23-09-2018 09:02:57

Dagens bilfabrikanter er som Nokia - lige før de blev smadret af Apple

Selvkørende biler: Selvkørende teknologi vil ændre grundlæggende på bilbranchen. Software vil gå fra at være et addon til en bil til at være det afgørende konkurrenceelement, og firmaet, der laver den bedste software, vinder, mener tech-iværksætteren Marc Andreessen.
24. maj. 2017 Af Rene Pedersen - netværksredaktør
<p>Det firma, som skaber den bedste software vil blive det vindende firma og få den største del af markedet, mener den amerikanske softwareingeniør og serie-iværksætter Marc Andreessen.</p>

Det firma, som skaber den bedste software vil blive det vindende firma og få den største del af markedet, mener den amerikanske softwareingeniør og serie-iværksætter Marc Andreessen.

Praktisk talt alle verdens bilproducenter har i et eller andet omfang meldt sig på banen i forhold til at producere selvkørende biler. Samtidig har nye kombattanter som Tesla, Google og Nvidia også ambitioner om at tage en del af den lukrative kage.

Et af de essentielle spørgsmål, som bliver definerende for fremtidens selvkørende biler, er derfor, om der bliver tale om biler med computerteknologi eller computere med hjul? Ifølge den amerikanske softwareingeniør og serie-iværksætter Marc Andreessen er svaret klart det sidste. Og traditionelle bilproducenter, som ikke forstår dette, vil ende med at lide en skæbne ala Nokias fald fra mobiltelefon-tinderne.

Marc Andreessen er blandt andet kendt for at være med til at bygge verdens første mainstream browser, Mosaic og medstifter af Netscape, ligesom han var blandt de seks første, der blev optaget i World Wide Web Hall of Fame. I dag sidder han blandt andet i Facebooks bestyrelse, og derudover er han kendt som en klar pro-software prædikant. Han har fx skrevet den ofte citerede tese “Software is eating the world”.

Hans pointe er, at Microsoft endte med at dominere computerbranchen via deres software - ikke ved at producere pc’ere. Og Apple blev ikke kun verdens dyreste firma ved at producere telefoner, men også via deres App Store. Og det samme kommer til at ske med bilbranchen. Firmaet med det bedste software vinder.

“Der er ikke én eneste eksisterende, klassisk bilproducent i verden i dag, som vil sige, at det er sådan, det er. De vil alle påstå, at de er bedst til at lave biler, og at software blot er en komponent, som bliver installeret i bilerne,” siger Marc Andreessen i et interview med Bloomberg og fortsætter.

“Men vores tese er, at værdien vil ‘flyde’ til softwarelaget. Hele oplevelsen ved at være i bilen vil blive defineret af software. Og det firma, som skaber den bedste software, vil blive det vindende firma og få den største del af markedet”.

Han peger på telefonproducenter som Nokia, hvor software blot var en addon oven på hardwaren. I det lange løb blev det afgørende for, at Apple, som satsede benhårdt på software, kunne blive markedsledende med deres iphone. Og det samme kommer til at ske med de bilproducenter, der ikke anerkender dette, mener Marc Andreessen. For opkomlinge som Tesla, Uber og Googles Waymo har forståelse for, at softwaren bliver det afgørende.

“Den nye generation af direktører i bilbranchen arbejder alle på dette. De bruger meget tid i Silicon Valley, og måden de formulerer det på er, at de ikke ønsker at blive “The Nokia of cars”,” siger han i interviewet.

Hør hele interviewet hos Bloomberg View, hvor Marc Andreessen også taler om de gamle dage i Netscape, det tidlige internet, investeringer og venture capital.

Selvkørende biler
Selvkørende biler

Den traditionelle bilbranche bliver udfordret af opkomlinge som Google og Tesla, der arbejder hårdt på at være først med selvkørende biler. Men hvornår ser vi de første 100 procent selvkørende bi ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close