19-10-2018 05:18:31

Brug MUS til at holde dig markedsklar

Områdechef i IDA Peter Leth anbefaler, at du her i starten af året tænker over dine planer for fremtiden, så du kan gå proaktivt til din MUS.
9. jan. 2017 Af IDA Learning
<p>Det er dit og kun dit ansvar at arbejde for, at dine ambitioner, drømme og planer bliver ført ud i livet, siger områdedirektør i Ledelse, karriere og kompetence i IDA Peter Leth.</p>

Det er dit og kun dit ansvar at arbejde for, at dine ambitioner, drømme og planer bliver ført ud i livet, siger områdedirektør i Ledelse, karriere og kompetence i IDA Peter Leth.

Bevar din markedsværdi

Husk at holde dine kompetencer ved lige. Når du efteruddanner dig, øger du din markedsværdi på arbejdsmarkedet - både for dig selv, for kollegerne og for virksomheden.

Se IDAs kurser

Tag dine drømme og karriereønsker alvorligt og få planlagt dit arbejdsliv. Det er godt at gøre status over, hvordan du holder dig markedsklar og skarp, så du har en aktiv plan, når du møder til MUS primo 2018.

”Det er dit og kun dit ansvar at arbejde for, at dine ambitioner, drømme og planer bliver ført ud i livet. Tiden går stærkt, og alle har travlt – så det er dybest set kun dig selv, der præcis ved, hvor du vil hen med din karriere,” siger områdedirektør i Ledelse, karriere og kompetence i IDA Peter Leth.

Det er derfor vigtigt at tage dialogen om dine drømme og ambitioner med din chef til MUS, som typisk ligger i første kvartal. For i den travle hverdag er det ikke sikkert, at din leder ser signalerne om, hvor du gerne vil hen med din karriere.

Vær din egen karriere-lykkesmed

Når vi starter et nyt år – og MUS står for døren – er det en god idé at kigge tilbage på opgaver, du trives med – og at kigge frem på opgaver og projekter, som du har lyst til at være en del af eller løse i fremtiden.

”Det handler om at finde ud af, hvor du er på vej hen i din karriere. Ligesom Alice i Eventyrland siger: ”Hvis det er ligegyldigt, hvor du skal hen, så kan man gå med det samme.” Men hvis du skal have en plan og en retning, skal drømmene og ønskerne planlægges,” siger Peter Leth, der kalder det at være sin egen karriere-lykkesmed. 

Bliv inspireret af andre

Peter Leth anbefaler, at når du har fået formuleret dit karrieremål, kan du søge efter kolleger og andre i dit netværk, som har en karriere, der ligner det, du drømmer om.

”Tjek dem ud på LinkedIn og se på deres profiler. Hvad de har arbejdet med for at nå deres mål?  Hvilken baggrund har de uddannelsesmæssigt? Hvor kan du finde inspiration? Du kan også invitere dig selv ud på kaffe med folk i dit netværk, som kan give dig inspiration og sparring,” siger han.

Hold fast i det du vil

Når du sætter dine 2018-mål, er det vigtigt, at du selv tager ansvar for at nå dem.

”Når du taler med din chef om dine drømme og udviklingsønsker, skal du holde fast i, det du gerne vil. Du skal være loyal over for dine drømme. Og indser du, at du ikke kan få opfyldt dine mål, må du overveje om du skal forfølge dem på en anden arbejdsplads,” siger Peter Leth.

70/20/10 mulighederne

Du skal tænke på, at dine muligheder for at udvikle dig kan hentes flere steder. Peter Leth taler om 70/20/10-forholdet.

”70 procent af udviklingen skal du finde i jobbet, 20 procent gennem en coach, mentor eller erfaren kollega og kun ti procent er gennem reel træning og uddannelse. Derfor skal du overveje, hvor dine udviklingsmål passer ind. Du skal gøre det konkret, når du møder op til MUS,” siger han.

Hvad kan du lære i jobbet? Hvis du for eksempel gerne vil være leder, er der så en studentermedhjælper, du kan få ansvaret for? Kan du blive projektleder – og måske tage noget uddannelse i projektledelse? Er der en leder, der kan være din coach?

Vær på forkant

Det er smart at være forberedt til MUS-samtalerne – også selvom det kursus, du mener matcher dine karrieredrømme, først er til efteråret.

”Det er smart at være på forkant. Man siger jo også, at heldet tilsmiler dem, der er flittige og arbejder bevidst mod et mål. Så tænk nu over dine planer for fremtiden og sig det højt til din leder,” lyder rådet fra Peter Leth.

Bliv klar til MUS-samtalen
Bliv klar til MUS-samtalen

Går du og tænker på din næste medarbejderudviklings-samtale? Og er du i tvivl om, hvordan du bedst forbereder dig til den vigtige samtale, og hvordan du opnår det resultat, som du har sat næsen op ...

Læs mere
MUS: Tre tip til udviklingssamtalen
MUS: Tre tip til udviklingssamtalen

Sådan får du det mest optimale ud af din MUS. Ingeniørforeningen IDAs egen direktør for Ledelse, Karriere og Kompetence, Peter Leth giver her sine bedste råd til, hvordan du opnår det fulde udbytt ...

Læs mere
Sådan planlægger du din karriere
Sådan planlægger du din karriere

Det er en god idé at stoppe op, få snuden ud af plovfuren og overveje med dig selv, hvad et godt job er, lyder rådet fra karriererådgiver Morten Esmann.

Læs mere
Dine kompetencer fra uddannelsen bliver hurtigt forældede
Dine kompetencer fra uddannelsen bliver hurtigt forældede

Det er dine kompetencer, du skal finde trygheden i. Ikke i det faste job eller den virksomhed, du er ansat i. Det fortæller karriererådgiver Kim Knudsen.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close