18-10-2018 07:55:54

CRISPR kommer til et menneske nær dig i 2018

I 2018 bliver der for alvor startet forsøg op med CRISPR-værktøjet i både Europa og USA. Forskere håber på at kunne behandle patienter med forskellige blødersygdomme.
21. dec. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Der har længe været talt meget om CRISPR, og hvad værktøjet kan komme til at betyde for sygdomsbehandling. Og nu ser det ud til, at patienter kan blive behandlet med CRISPR-baseret terapi i 2018 i både USA og Europa i hvert fald som en forsøgsordning. Det skriver MIT Technology Review

Det ser desværre ikke ud til, at det bliver alle former for sygdomme, som CRISPR kommer til at kunne kurere lige foreløbig.

CRISPR Therapeutics, der har base i Cambridge, Massachusetts, er den første virksomhed, som har søgt om tilladelse fra de europæiske myndigheder til at påbegynde deres forsøg næste år, men også USA står for døren, og de påtænker at søge om tilladelse i starten af 2018.

Virksomheden vil bruge genredigeringsværktøjet til at fixe generiske defekter på patienter med fx blodsygdomme som beta-talassæmi og seglcelle anæmi.   

Omkring 15.000 mennesker i Europa lider af beta-talassæmi og omkring 100.000 i USA har seglcelle anæmi. Begge er generiske sygdomme, der er forekommet pga. genetiske mutationer i genet, der laver hæmoglobin, et vigtigt protein i de røde blodceller der bærer oxygen gennem kroppen.  

CRISPR Therapeutics er ikke de eneste, som vil bruge CRISPR til at kurere seglcelle anæmi, også Stanford University School of Medicine vil søge om autorisation. Men de har to forskellige tilgange til, hvordan man kurerer sygdommen.

Begge grupper udvinder stamceller fra patiens knoglemarv og forandrer dem ved hjælp af CRISPR. Men i stedet for at prøve at fixe det defekte gen i seglcellen, så bruger CRISPR Therapeutics værktøjet til at få cellerne til at producere et andet protein, en spædbarnsversion af hæmoglobin. De modificeret celler vil derefter blive ført tilbage i patienten. Samme metode vil blive anvendt på personer med talassæmi. Stanfords forskere vil i stedet forsøge at korrigere mutationen direkte i hæmoglobingenet for at konvertere seglceller til normale celler.

Stanford University og CRISPR Therapeutics er ikke de eneste, som skal starte forsøg i 2018. University of Pennsylvania er allerede blevet godkendt til at starte deres forsøg, men de ved ikke endnu, hvornår de påbegynder dem. I Kina er man også I gang med at påbegynde flere forsøg med teknologien.

Og selvom de fleste påbegynder forsøgene i 2018, så kan man ikke vide med sikkerhed, om der kommer til at ske noget banebrydende inden for CRISPR-teknologien næste år. Men teknologien vokser, og måske du møder et menneske nær dig, der er i gang med en CRISPR-behandling.

Du kan læse mere om forsøgene med CRISPR på MIT Technology Review

Crispr
Crispr

Clustered regularly interspaced short palindromic repeats - eller bare CRISPR er forskernes nyeste genetiske værktøj og lidt af en revolution. Vi har samlet en række artikler på denne side. 

Læs mere
CRISPR skaber fedtfattigt bacon
CRISPR skaber fedtfattigt bacon

Kineserne har med genteknologien CRISPR skabt en fedtfattig gris. Det kan gavne alle bacon-elskerne.

Læs mere
Crispr: “Før skød vi med spredehagl, nu sigter vi”
Crispr: “Før skød vi med spredehagl, nu sigter vi”

Crispr: Crispr er en fantastisk nyskabelse inden for biotek, fordi man kan lave ændringer i DNA langt hurtigere og billigere, fortæller Bjørn Gunnar Voldborg, Director CHO Cell Line Development.

Læs mere
CRISPR vil revolutionere fødevareproduktionen
CRISPR vil revolutionere fødevareproduktionen

Inden for de næste par år vil du du kunne spise CRISPR-ændret korn i din havregryn eller CRISPR-ændret hvede i din pasta. Genteknologien CRISPR er i gang med at revolutionere fødevareproduktionen ...

Læs mere

Deltag i debatten

Sundhedsteknologi - Nyheder og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close