11-12-2018 08:47:43

Den 24. januar 2019 sætter konferencen Industri 4.0 - Fremtidens intelligente Industri - fokus på fremtidens produktion. Eksperter deler ud af deres viden og erfaringer, og du vil møde masser fagfæller. Tilmeld dig her.

Dansk Big Data-teknologi inspicerer æg og kyllinger

Version2: Dansk visionsteknologi anvender big data til at kvalitetssikre fødevareproduktionen af æg og kyllinger ved at afsløre blod, brækkede vinger eller revner i æg.
14. nov. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen

I dag er man allerede langt fremme med teknologi til visionbaseret kvalitetskontrol og automatisering af visionsrobotter. Visionsystemer er ét af flere værktøjer, der kan give Big Data sit gennembrud i fødevareindustrien.

En af de virksomheder, som benytter big data, er IH Food i København, som er et 16 mands stor vision-virksomhed, der fremstiller robotter- og visionsystemer til fødevareindustrien. IH Food har primært udviklet løsninger til inspektion af æg og kylling med hele 400 æggeinspektions systemer installeret over hele verden siden 2006. Et system der kan inspicere 60 æg i sekundet med op til 16 billeder af hvert æg, skriver Version2.

Til at inspicere kyllinger har IH Food i samarbejde med Linco Food Systemet udviklet et visionsystem kaldet ClassifEYE, der bruges på kyllingeslagterier. Systemet består af flere rør i stål med kamera og lys monteret, hvor den fra flere vinkler kan inspicere de skoldede og plukkede slagtekyllinger for at undgå kyllinger med skader som blødninger, revet skind, uønskede fjer osv.

Systemet kan klare op til fire fugle i sekundet svarende til 13.000-14.000 kyllinger i timen. Det stiller det store krav til softwaren som hardwaren, forklarer Tue Mørck, adm. direktør hos IH Food, til Version2.

”Vi skal bruge de rigtige kameraer med den rigtige opløsning, det rigtige lys og de rigtige algoritmer. Og samtidig skal systemet være robust, for det koster kassen, hvis det lige pludselig bryder ned,” siger han. 

Dansk Industri har vurderet, at den danske fødevareindustri kan forbedre sin produktivitet med fem-seks procent, hvis fødevareindustrien bliver bedre til at anvende Big Data. Det svarer til en gevinst på cirka 8 mia. kr. årligt.

”Vi arbejder hårdt hen imod, at de her visionsystemer bliver standard i de fleste slagterier. Vi ser, at maskinleverandører som Linco er begyndt at lave de her Big Data-systemer, så nu tror vi på, at det nok skal blive til virkelighed,” siger Tue Mørck.

Ud over æg og kyllinger har IH Food lavet udviklingsarbejde inden for inspektion af fisk, samt en robot der ved hjælp af vision kan skære spidsryggen af en halv gris.

Du kan læse mere om IH Food og se en grafik over, hvordan systemet inspicerer kyllinger på Version2 samt deltage i debatten.


Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

Nyeste IT-job fra Jobfinder

luk
close