11-12-2018 08:26:30

Danske ingeniørers succes på kickstarter:"Alle skal have råd til en wattmåler"

Den danske startup-virksomhed SENSITIVUS gauge, der producerer billige wattmålere, har på blot få dage nået deres kampagnemål på Kickstarter.
10. aug. 2016 Af Katja Isabel Romme Simonsen
<p>Når man ejer en SENSITIVUS gauge wattmåler bliver man en del af Team ZWATT.</p>

Når man ejer en SENSITIVUS gauge wattmåler bliver man en del af Team ZWATT.

Professionelle atleter inden for cykelsporten og triathlon har for længe siden fået øjnene op for, at watt er en nødvendighed at måle, hvis man skal få det optimale ud af træningen. Men wattmålerne er også blevet populære hos motionister på de danske landeveje.  

På blot 10 dage har startup-virksomheden SENSITIVUS gauge, der producerer wattmålere til cykler, indsamlet 760,662 kr. på Kickstarter. Succesen skyldes ifølge Rolf Østergaard, der er adm. dir. i SENSITIVUS gauge, at deres vision fra start har været, at alle skal have råd til en wattmåler.

”Flere kører med en cykelhjelm, der koster mere end vores wattmåler. Det er helt sikkert en god del af forklaringen. Rigtig gode priser på Kickstarter er fristende for mange,” forklarer han.

En anden del af forklaringen skyldes deres testhold kaldet Team ZWATT, som testkører wattmålerne, mener Rolf Østergaard.

“Vi kan se, at mange reagerer positivt på den hold-ånd, vi forsøger at skabe omkring vores wattmålere. Det er motiverende og attraktivt at deltage i et fællesskab,” siger han.

For flere og flere cykelryttere er tal også blevet en vigtig del af træningen. Løb som TdF understreger fx, at watt er et vigtigt parameter at måle sig selv på.

”Den simpleste strategi for at komme hurtigt fra A til B på en cykel er at give præcis så meget gas, som du kan holde til over den periode – hele vejen. Ved at træne med watt lærer du, hvor meget du kan yde. Forsøger du at give for meget gas, kommer du bare til at betale dobbelt senere. Så det kan ikke svare sig,” forklarer Rolf Østergaard.  

Det startede med en ny type lasersensor

Idéen til wattmålerne opstod for omkring tre år siden på Risø. En gruppe forskere derude havde en idé til, hvordan man med en ny type lasersensor kunne bygge en wattmåler til cykler. På det tidspunkt lå priserne for en wattmåler på over 20.000 kroner.

”Forskerne hidkaldte et par ”eksterne” fra industrien herunder mig for at se på mulighederne for at kommercialisere deres opfindelse. Det stod hurtigt klart, at der var et reelt og spændende marked,” forklarer Rolf Østergaard.

Det tog dog lidt længere tid at erkende, at forskernes nye lasersensor ikke var så moden, som først antaget.  

”Vi droppede lasersensoren og universitetssamarbejdet, og genstartede i stedet projektet med en velkendt sensortype kaldet strain gauges. Samme slags sensor der bruges i badevægte og køkkenvægte,” siger han.

Efter de havde fundet den rigtige sensortype, udviklede SENSITIVUS gauge tre principielt forskellige typer wattmålere. Strain gauge sensorerne bruges i dem alle og giver en kombinationen af kadence og moment-måling, der viser, hvor hårdt du træder, og det er det, som giver effekten og kan vises direkte på cykelcomputeren i watt sammen med kadencen i RPM.

Den første wattmåler kaldes ZIMANOX og måler, hvor meget venstre pedalarm bøjes og er nem at skifte ud på de mest udbredte kranksæt fra Shimano.

Den anden model, ZPIDER, måler momentet gennem en metaldel, som sidder mellem krankakslen og klingerne, det der kaldes for spideren. Den har sin fordel ved at kunne måle effekten, der ydes, af både højre og venstre ben.

Den sidste er ZPINDLE MTB, og den måler torsionen i krankakslen. Her sidder elektronik og batteri godt beskyttet inde i spindlen, hvilket er en god løsning til brug på MTB.

Crowd-sourcing af data giver bedre algoritmer

SENSITIVUS gauges wattmålere indsamler data ved hjælp af crowd-sourcing, som de får fra deres såkaldte Team Zwatt.

”Ved at crowd-source rå data fra en hel masse forskellige ryttere, håber vi at få et meget bedre billede af både signal og støj, de forskellige steder, cyklerne anvendes. De centrale algoritmer i en wattmåler handler nemlig dybest set om at finde signalet og derefter fjerne støjen. Vi kan tænke os til en del og afprøve det, men alt det vi ikke kan tænke os til, er det, som er interessant,” mener Rolf Østergaard.

Forskellen fra andre wattmålere og SENSITIVUS gauges er både de lave produktionsomkostninger, men også deres algoritmer.  

”Vi mener selvfølgelig selv, at vores algoritmer er meget bedre end andres, men det vigtige her er faktisk, at vi har sat systemet op, så vi kan blive ved med at forbedre det. En af de ting, vi har arbejdet med, er MTB, hvor vi kan se, at mange wattmålere i et løb måler urealistisk høje watt på nogle få punkter i forhold til konkurrerende wattmålere. Vi kalder det spike points. Det er oplagt fejl i algoritmerne, hvor støj fra vibrationer bliver til fejlsignaler,” siger han.

Der er flere ting at måle på en cykel

Næste skridt for SENSITIVUS gauge er først og fremmest at få Kickstarter kampagnen i mål med et godt resultat, hvilket allerede er lykkedes.  

”Når kampagnen er slut, starter vores tests, så vi kan være sikre på, at det vi leverer ud til de mange kunder, lever op til deres forventninger,” siger Rolf Østergaard.

Bagefter står verdens største cykelmesse, Eurobike, for skud. SENSITIVUS gauge håber at imponere de store brands og kunne sælge deres teknologi, B2B, til dem, så de kan indbygge den i deres kranksæt. Wattmålerne er dog ikke det sidste, vi har set til SENSITIVUS gauge.

”Der er mange andre spændende ting at måle på en cykel. Tag bare noget, som hvor meget, og hvor effektivt du bremser? Det spiller en kæmpe rolle for MTB ryttere. Vi kommer ikke til at kede os,” lover Rolf Østergaard.  

Hvis du er interesseret i wattmålerne, kan du se videoen herunder samt læse mere om teknologi, muligheder og økonomi på Kickstarter. Du kan også selv være med i investeringen.

Meld dig ind et af vores netværk, hvis du vil vide endnu mere om iværksætteri, start-ups, innovation og fremtidsteknologi:

.

IDA Design & Innovation
IDA Design & Innovation

Rimer dine interesser på produkt, service, systemudvikling, innovation og design? Så meld dig ind i netværket IDA Design & Innovation.

Læs mere
IDA Fremtidsteknologi
IDA Fremtidsteknologi

Rimer dine faglige interesser på emner som machine learning, blockchain, kunstig intelligens, robotter, selvkørende biler, kvantecomputere, smarte energisystemer? Så er IDA Fremtidsteknologi noget ...

Læs mere

Deltag i debatten

Startup: Artikler og arrangementer

Nyeste job fra Jobfinder

Jobfinder - Freelanceopgaver

luk
close