18-10-2018 22:29:09

Danskere har tre gange så høj risiko for at dø i en brand som tyskere og briter

Byggeri: Risikoen for at dø i en brand er mindst tre gange højere i Danmark end i Tyskland, Storbritannien og Holland, viser ny opgørelse. På tide med politisk handling, mener en gruppe bag en ny strategi for brandforebyggelse.
12. jan. 2016 Af Ulrik Andersen - tidligere bragt på Ing.dk

Brande kostede 83 personer livet i 2014. Tallet har været næsten lige så højt hvert eneste år de seneste 25 år. I modsætning til vores nabolande har Danmark nemlig ikke været i stand til at få antallet af branddøde til at falde. Derfor er risikoen for at dø i en brand mindst tre gange højere i Danmark end i nabolande som Tyskland, Storbritannien og Holland.

Det viser en ny opgørelse fra Sikkerhedsbranchen.

I Danmark var der således knap 15 døde for hver million indbyggere, mens der i Tyskland var 5 og Storbritannien lidt mere end 4. Helt i bund ligger Holland, hvor der var 3. Også vores nærmeste naboer er bedre til at sikre deres borgere mod brand end Danmark. I Norge var der således lidt over 10 døde for hver million indbyggere, mens der var 8 i Sverige.

I Danmark er politikerne flere gange blevet gjort opmærksom på, at mange flere liv kunne reddes, hvis der gøres en indsats. Og i 2012 besluttede Folketinget da også, at der skulle udarbejdes en national forebyggelsesstrategi, men den er - her tre år senere - stadig ikke kommet.

Nu laver vi selv strategien

I stedet har organisationerne Sikkerhedsbranchen, Forsikring & Pension, Danske Beredskaber, DBI, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, Dabyfo – Forum for Danske Bygningsmyndigheder og IDA Brandteknik udarbejdet deres eget bud på en forebyggelsesstrategi.

»Vi har et urimeligt højt antal døde i brande. Og mens man med succes har lavet planer for at nedbringe antallet af døde i trafikken og på arbejdspladserne, har man intet gjort ved brandområdet - selv om vi ved, hvad der virker,« siger Ib Bertelsen der er direktør for Center for kunder og relationer hos DBI og formand for IDA Brandteknik.

Organisationerne har set på erfaringen med forskellige indsatser i vores nabolande og præsenterer i strategien en række løsninger. Eksempelvis bør der ifølge strategien være et lovkrav om røgalarmer i alle boliger. Undersøgelser viser nemlig, at selvom cirka 70 procent af alle danske boliger har en røgalarm, så finder man kun røgalarmer i 15 procent af de boliger, hvor der har været en dødsbrand. I Norge har en såkaldt komfurvagt, der afbryder komfuret, hvis det bliver for varmt, været lovpligtig siden 2010.

En andet tiltag er at lade brandfolk lave forebyggende hjemmebesøg hos personer, der har størst risiko for at komme til skade i en brand. I Storbritannien regnes det som det tiltag, der har størst effekt. Brandfolkene bør også have lov til at inspicere fællesarealer i etageejendomme, hvor brande ofte opstår.

Krav om termografering af elinstallationer

Desuden bør indsatsen mod brande i virksomheder styrkes, for erfaringen viser, at en stor brand tager livet af 25 procent af de virksomheder, der bliver ramt.

55 procent af brandene i erhvervsbygninger skyldes elektricitet - typisk pga. nedslidning eller overbelastning af elinstallationerne. I lande som Norge, Sverige og Frankrig kræver forsikringsselskaberne regelmæssig termografering af elinstallationerne. Et lignende krav bør indføres i Danmark, mener organisationerne.

Brandstrategiens mål

  1. Færre dødsbrande
  2. Ingen brande med over fem omkomne
  3. Mere viden om brand
  4. Ingen brande, der lammer infrastruktur
  5. Ingen brande, der giver tab af uerstattelige kulturværdier
  6. Årligt samfundstab ved brand reduceres med 10 procent
  7. Halvering af miljøbelastningen ved brand
  8. Danskernes evne til at forebygge brand skal forbedres
Certificerede virksomheder skal behandle byggesager
Certificerede virksomheder skal behandle byggesager

Byggeri: Det skal være en mere smidig proces at få en byggetilladelse. Derfor vil regeringen modernisere byggesagsbehandlingen ved flytte den fra kommunerne til certificerede virksomheder samt ved at foren ...

Læs mere

Deltag i debatten

luk
close