21-09-2018 02:46:03

CRISPR skaber fedtfattigt bacon

Kineserne har med genteknologien CRISPR skabt en fedtfattig gris. Det kan gavne alle bacon-elskerne.
9. nov. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

Bacon består hovedsaligt af fedt, men det skal det ikke blive ved med, hvis vi spørg et kinesisk forskerhold. For hvem vil ikke gerne mæske sig i store mængder bacon og samtidig sparre på kalorierne.

En række forskere har ved hjælp af genredigeringsværktøjet CRISPR-CAS9 skabt et kuld af smågrise, der har en lavere fedtprocent end normale grise, og som også er bedre til at modstå kulde. Det skriver Politiken

Hvis de genmanipulerede grise får lov at avle, vil de kunne skabe en stor fedtfattig kødproduktion.

”CRISPR-Cas9-teknologien kan bruges til at lave meget præcise genetiske ændringer i husdyr, som kan forbedre kødkvaliteten og dyrets velfærd på en og samme tid”, siger professor Poul Hyttel fra Københavns Universitet om det aktuelle forskningsresultat, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences, til Politiken.

Forskerne har brugt CRISPR-teknologien til at klistre og klippe i arvemassen på bindevævscellerne fra en gris, hvor det er lykkedes dem at geninstallere et fedforbrændende gen kaldet UCP1. Bindevævscellerne er derefter blevet sat ind i en tom ægcelle, som blev lagt ind rugesøer, der kunne give liv til 12 grise med en fedtprocent, som var cirka 24 procent lavere end hos normale grise.

En af de genmodificerede hangrise har allerede parret sig og fået et rask afkom, som har arvet den lave fedtprocent.

Læs mere om den fedtfattige gris på Politiken, og om det etiske dilemma ved at genmodificere dyr.

Crispr
Crispr

Clustered regularly interspaced short palindromic repeats - eller bare CRISPR er forskernes nyeste genetiske værktøj og lidt af en revolution. Vi har samlet en række artikler på denne side. 

Læs mere
CRISPR vil revolutionere fødevareproduktionen
CRISPR vil revolutionere fødevareproduktionen

Inden for de næste par år vil du du kunne spise CRISPR-ændret korn i din havregryn eller CRISPR-ændret hvede i din pasta. Genteknologien CRISPR er i gang med at revolutionere fødevareproduktionen ...

Læs mere
Crispr: “Før skød vi med spredehagl, nu sigter vi”
Crispr: “Før skød vi med spredehagl, nu sigter vi”

Crispr: Crispr er en fantastisk nyskabelse inden for biotek, fordi man kan lave ændringer i DNA langt hurtigere og billigere, fortæller Bjørn Gunnar Voldborg, Director CHO Cell Line Development.

Læs mere

Deltag i debatten

Fremtidsteknologi

Nyeste job fra Jobfinder

luk
close