15-10-2018 17:33:12

Dansk programmering er og forbliver verdensklasse

Danske programmeringssprog er blandt verdens mest populære, men hvordan har de udviklet sig, og hvad byder fremtiden inden for sprogene?
13. okt. 2015 Af Maria Behrendt - Ingeniøren
Programmeringssprogene C++, C# og PHP har dansk oprindelse.
Programmeringssprogene C++, C# og PHP har dansk oprindelse.

Er det en særlig dansk evne at være dygtig til at udvikle programmeringssprog? Noget kunne tyde på det. Da det amerikanske branchemagasin IEEE Spectrum i juli lavede en opgørelse over de ti mest populære sprog på verdensplan, havde hele tre dansk oprindelse: C++, C# og PHP, som ligger på henholdsvis 3.-,5.-, og 7. pladsen.

Bag C++ står den 64-årige danske datalog Bjarne Stroustrup, der opfandt sproget, som især har været populært til udvikling af computerspil, i begyndelsen af 1980’erne. I dag er C++ måske ikke det mest moderigtige sprog, men ifølge ophavsmanden er årsagen til den stadige popularitet klar: “Intet andet sprog, der kan håndtere kompleksitet, kører så hurtigt som C++,” sagde Bjarne Stroustrup i et interview med Infoworld sidste år, hvor han også forklarer, hvordan C++ disse år bliver forbedret, så udviklere får flere redskaber til at skrive bedre kode. 

Sproget C# (udtales ‘C Sharp’), der er baseret på C++ kom til verden i år 2000. Sproget er udviklet af Microsoft med danske Anders Hejlsberg, der er en af Microsofts 14 chefarkitekter, i spidsen. Anders Hejlsberg er også kendt som manden bag Turbo-Pascal og Delphi. Han vandt den danske it-pris sidste år. Den seneste version af C# hedder C# 6.0 og er fra 20. juli i år. Du kan læse mere om de vigtigste features i 6.0-udgaven her.

Det tredje danskudviklede sprog er server-side sproget PHP, som er skabt af den dansk-canadiske softwareudvikler Rasmus Lerdorf i midten af 90’erne. Rasmus Lerdorf er kendt som en væsentlig figur i open source-bevægelsen, og PHP er derfor naturligvis et open source-programmeringssprog. Selvom PHP har gennemgået store ændringer, siden det kom til verden i 90’ernen, er det først nu, at sproget får en formel specifikation af syntaks og semantik. Hidtil er det lykkes udviklerne at holde styr på det uden, men særligt Facebook, der er storforbruger af PHP, har presset på for at få formaliteterne i orden. Du kan se den seneste udvikling af specifikationen fra 24. august 2015 her.

Ser man på fremtiden indenfor programmeringssprog, er det klart, at der er ved at ske en mindre revolution, som nogle it-kyndige vægrer sig ved: Det skal være lettere for almen mand at programmere blandt andet apps og de ‘små ting, som udgør fremtidens Internet of Things (IoT). Derfor har de to giganter Apple og Google lanceret henholdsvis programmeringssproget Swift til at lave iOS-apps og Mac-programmer og Fletch, der baserer sig på Google Dart og kan bruges til programmering af IoT-enheder. Den primære frygt fra programmører, udviklere og andetit-folk er, at det bliver for let for for mange at programmere skrammel, som da Microsoft i 1994 lancerede Visual Basic.


Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

Nyeste IT-job fra Jobfinder

luk
close