hub, MCH Messecenter Herning, Innovation Centre Denmark og IDA Forsikring. Læs mere om partnerne her

Techtopia podcast

”Det her er et forsøg på at teste vores system, om det virker og om det er hurtigt nok. Det er vigtigt at alle maskiner og alle trin er kontrolleret, og at ethvert objekt ved, hvor de andre objekter er. For vores sommerfugle er det vigtigt at vide, hvor den nærmeste sommerfugl er, og hvor den skal flyve hen for at undgå kollision. Det er det, vi prøver at vise,” forklarer Steffen Henne til Techtopia.

Normalt kan Festos sommerfugle da også flyve i sværme af op til ti, hvilket kræver avancerede bevægelsesalgoritmer, sensorer og et avanceret system af kameraer omkring.

Ændret forbrug kræver Industri 4.0

Festo er global leverandør af automationsteknologi til fabriks- og procesautomation. De hjælper produktionsvirksomheder med at skabe øget produktivitet og forbedre deres konkurrenceevne. Det er de langt fra de eneste, der gør i verden, for mange virksomheder investerer i disse dage store summer af penge i Industri 4.0-teknologi.

Det skyldes ifølge postdoc ved Aalborg Universet Casper Schou ikke kun teknologiens udvikling, men også at produktionsvirksomheder forsøger at efterkomme deres kunders ønsker om øget personalisering samt det faktum, at produkterne har kortere og kortere levetid.

”Der begynder at være et behov for at styrke produktionen i mange vestlige lande. Det vil man gerne prøve ved at se, om man kan gøre det smartere. Det er selvfølgelig også drevet af dels det, at vi på produktsiden er begyndt at se en eksplosion af varianter, ligesom kunder ønsker langt mere personaliserede produkter i mange flere forskellige varianter,” siger Casper Schou, der er tilknyttet Aalborg Universitets Smart Production Lab, til Techtopia.

”Samtidig begynder der at være en masse teknologi, særligt på it-siden, som vi måske har haft længe, men meget begynder at modnes nu. Og når der samtidig er et drive, om at det er det, vi gør, så begynder der at ske noget,” siger han.

Udover de elegante blå sommerfugle eksperimenterer Festo også med menneskeimiterende robotarme drevet af trykluft og digitale ventiler, der kan programmeres via apps, der forklares mere om i Techtopia.

Du kan høre hele udsendelsen på Techtopia.dk eller direkte via iTunes.

Techtopia 22: Robotsommerfugle viser vej til Industri 4.0
Techtopia 22: Robotsommerfugle viser vej til Industri 4.0

Podcast: Det tyske firma Festo eksperimenterer med robotsommerfugle og robotarme drevet af trykluft, der minder om rigtige, bløde menneskearme.

Læs mere
Techtopia 21: Kan virtual reality skabe bedre forretning for industrien?
Techtopia 21: Kan virtual reality skabe bedre forretning for industrien?

Podcast: VR giver bedre uddannede medarbejdere og rummer potentiale til besparelser og dermed bedre forretning. Siemens Wind Power viser vejen på konferencen Technomania.

Læs mere
Forstå Industri 4.0 på 5 minutter
Forstå Industri 4.0 på 5 minutter

Industri 4.0: Vi står måske foran en teknologisk revolution, der vil ændre fundamentalt på vores samfund. IDA giver dig en kort indføring i industri 4.0 og fænomenets muligheder og udfordringer.

Læs mere
Næste skridt i industri 4.0-bølgen: Programmér din egen robotarm
Næste skridt i industri 4.0-bølgen: Programmér din egen robotarm

Med en ny automationsplatform, hvor virksomheder selv kan programmere deres egen robotarm, giver Festo et ordentligt vindpust til Industri 4.0-bølgen. Vi har snakket med chefudvikleren.

Læs mere
Naturen er klog, lær af den!
Naturen er klog, lær af den!

Fremtidsteknologi: Festos sommerfugle vejer 32 gram og kan undvige hinanden i luften. Det er bare én af eksemplerne på, hvor meget vi kan lære af naturen, som trods alt har været her i milliarder af år.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close