12-12-2018 04:16:19

Ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland. Vært: Henrik Føhns.

Danmark har fået et teknologimanifest

Techtopia: Manifesternes tid er ikke forbi, og fredag fik vi et fra teknologiens verden, The Copenhagen Letter. Her appellerer en samling af 150 eksperter til dem, der former teknologien, om at stoppe med at se mennesker som en handelsvare
13. sep. 2017 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>Aydogan Ali Shosswald læser med medinitiativtager Thomas Madsen-Mygdahl det nye teknologiske manifest, The Copenhagen Letter, op under årets Tecfestival. Foto, videoudklip fra Techfestival</em></p>

Aydogan Ali Shosswald læser med medinitiativtager Thomas Madsen-Mygdahl det nye teknologiske manifest, The Copenhagen Letter, op under årets Tecfestival. Foto, videoudklip fra Techfestival

"Til alle jer, der former teknologien i dag. Vi lever i en verden, hvor teknologi forbruger samfundet, etikken og kernen af vores eksistens. Det er tid til at tage ansvar for den verden, vi skaber. Tid til handling, der sætter mennesket før forretning. Tid til at erstatte den tomme retorik om at bygge en bedre verden med en forpligtigelse til reel handling."

Karl Marx og Friedrich Engels gjorde det i 1848, da de skrev Det Kommunistiske Partis Manifest eller bare Manifestet. I nyere tid og i en lidt mere kuriøs sammenhæng rejste Lars von Trier sig op og kastede om sig med røde flyveblade i Paris og læste hans og Dogme-brødrenes filmmanifest op. Men manifesternes tid er ikke ovre, og du har netop fået starten på Danmarks nye teknologimanifest, The Copenhagen Letter.

Til den nu overståede Techfestival i København var én af hovedmålene at nedskrive et manifest, der kan vise vejen for teknologiens udvikling, der er fri for fremtidsdystopier om enden på privatlivets fred eller en kunstig intelligens, der løber løbsk. En vej, der snor sig fremad med mennesket i centrum frem for teknologien og ikke mindst frem for forretningsmodeller.

Iværksætterne Aydogan Ali Shosswald og Thomas Madsen-Mygdahl har i den anledning samlet 150 fremtrædende meningsdannere fra den internationale teknologiscene i en gammel hangar på Refshaleøen, som Ingeniørforeningens nye teknologipodcast Techtopia har besøgt.

Det fantastiske internet

Ifølge forfatter og teknologifilosof, Tor Nørretranders, er det på høje tid at sætte sig ned og tænke over, hvad vi vil med teknologien fremover.

"Vi har jo været meget begejstrede over mange år over, at internettet tilførte vores liv fantastisk mange vidunderlige ting og skabte forbindelse mellem mennesker og fik folk ind i den store offentlighed, der ikke var der før. Altså virkelig mange positive ting," siger Tor Nørretranders til Techtopia.

Techtopia podcast

Her finder du Techtopia podcast:

Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland.

Bliv medlem af Techtopia Backstage på Facebook.

Vært: Henrik Føhns.

Gode råd om podcast.

Ingeniørforeningen, IDA producerer og udgiver Techtopia i samarbejde med Ingeniøren og partnerne AM Hub, MCH Messecenter Herning, Innovation Centre Denmark og IDA Forsikring. Læs mere om partnerne her

Techtopia podcast

Tor Nørretranders er blandt de 150 udvalgte, som over 48 timer skal udvikle et slagkraftigt teknologimanifest. Blandt andet skal de hænge små post-its op på en opslagstavle, der beskriver, hvad de gerne vil af med i forbindelse med teknologien.

"Nu er det ligesom om, at kræfterne er blevet suget ud af det, og der er nogle meget store firmaer som Google, Apple og Amazon, der sætter sig på det. Spørgsmålet bliver nu, om vi kan blive ved med at snakke teknologi på den samme måde, og har vi været naive i vores måde at snakke om den på?" siger Tor Nørretranders.

Men er der stadig brug for manifester? Har det almen interesse, eller ender det ud i teknologifolkets egen lille fristil? Det vil tiden vise, siger Tor Nørretranders, der mener, at forsøget ikke er spildt, lige meget om det bliver det ene eller det andet resultat.

The Copenhagen Letter

Fredag aften på Techfestivalens Space10-scene træder initiativtagerne bag manifestet, Aydogan Ali Shosswald og Thomas Madsen-Mygdahl, så frem på scenen i Kødbyen med et enkelt stykke A4-papir. The Copenhagen Letter har de kaldt det, og patriotismen er ikke til at tage fejl af.

"Vi er klar til at tjene vores samfund som borgere, ikke kun virksomheder. Vi vil udnytte de midler, vi besidder til at skubbe samfundet og dets institutioner fremad. Lad os bygge med tillid. Lad os bygge for ægte gennemsigtighed. Vi er digitale borgere, ikke kun forbrugere," lyder det på engelsk fra den tyske iværksætter Aydogan Ali Shosswald.

Manifestet adresserer især de enorme forretninger, der baserer sig på at udnytte oplysninger om vores færden på internettet, såsom Google og Facebook, som dog ikke er nævnt specifikt.

"At behandle hinanden som handelsvarer, som man kan trække maksimal økonomisk værdi ud af, er ultimativt dårligt ikke kun for vores samfund som et komplekst, sammenhængende hele, men for os alle hver især."

Manifestet indeholder også en appel til dem, der beskæftiger sig med teknologi, om at tænke på menneskelighed frem for mennesket, når nye tjenester eller forretninger udvikles.

"Vi vil ikke tolerere design for afhængighed, bedrag og kontrol. Vi må designe værktøjer, som vi vil elske, at vores kære bruger. Vi må sætte spørgsmålstegn ved vores intentioner og lytte til vores hjerte. Lad os bevæge os fra menneskecentreret design til menneskelighedscentreret design," siger Aydogan Ali Shosswald.

Du kan høre hele manifestet og hele udsendelsen på Techtopia.dk eller direkte på iTunes.

Techtopia #17: The Copenhagen Letter, et manifest om mennesker og teknologi
Techtopia #17: The Copenhagen Letter, et manifest om mennesker og teknologi

Podcast: Ugen der gik på Techfestival, hvor fremtiden skulle indrettes. Vi fik et manifest for teknologisamfundet. Der var bøger til fremtidens tech-borgere. Og nye kunstige stemmer til smartphonen skabt a ...

Læs mere
Techtopia #16: Selvkørende el-biler forandrer 100 år gammelt firma
Techtopia #16: Selvkørende el-biler forandrer 100 år gammelt firma

Podcast: Vi kører en tur i en selvkørende el-minibus. Den er en del af den omstilling, som Semler Gruppen har kastet sig selv ud i. Firmaet har 100 års historie med import af biler, men fremtiden byder på ...

Læs mere
AI Etik skal designes ind fra bunden
AI Etik skal designes ind fra bunden

Kunstig intelligens er snart overalt, og det frigiver både enorme mængder produktivitet og store etiske problematikker. Det sidste skal vi lovgive os ud af, mener Innovation Labs Peter Froberg.

Læs mere
Etik forhindrer os i at ændre på os selv
Etik forhindrer os i at ændre på os selv

Video: Til Driving Health Tech konferencen fortalte Peter Eduard, chefkonsulent samt ekspertrådgiver for EU-kommissionen inden for ny teknologi og etik, hvordan man med teknologien kan skabe helt fantast ...

Læs mere

Deltag i debatten

Jobfinder - Freelanceopgaver

luk
close