15-11-2018 01:14:01

Hver måned har Rolf Ask Clausen en aktuel gæst i studiet. Du kan foreslå emner før, deltage med spørgsmål under, og diskutere videre bagefter.

Blockchain bliver en usynlig teknologi på linje med internettet

Blockchain: I løbet af en periode på 5 til 10 år bliver blockchain uhyre udbredt. Men det er ikke givet, at almindelige borgere kommer til at mærke den store forskel.
20. mar. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
Blockchains er ikke nødvendigvis noget, vi kommer til at forholde os til som almindelige mennesker og almindelige virksomheder, sagde it-advokaten Martin von Haller Grønbæk, da han var gæst i IDA Fremtidsupdate

Der bliver investeret heftigt i blockchain i disse år, og hypen er enorm. Men måske bliver det en revolution af de mere stille slags, vi kommer til at se. For selv om blockchain kan give en række fordele for os alle, er det ikke sikkert, at det bliver en teknologi, som almindelige mennesker kommer til at forholde sig til.

Tidligere på året var Martin von Haller Grønbæk, der er advokat og partner i det internationale advokatfirma Bird & Bird samt en af Danmarks førende it-advokater, gæst i IDA Fremtidsupdate, og her blev han spurgt, hvordan han tror, at blockchain har ændret advokat-erhvervet - og hvor vi generelt er om fem år?

“Jeg tror, at blockchain - ligesom internettet - bliver en usynlig teknologi,” sagde Martin von Haller Grønbæk og sammenlignede med, hvor latterligt det er i dag at kalde sin virksomhed dotcom. For selvfølgelig ligger internettet som en vigtig del af den infrastruktur, som virksomheden bygger på.

“Man kalder heller ikke sin butik en elektricitetsbutik, bare fordi der er lys i butikken. Så jeg tror, at om 5-10 år, så er det her en teknologi, som er brugt rigtig mange steder. Måske kommer den til at erstatte i en eller anden form langt de fleste databaser. Men det er ikke noget, vi kommer til at forholde os til som almindelige mennesker og almindelige virksomheder,” sagde han.

Et af de spændende aspekter ved blockchain er muligheden for at skabe systemer, hvor der er indbygget kontrol/mindre behov for at stole på modparten, de såkaldte smart contracts, der selv faciliterer, verificerer og håndhæver en kontrakt. Og Martin von Haller Grønbæk mente også, at blockchain kommer til at ændre mærkbart på opgaveporteføljen inden for advokatbranchen. Men det betyder ikke, at der ikke fortsat er behov for jurister og advokater.

“Jeg tror, at som advokat, der er det her bare et eksempel på den helt naturlige udvikling i retningen af, at meget af det, vi laver nederst i trekanten, som er commodity-arbejde, som man er ved at få erstattet af kunstig intelligens og folk andre steder, der kan gøre det billigere. Der vil det her være en af de teknologier, der gør, at mange af de ting - f.eks. på smart contracts - som man ellers skulle gå til en advokat for. Det kommer til at ligge der som en service,” sagde han og fortsatte.

“Til gengæld tror jeg, at det bliver meget spændende som advokat højere oppe i trekanten, at du vil se, at der ske en meget spændende konvergens eller dialog mellem folk der koder og folk, der skriver kontrakter”.

Pointen er, at der vil ske en spændende syntese - og forhåbentlig en symbiose - mellem advokater, jurister og kodere på det her område.

“For første gang kan man for alvor sige, at code becomes law”, sagde han.

Fremtidsupdate #12: Blockchain (og bitcoin) - hvilke muligheder byder fremtiden på
Fremtidsupdate #12: Blockchain (og bitcoin) - hvilke muligheder byder fremtiden på

Fremtidsupdate har Martin von Haller Grønbæk, advokat og partner i Bird & Bird, i studiet til et kig ind i fremtiden for blockchain. Martin har 20 års erfaring med startup, emerging technologies o ...

Se video
Fremtidsupdate - Teknologisk TV-avis
Fremtidsupdate - Teknologisk TV-avis

Hver måned har Rolf Ask Clausen en aktuel gæst i studiet. Du kan foreslå emner før, deltage med spørgsmål under, og diskutere videre bagefter.

Læs mere
Blockchain
Blockchain

Blockchain bliver af de mest optimistiske beskrevet som teknologien med størst potentiale for at ændre vores hverdag siden internettet. Men hvad bliver teknologien brugt til allerede nu, og hvor ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close