16-07-2018 04:53:03

Brug for en diagnose - Bare spørg kunstig intelligens

Det skal være slut med ventetider på flere måneder hos en speciallæge. Platformen Human Dx kombinerer kunstig intelligens med speciallægers viden og stiller en diagnose på blot få timer.
10. aug. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

90 procent af de amerikanere, som har brug for en specialist til at kigge på deres sygdom, har ikke mulighed for at få en henvisning på grund af alt for lange ventelister. Men sådan foregår det ikke i Washington DC hos Shantanu Nundy, der er læge i intern medicin. Han har nemlig han adgang til noget, de fleste læger ikke har, skriver Wired.

Nundy har en kunstig intelligens-platform tilknyttet klinikken, hvor en digital sammenslutning med mere end 6000 læger kan bidrage med deres ekspertviden.

Platformen hedder Human Diagnosis Project og gør det muligt for læger at tilslutte sig en kollektiv medicinsk superintelligens, som hjælper dem med at diagnosticere patienter og ordinere medicin. Det skulle de ellers have outsourcet til andre speciallæger. Det betyder, at Nundys patienter ikke længere skal vente måneder på svar, men blot et par dage.

Ekspertråd på få timer

I den ikke alt for fjerne fremtid kan dette blive virkelighed for alle de 30 millioner mennesker, der i øjeblikket ikke er forsikret eller på Medicaid, der er USA’s sociale sundhedsprogram for familier med begrænsede ressourcer.

Organisationen Human Dx har netop offentliggjort et partnerskab med syv af landets førende medicinske institutioner for at opgradere projektet med det formål at rekruttere 100.000 specialister og deres ekspertvurderinger de næste fem år.

Nundy startede med at bruge platformen, da han skulle undersøge en patients hænder, som var meget betændte. Han troede, at det var sygdommen Reumatoid artritis, men den behandling der gives for den sygdom kan være giftig, og han var derfor tøvende i forhold til at ordinere medicinen. Han åbnede Dx-portalen og lavede en casebeskrivelse og uploadede nogle billeder af patientens hænder. Inden for få timer havde flere reumatologer bekræftet hans diagnose og gav råd til behandlingsforløb, som Nundy ikke selv havde ekspertisen til at udføre alene.  

Klogere for hver gang

Jayanth Komarneni, der er grundlægger af Human Dx, sammenligner sit netværket med Wikipedia. Men i stedet for donere encyklopædiske indlæg, så donerer man medicinsk ekspertise. Når en læge modtager en patient, beskriver lægen patientens baggrund, sygehistorie og præsenterer symptomer og tilføjer måske et røntgenbillede, et billede af udslæt eller en lydoptagelse af fx lungelyde. Human Dx's naturlige sprogbehandlingsalgoritmer vil grave enhver patients indtastede søgeord og tilkoble det til specialister, som kan oprette en liste over sandsynlige diagnoser og anbefale en behandling.

Men der kommer mange svar, og derfor kan Human Dx’s maskinlæringsalgoritmer skimme alle svarene for at sammenligne dem med andre forhenværende cases. Netværket bruger dem til at validere enhver specialists opdagelse, og med hver enkelt case, der bliver løst, bliver Human Dx algoritmer klogere.

”Når man bruger andre onlineværktøjer, så hjælper man ofte kun én patient. Det Human Dx-platformen gør anderledes er, at indsigten hos en patient kan hjælpe mange andre. I stedet for at bruge kunstig intelligens til at erstatte jobs, så bruger vi det til at levere kapacitet, der ikke eksisterer," siger Komarneni til Wired.

Komarneni vurderer, at platformen kan klare 35-40 procent af specialistbesøgene, hvilket giver mere tid til de patienter, som virkelig har brug for dem. Beregningerne er baseret på andre systemer, der er implementeret i USA.

IDA Sundhedsteknologi - meld dig ind

IDA Sundhedsteknologi afholder hvert år en række inspirerende arrangementer, gå-hjem-møder og konferencer rundt om i landet. Emnerne spænder vidt fra kunstig intelligens, tracking, apps, telemedicin, robotteknologi, medicobusiness, 3D print, startups og meget meget mere. Som deltager til arrangementerne er du garanteret det sidst nye om topaktuelle emner inden for sundheds- og velfærdsteknologi.

Er du medlem af IDA...
...kan du gratis melde dig ind i netværket. Du bestemmer selv, hvornår du vil gøre brug af netværkets tilbud og aktiviteter. Du skal blot holde øje med netværkets nyhedsmail, som kommer 1-2 gange om måneden.

Meld dig ind i IDA Sundhedsteknologi

Video: Forstå kunstig intelligens på fire minutter

Kunstig intelligens: Thomas Bolander fra DTU Compute forklarer på fire minutter, hvad kunstig intelligens er.

Læs mere
Kunstig intelligens udgør en eksistentiel risiko
Kunstig intelligens udgør en eksistentiel risiko

Kunstig intelligens: Risikoen for at kunstig intelligens kommer til at udrydde menneskeheden, som vi kender den i et fremtidsscenarie ala Terminators skynet, er ikke stor. Men det er en risiko, som vi er nødt til at f ...

Læs mere
Fem måder kunstig intelligens vil disrupte forskning
Fem måder kunstig intelligens vil disrupte forskning

AI: Kunstig intelligens har potentiale til at ændre alle spilleregler inden for forskning. Se fem områder, hvor teknologien vil disrupte forskningsverdenen.

Læs mere
Hvornår vil kunstig intelligens være bedre end mennesker til alting?
Hvornår vil kunstig intelligens være bedre end mennesker til alting?

Med viden fra 352 forskere inden for kunstig intelligens har man nu lavet en forudsigelse om, hvornår kunstig intelligens vil være bedre end mennesker til alting.

Læs mere
Disse tre gennembrud har for alvor banet vej for kunstig intelligens
Disse tre gennembrud har for alvor banet vej for kunstig intelligens

Wired Magazines redaktør, Kevin Kelly, mener, at kunstig intelligens vil forvandle internettet, den globale økonomi og civilisationen. Tre faktorer er afgørende.

Læs mere
Elon Musk frygter ikke ond kunstig intelligens. Han frygter onde mennesker med kunstig intelligens
Elon Musk frygter ikke ond kunstig intelligens. Han frygter onde mennesker med kunstig intelligens

Kunstig intelligens: Kunstig intelligens har potentiale til at ændre grundlæggende på vores hverdag. Men ifølge Elon Musk er vi nødt til at sikre, at teknologien bliver demokratiseret, hvis den ikke skal blive farlig ...

Læs mere
Techtopia #7: Big data og kunstig intelligens fortæller usynlige historier fra Roskilde Festival
Techtopia #7: Big data og kunstig intelligens fortæller usynlige historier fra Roskilde Festival

Podcast: CBS og IBM analyserer usynlige dataspor ved hjælp af big data og kunstig intelligens på Roskilde Festival. Formålet er at finde ud af, hvordan kunstig intelligens kan forudsige menneskemængders be ...

Læs mere

Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

Nyeste IT-job fra Jobfinder

luk
close