21-11-2018 13:20:17

Børn skal lære at programmere gennem leg

Flere mener, at programmering er en af nøglekompetencerne for den digitale tidsalder, vi lever i. Og nu skal børn også lære at programmere bare gennem leg.
30. jun. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen
Flere og flere teknologier dukker op, der skal lære børn at forstå kodesprog gennem leg.
Flere og flere teknologier dukker op, der skal lære børn at forstå kodesprog gennem leg.

Flere og flere teknologiløsninger dukker op, der skal lære børn at forstå kodesprog gennem leg. En af programmeringsløsningerne til børn kommer fra Google, der har lanceret Project Bloks, der ved hjælp af fysiske objekter nærmere betegnet klodser, skal gøre børn interesserede i kodning.

Project Bloks er en åben platform, hvor alle kan være med til at udvikle nye komponenter og funktioner. Project Bloks fungerer på den måde, at det hverken har bogstaver eller ord, men har i stedet fysiske klodser, som skal gøre det sjovt og intuitivt for børn at lære at programmere.

Ifølge Google selv, er formålet med projektet at børn gennem leg kan udvikle den tankegang, som bruges, når man programmerer. Blocks består af tre forskellige komponenter: Brain Board, Base Boards, og pucks. Ved at sætte de tre komponenter sammen, kan børnene fx lave en musikafspiller, hvor de selv bestemmer, hvilke instrumenter der skal spille, og hvor høj musikken skal være.

Puck er selve visualiseringen af klodsen og kan være en tænk/sluk-knap. Pucken er placeret på et base board, som kan læse pucken, og om hvorvidt den skal aktiveres eller ej. Base boards kan sammensættes med andre base boards, som udgør en kommando, der giver feedback til barnet.

Brain board er den sidste komponent, og er selve computerdelen. Brain board kommunikerer med de eksterne enheder, der fx kan styre en robot. Brain board udfører altså kommandoerne på baggrund af byggeblokkens funktioner og rækkefølge. Project Bloks er dog ikke færdigudviklet endnu, og er stadig kun tilgængeligt på test-basis på udvalgte skoler.

iPad-app lærer børn at programmere

Den populære børneprogrammerings-side Tynker kan nu også fås på iPad. Tynker er blevet brugt til at forstå computerprogrammeringens logik af mere en seks millioner børn.

Tynker består af en række 'byggesten', som skal sættes sammen til meningsfulde handlinger uden nogle former for reel kode.

Tynker foregår som et spil, hvor man i starten, fx skal få en hund til at gå hen til sin skål, mens den på vejen skal passere en kegle. Her kan man fx indsætte koderne løb, hop, løb, for at få hunden til at komme hen til skålen.

Gennem spillet bliver opgaverne sværere og sværere. Tynker anbefaler, at børn omkring 2-3 klasse kan starte med at gå i gang med at kode med appen. iPad appen findes dog kun på engelsk, men med en smule hjælp kan det godt lade sig gøre at få danske børn til at komme i gang med at programmere.

Robot skal lære børn at programmere

Både Google og Tynker er dog langt fra de eneste, der vil lære børn at programmere. To ingeniørstuderende fra SDU har udviklet en lille robot kaldet Kubo, der skal lære små børn at programmere.

Robotten kører over røde, grønne, blå og gule brikker på bordet. Brikkerne indeholder hver især en kode, som fx kan være: kør lige ud eller drej til højre. Når robotter så kører over brikkerne, bliver den programmeret til, hvilken rute den skal tage. Børnene kan så ændre brikkernes placering og kan kode, hvilken vej robotten skal køre.

Programmeringen foregår kun med fysiske brikker og er derfor en simpel måde at lære børnene at kode. Kubo robotten har været testet på Odense Friskole og fik mange positive tilbagemeldinger. 

Dansk programmering er og forbliver verdensklasse
Dansk programmering er og forbliver verdensklasse

Danske programmeringssprog er blandt verdens mest populære, men hvordan har de udviklet sig, og hvad byder fremtiden inden for sprogene?

Læs mere
MIT-forskere har skabt et programmeringssprog til levende celler
MIT-forskere har skabt et programmeringssprog til levende celler

DNA: Et forskerhold fra MIT har taget et spændende skridt ind i fremtiden. Holdet har skabt et nyt programmeringssprog, der kan designe komplekse DNA-sekvenser, der kan indsættes i levende celler.

Læs mere

Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

Nyeste IT-job fra Jobfinder

luk
close