10-12-2018 05:34:52

Ugentlig podcast om teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning – krydret med interview og reportage fra ind- og udland. Vært: Henrik Føhns.

Dansk Google-pionéer vil revolutionere IoT-verdenen

Techtopia: Lars Bak har været med til at udvikle en af verdens mest populære internetbrowsere. Nu har han kastet sig over en helt ny måde at arbejde med IoT-enheder.
Ajourført den 2. okt. 2018 Af Morten Scriver Andersen - Journalist
<p><em>I maj snakkede Henrik Føhns under Internet Week Denmark i Aarhus med Google-pionéeren Lars Bak, der netop havde startet sin nye virksomhed. Foto, Henrik Føhns</em></p>

I maj snakkede Henrik Føhns under Internet Week Denmark i Aarhus med Google-pionéeren Lars Bak, der netop havde startet sin nye virksomhed. Foto, Henrik Føhns

De kan indstille stuetemperaturen i dit hjem, optimere dit benzinforbrug og spare landbruget for millioner af kroner ved automatisk at monitorere vanding af marker efter behov. Og alt muligt andet.

Små internettilkoblede enheder dukker op i alverdens hjem og i industrien. Men når talen falder på Internet of Things (IoT) og de mange muligheder, teknologien giver, lander diskussionen lynhurtigt på sikkerhedsspørgsmålet. For hvad hvis nogen hackede sig ind i dit hjem eller din virksomhed gennem en enkel gammel IoT-enhed.

Det er et kendt problem, at IoT-enheder kan udgøre et sikkerhedshul, fordi en tilstrækkelig sikkerhed ikke er tænkt ind i dem fra start, eller at de ikke har fået opdateret deres software.

Det vil den danske Google-pionéer Lars Bak, der er blandt talerne på dette års Driving IT-konference, gerne til livs. Med sin nye startup Toitware vil han gøre det nemmere at opdatere IoT-produkterne.

”Der er en masse Internet of Things ude i verden, men de er meget statiske og svære at opgradere, når de først er placeret i produktion. Så skal man ud og have fat i den og sætte ny software i. Vi (Toitware, red.) kan sørge for, at man har et system, hvor vi kan opgradere softwaren dynamisk fra et centralt sted, som gør, at folk ikke skal ud og opdatere software på de enkelte devices,” fortalte Lars Bak til IDAs teknologipodcast, Techtopia tilbage i maj.

11 år hos Google

Lars Bak har ellers siddet trygt bag sin computer hos Google gennem de seneste 11 år. Her har han udviklet en del af den populære internetbrowser Google Chrome, som i dag har over 2 milliarder brugere. Men for 6 måneder siden startede han med to tidligere Google-kollegaer Toitware. De har siden siddet på Lars Baks gård og udviklet på deres løsning, som de tror på kan gøre en forskel for sikkerheden i IoT-teknologien.

Toitware vil stille en platform til rådighed, der afvikler software. De vil dels gøre det lettere at lave IoT-enheder, og så vil de via en central platform gøre det muligt for IoT-udviklere løbende at opdatere deres software, som vi kender det fra almindelige computerprogrammer. De vil med Lars Baks ord føre moderne programmering ind i IoT-verdenen.

Lars Bak er ikke helt uerfaren i disciplinen at starte en ny virksomhed. Han har været med til at stifte 5 startups samtidig med, at han har vekslet mellem store virksomheder som Google.

”Det er en meget god vekselvirkning til at lære noget nyt og så presse nogle produkter ud, der bliver brugt af mange mennesker. Efter 11 år hos Google bestemte jeg mig for, at det var tid til at forlade email, møder og rejser og tilbage til programmering igen. Det er faktisk det, der ligger tættest på mit hjerte,” fortæller Lars Bak, der er uddannet datalog for 30 år siden.

Potentiale i markedet

Det er ikke forretningsdelen, Lars Bak interesserer sig mest for. Alligevel har han en klar fornemmelse af, at der ligger et stort potentiale i IoT-markedet.

”Vi synes det er interessant for markedet, fordi de her IoT-devices har nået en prisklasse på ned til 2 dollars. Det gør, at der vil ske en eksplosion i internetforbundne devices. Næsten alt hvad du forestiller dig, der har strøm derhjemme, vil kunne kobles på,” forudsiger han.

Efter 3 måneder har Lars Bak og hans to kollegaer endnu ikke alle løsningerne på den tjeneste, de vil udvikle. Derfor giver det ro, at der ikke allerede er lavet aftale med kunder og investorer.

”Vi regner med at bruge i år og en del af næste år til at implementere de ideer, vi snakker om, og så først bagefter gå ud og snakke med venturekapitalister og kunder,” siger han til Techtopia.

Interviewet er fra Techtopia-episoden fra 17. maj 2018.

Du kan møde Lars Bak og hans kollega Kasper Lund 2. november, når de på Driving IT vil fortælle om deres nye IoT-platform.

Techtopia 53: Dansk Google-pionér laver ny IoT-start-up
Techtopia 53: Dansk Google-pionér laver ny IoT-start-up

Podcast: Lars Bak er den virtuelle maskines mester. Det har han bevist med sit arbejde i maskinrummet på Googles browser Chrome. Nu har han forladt Google for at revolutionere Internet of Things (IoT) med ...

Læs mere
Hvad er Internet of Things, og hvad bruger vi det til?
Hvad er Internet of Things, og hvad bruger vi det til?

Internet of Things: Det hele startede med en brødrister, og i starten af 2017 var 8,4 milliarder ting forbundet til internettet. Internet of Things-bevægelsen stormer fortsat fremad, men hvad er det egentlig for noge ...

Læs mere
Techtopia 52: Hvad laver Uber i Aarhus?
Techtopia 52: Hvad laver Uber i Aarhus?

Podcast: Du tror måske, at Uber har forladt Danmark? Men du tager fejl. Selvom der ikke kører Uber biler i gaderne, så er firmaet stadig i Danmark.

Læs mere
Techtopia 50: iPhone afslører, om du er skæv
Techtopia 50: iPhone afslører, om du er skæv

Podcast: Sensorer, som kan afgøre om du har røget dig skæv, og sensorer opereret ind i hjernen for at undgå epilepsianfald helt automatisk, fordi sensoren læser og lærer vores hjernebølger og helt automati ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close