18-10-2018 22:30:29

Danske Arkitektvirksomheder: Vi spilder millioner på projektkonkurrencer

Byggeri: Rapporten Transaktionsomkostninger ved projektkonkurrencer dokumenterer ifølge Danske Arkitektvirksomheder, at der spildes tid og penge på at behandle projektkonkurrencer.
9. jun. 2016 Af Rene Pedersen - netværksredaktør

“Konkurrencer er dyre og koster alle parter mange millioner af kroner”. Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse fra Danske Arkitektvirksomheder.

Foreningen, der har til formål at varetage de rådgivende arkitektvirksomheders interesser, har i flere år peget på, at der spildes enorme ressourcer ved offentlige projektkonkurrencer, og det skulle ifølge Danske Arkitektvirksomheder være dokumenteret nu. De mener, at bygherrerne synes at have glemt hovedformålet med projektkonkurrencen – nemlig skitseringen af en løsning.

I dag afvikles projektkonkurrencer som om, der er tale om indkøb af færdige produkter, fx biler, bleer eller kontormøbler. Og det er blandt andet her, at det går galt. For indkøb af biler og bleer kan ikke sammenlignes med byggeriet af en skole, et museum eller et sygehus. Og der spildes mange tusinde embedsmandstimer på at beskrive, indhente og behandle informationer, der aldrig bliver brugt til noget.

”Det er jo ekstremt nedslående. Der findes ingen vindere her. Vores medlemmer – arkitektvirksomhederne – investerer mange tusinde timer og store millionbeløb i konkurrencer, hvor de skal lave beregninger, producere 3D modeller og andet materiale som ikke har noget med selve hovedideen at gøre - og som ofte slet ikke tillægges vægt, når vinderen skal findes. Konkurrencekonceptet bruges simpelthen forkert,” siger Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder.

I undersøgelsen bliver der stillet skarpt på fire projekter. De udvalgte projekter er udbygning af Panum i København, supersygehuset DNV-Gødstrup nær Herning, Diakonissestiftelsens Sundhedshus og Atriumgård på Frederiksberg og Dansk Talent Akademis nye campus i Holstebro.

Parterne bag undersøgelsen understreger, at det dog ikke er selve projektkonkurrencen, der er noget galt med. Den er nemlig god til at generere nye idéer og til at skabe det rigtige projekt for bygherren. Men der er store udfordringer med måden offentlige bygherrer håndterer konkurrencer på. Jesper Pagh – direktør i Akademisk Arkitektforening, uddyber:

”Mængden af informationer slører for dét, projektkonkurrencen faktisk skulle hjælpe bygherren med. Hvis dørgreb og fodlister fylder hele udsynet, når ingen i bund med at se på det vigtigste – nemlig at finde ud af, hvordan selve bygningen skal skrues sammen, så den kan fungere efter hensigten. Dørgreb og fodlister er nok det sidste, bygherren skal være bekymret for.”

Analysen er udarbejdet af Danske Arkitektvirksomheder og Akademisk Arkitektforening med støtte fra Dreyers Fond.

Læs resume af undersøgelsen
Læs hele undersøgelsen

Interesserer du dig for byggeri? Meld dig ind i et af IDAs netværk: 

Meld dig ind i IDA Byg
Meld dig ind i IDA Byg

Som medlem af IDA Byg får du rig lejlighed til at holde dig ajour med den teknologiske udvikling på bygge- og anlægsområdet, og du møder 4000 ligesindede med samme faglige interesser som dig selv.

Læs mere
Meld dig ind i IDA Bygningsfysik
Meld dig ind i IDA Bygningsfysik

I IDA Bygningsfysik arbejder vi for at udbrede kendskabet til bygningsfysiske forhold i alle led inden for byggeriet; fra forskning til udførelse.

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close