12-12-2018 04:56:10

Denne mobil kan ringe helt uden batteri

I nær fremtid behøver du ikke at bekymre dig om, at du har glemt en oplader til mobilen. En række forskere i Seattle arbejder nemlig på at gøre din mobil batterifri.
29. jun. 2017 Af Katja Isabel Romme Simonsen

”Hallo, jeg ringer fra en batterifri telefon”. Sådan kan dit opkald måske lyde i nær fremtid. I et laboratorium på University of Washington i Seattle eksperimenterer en række forskere med batterifrie mobiltelefoner. Det skriver Wired

”Hvis du selv kunne vælge en teknologi, som skulle være batterifrit, hvad ville du så vælge? En mobiltelefon er en af de mest brugte produkter, der er. Prøv at forestil dig, at dit batteri løb tørt, men at du stadig kunne sende beskeder eller foretage opkald,” siger Joshua Smith, der er associeret forsker på University of Washington.

At realisere denne vision har dog krævet en fundamental retænkning af, hvordan mobiltelefoner fungerer den dag i dag. For at kunne fungere uden et batteri må mobiltelefonen høste energi fra de omliggende omgivelser, det kræver dog omkring 800 milliwatt at foretage et opkald, hvilket stille store krav til energimængden.

Det første som forskerne så nærmere på var kommunikation, og de udviklede en teknik kaldet backscatter, der gør det muligt for en enhed at kommunikere ved at reflektere indkommende radiobølger.

"Konvertering af analog tale til digitale signaler bruger meget strøm, men hvis du kan kommunikere ved hjælp af analog teknologi, så er du faktisk mere energieffektiv. Selvom mobiltelefonen bruger digitale signaler til at ringe til numre, så fungerer backscatterprocessen for taleopkald kun analogisk," siger Vamsi Talla, forsker på University of Washington, og indehaver af den batterifrie mobil.

Nogle af nøgleelementerne i mobilen er dog anbragt uden for mobilen for at spare strøm. En nærliggende basisstation står for konvertering og forbindelse til det digitale mobilnetværk, som i øjeblikket fungerer via Skype. Basisstationen anvender en frekvens, der er begrænset til lav-effekt transmissioner, og fordi mobilen er afhængig af disse signaler for at høste energi, har den kun en rækkevidde på 15 meter fra basisstationen.

For at udvikle mobilen kommercielt kunne kredsløbet indbygges i en WiFi-router derhjemme eller mere sandsynligt et traditionelt telefontårn. Men der er dog stadig lang vej endnu før, at telefonen kommer på markedet, da den lyset i skærmen også skal forbedres og samtalerne fungerer lige nu som en slags walkie-talkie, hvor man skifter mellem at lytte og tale for at spare strøm.

Du kan læse mere om den batterifrie mobil på Wired

RADARTEKNOLOGI SKAL FORBEDRE MOBILFORBINDELSEN
RADARTEKNOLOGI SKAL FORBEDRE MOBILFORBINDELSEN

Alle kender problemet med manglende signalstyrke på mobiltelefonen, så man er nødt til at vende sig mod vinduet eller bevæge sig rundt i huset for at få forbindelse. Nyt samarbejde mellem Aalborg ...

Læs mere
Nu kan du afskaffe brugernavn og password på mobile enheder
Nu kan du afskaffe brugernavn og password på mobile enheder

Softwarepakker skal gøre det nemmere for organisationer, kommuner, virksomheder eller app-udviklere at afskaffe brugernavn og passwords og erstatte det med ægte digital identifikation på tablets.

Læs mere
Mobilantenner i massevis giver bedre internet

Når 5G-nettet om få år skal rulles ud, kan basestationerne komme til at bestå af hundredevis af små antenner. Det kommer blandt andet til at betyde højere overførselshastigheder, lavere energiforb ...

Læs mere

Deltag i debatten

IT - artikler og arrangementer

Nyeste IT-job fra Jobfinder

luk
close