21-11-2018 13:32:13

Blockchain-startup vil udskifte ældgammelt shipping-dokument

Blockchain: En decentraliseret dokument-løsning bygget på blockchain skal erstatte det klassiske papir-konnossement, som er blevet brugt i shippingbranchen i århundreder.
9. nov. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Den globale verdenshandel er en af de helt store drivere af vækst, men på forskellig vis hænger shippingbranchen fast i gamle papir-rutiner, som er svære at ændre og koster tid og penge. Ifølge det israelske startup-firma Wave er en blockchain-drevet decentraliseret teknologi løsningen på de tabte dokumenter, ventetiden og den snyd og bedrag, som de fysiske dokumenter ifølge firmaet medfører.

“Forskning viser, at verdens BNP kan vokse med 0,5 procent, hvis vi kan strømline handel og eliminere brugen af papir,” siger Gadi Ruschin, der er administrerende direktør i Wave og fortsætter.

“Vi mener, at en decentraliseret teknologi, der benytter blockchain og andre decentraliserede teknologier, kan eliminere papir, fordi den fjerner behovet for tillid. Derfor tror vi på, at det er den eneste løsning, der tilbyder den rigtige “value proposition” for shipping-branchen uden behov for kompromiser”.

Opgør med flere hundrede år gammelt dokument

Et af de tilfælde, hvor papirdokumenter er med til at fordyre verdenshandlen, er det ældgamle dokument konnossement (Bill of Lading på engelsk), som i århundreder er blevet brugt i verdenshandlen. Konnossementet blev standard for omkring 200 år siden i shippingbranchen, og i dag bliver det i korte træk brugt som en kontrakt mellem shipper og transportør. Men som et andet kinderæg er der især tre karakteristika, der gør dokumentet specielt. For ud over at fungere som et bevis på, at varerne er blevet pakket og modtaget af transportøren, fungerer det også som en kontrakt. Og fordi det også er gyldigt som et værdipapir, giver det personen med konnossementet i hånden ret til lasten. Det betyder f.eks. også, at du kan sælge dokumentet videre, og så er det pludselig køberen, der har ret til lasten.

Dokumentet har fungeret i århundreder, men ikke uden problemer. Hvis dokumentet f.eks. forsvinder, kan der ikke uden videre laves et nyt, da det gamle ville kunne dukke op igen, og så vil personen med dokumentet i teorien kunne kræve lasten. Dokumentet kan også både stjæles og forfalskes. (Læs evt mere om Konnossementet)

Den første transaktion

At Wave er mere end bare en teoretisk løsning, blev bevist i september, hvor den første live-transaktion blev gennemført via netværket. Handlen bestod af eksport af smør og ost, der skulle fragtes fra Irland til den afrikanske østat Seychellerne, og alle dokumenter vedrørende handlen til 100.000 dollars blev behandlet uden brug af fysiske dokumenter.

“Hidtil har vi lavet en række ‘proof of concept’-forsøg med transportører, banker, virksomheder og andre parter, men det var den første transaktion, hvor alt foregik på Wave. Og samtidig var det en live-transaktion,” fortæller Gadi Ruschin.

Der har tidligere været forsøg på at opdatere det fysiske konnossement til en digital version, men det er aldrig blevet en standard. Det er der ifølge Wave-folkene flere årsager til. Det er besværligt, fordi der findes så mange forskellige parter, der er involveret i processen, og det gør det til en meget kompleks opgave at lave et system, der tilgodeser alle parter.

“I international handel er der et væld af komplikationer, fordi der er så mange parter. Du har den dominerende industri, den maritime shippingindustri, men du har også en række transportører og andre industrier, som er direkte eller indirekte forbundet med international handel, eksport og import. Og oveni det har du også et samsurium af forskelligartet lovgivning,” siger Gadi Ruschin.

Ifølge Gadi Ruschin er blockchain perfekt til at eliminere papirdokumenter i branchen, fordi netværket skaber en slags demokratiseret tillid, samtidig med, at du ikke på samme måde kan forfalske dokumentet, hvis der bliver benyttet en blockchain.

“Du kan ikke bare sende konossementet over en email, fordi det er et unikt dokument, og fordi du kun kan have et sæt dokumenter. Derfor kan du ikke bare faxe, emaile eller overføre det via et elektronisk medie,” siger han.

Samarbejde med Barclays

Wave har i opstartsfasen været en tur gennem den engelske bank Barclays Accelerator-program, hvor de følge Gadi Ruschin har fået uvurderlig sparring, der har været med til at forme det foreløbige produkt. Det var også Barclays, der var banken bag den første transaktion i september, og det har åbnet døre for det israelske firma.

“Først og fremmest har vores direkte forbindelse til Barclays og den mentor-hjælp, vi har fået herfra, været med til at forme produktet, så det matcher de forventninger, bankindustrien har. Men det har også hjulpet os i kontakt med transportører og kunder, så vi sikrer, at Wave også lever op til de forventninger, som den maritime shipping-branche har,” siger han.

Ifølge Wave-direktøren samarbejder firmaet dog med en række andre spillere i branchen, så det er ikke kun Barclays, der støtter projektet.

Wave er stadig i testfasen, men ifølge Gadi Ruschin næsten i mål. I begyndelsen af 2017 forventer han, at firmaet har et kommercielt produkt tilgængeligt.

Læs mere om Wave

Er du interesseret i Blockchain-teknologien? Læs vores andre artikler

Blockchain
Blockchain

Blockchain bliver af de mest optimistiske beskrevet som teknologien med størst potentiale for at ændre vores hverdag siden internettet. Men hvad bliver teknologien brugt til allerede nu, og hvor ...

Læs mere

Deltag i debatten

Jobfinder - Freelanceopgaver

luk
close