18-10-2018 07:18:01

Hver måned har Rolf Ask Clausen en aktuel gæst i studiet. Du kan foreslå emner før, deltage med spørgsmål under, og diskutere videre bagefter.

Crispr: “Før skød vi med spredehagl, nu sigter vi”

Crispr: Crispr er en fantastisk nyskabelse inden for biotek, fordi man kan lave ændringer i DNA langt hurtigere og billigere, fortæller Bjørn Gunnar Voldborg, Director CHO Cell Line Development.
23. sep. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

Crispr er en fantastisk nyskabelse inden for biotek, fordi man kan lave ændringer i DNA langt hurtigere og billigere, fortæller Bjørn Gunnar Voldborg, Director CHO Cell Line Development.

Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats - eller bare Crispr er på få år blevet en af de suverænt mest lovende teknologier inden for biotek.

Bjørn Gunnar Voldborg har beskæftiget sig med molekylær biologi i mere end 25 år, de sidste 20 år med fokus på produktion af rekombinante proteiner til forskning og medicinsk behandling. De sidste 4 år har han ledet et projekt der har til formål at udvikle bedre mammale ”cellefabrikker” til produktion af terapeutiske proteiner. Tirsdag var han på besøg i IDA Fremtidsupdate, hvor han fortalte grundigt om, hvordan arbejdet med Crispr skrider frem.

Han hæfter sig især ved, at Crispr kan lave ændringer i DNA langt hurtigere og meget mindre tilfældigt.

“Før var det langt hen ad vejen, at man skød med spredehagl, og så var man heldig at ramme et eller andet, som man så tog og kørte videre. Nu sigter vi. Så nu ved vi, at det er det der, vi går og laver,” siger han.

Med Crispr kan man effektivt og specifikt redigere i levende cellers arvemasse, og derved lave ændringer i cellerne i forhold til egenskaber som man ønsker at fjerne eller tilføre. Denne teknologi giver nogle helt nye muligheder for at bygge ”cellefabrikker” og derved at skabe bedre, mere miljøvenlig og billigere processer indenfor produktionen af kemikalier, medicinske stoffer og terapeutiske proteiner. Det giver næsten uanede muligheder.

“Jeg tror, man vil være i stand til at producere en masse proteiner, som man ikke kan i dag. Og det vil rent faktisk kunne give nogle behandlinger, som man ikke kan i dag. For man ved egentligt godt, at det her protein vil nok kunne gøre det her, men vi kan ikke producere det på en måde, så det giver mening,” siger han.

Bjørn Gunnar Voldborg peger også på, at det vil blive muligt at lave vacciner, ligesom det vil kunne få stor indflydelse på fx stamcelle-teknologi.

Se hele interviewet med Bjørn Gunnar Voldborg som webinar eller gense ældre udgaver af Fremtidsupdate

Fremtidsupdate - Teknologisk TV-avis
Fremtidsupdate - Teknologisk TV-avis

Hver måned har Rolf Ask Clausen en aktuel gæst i studiet. Du kan foreslå emner før, deltage med spørgsmål under, og diskutere videre bagefter.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close